Zwolse hockeyheren willen sterker uit de coronacrisis komen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Zwolse hockeyheren willen sterker uit de coronacrisis komen

Zwolle – Het sterkste herenteam van Hockeyclub Zwolle was nog maar net op dreef om zich te handhaven in de middenmoot van de overgangsklasse toen de gevreesde boodschap van het kabinet kwam. Een week geleden verbood het kabinet alle amateursportwedstrijden. Zo kwam er na zes gespeelde wedstrijden een voorlopig einde aan de nationale hockeycompetitie voor HC Zwolle Heren 1. Dit tot grote teleurstelling van voorzitter Olaf ten Thij. “Het is na een positief begin van het hockeyseizoen toch wel weer een hele harde landing voor onze hockeyclub in Zwolle.”

Hoofdcoach Alex Mulder van Heren 1 deelt de gevoelens van zijn voorzitter. Niet alleen de competitie is onderbroken er mag ook niet meer in teamverband worden getraind. “We gaan van vier keer per week als team sporten naar nul. Dat is voor een teamsport erg teleurstellend.”

Voor Mulder waren de afgekondigde maatregelen niet helemaal een verrassing. Samen met zijn staf volgde hij de nieuwsberichten over het oplopend aantal besmettingen. Ook doken er al steeds meer signalen op in de media dat de nieuwe maatregelen de sport hard zouden treffen. “Op die maandagavond hebben we al een plan gemaakt om iedereen fit te houden,” zegt teammanager Anneclaire Hortensius. “Ik ging toen nog uit van drie weken geen hockey maar het is minstens vier weken geworden.”

Alle spelers hebben een individueel loopschema gekregen van trainer Jeroen Klein. Voor Mulder is het belangrijk om desondanks toch het teamgevoel te blijven behouden. Samen is hierbij zijn toverwoord. “We gaan ‘samen’ trainen via Zoom call en met de Strava-app houden we de sportieve prestaties bij.” Niet alleen de staf kan de individuele resultaten bekijken. Ook de hockeyers kunnen de prestaties van hun maatjes volgen. “Dat motiveert de mannen om mee te doen en een goede tijd neer te zetten, ” aldus Mulder.

Op de laatste trainingsavond afgelopen week zijn alle spelers fysiek getest. De uitslagen worden gebruikt als nul-meting. “Zodra het weer kan testen we iedereen opnieuw zodat we kunnen zien hoe het iedereen is vergaan tijdens de hockeyloze periode.”

Naast het blijven werken aan de individuele conditie is het voor Mulder ook belangrijk dat de vaardigheden van de spelers op peil blijven. Binnen de huidige regels is het toegestaan om te trainen met vier sporters. “We willen dus ook starten met hockey in kleine groepen.” De Zwolse hoofdcoach denkt dan vooral aan technische trainingen. “Hier is genoeg voor te verzinnen in kleine vormpjes en het kan ook heel uitdagend zijn.”

Dat de spelers van de Zwolse tophockeyteams, dames 1 en heren 1, in vorm blijven is voor de hockeyclub van groot belang. Het bestuur wil daarom ook meedenken hoe de beste hockeyers van de club de trainingen kunnen hervatten. “We hebben goed geluisterd naar wat onze premier Rutte zei tijdens de persconferentie,” zegt voorzitter Ten Thij. “We moeten nu niet de randjes gaan opzoeken van wat mag. De regels zijn neergezet om een hele duidelijk reden.” De club heeft daarom besloten dat er geen onderlinge wedstrijden worden gehouden voor jeugdspelers. Dit onder meer om het aantal bewegingen binnen Zwolle zo veel mogelijk te beperken. Ook zijn er geen plannen om te gaan trainen met kleine groepjes senioren die uitkomen in de lagere hockeyklassen.

Voor het selecte groepje tophockeyers kunnen de trainingen binnen de strikte regels mogelijk weer snel hervat worden. Alles moet dan gebeuren op anderhalve meter afstand. “De organisatie en het gedrag van iedereen moet meer dan goed zijn om dit te kunnen laten slagen,” erkent Mulder. “Als dit lukt dan hopen we snel weer te kunnen trainen op een eigen stuk veld dat duidelijk is afgezet.”

Zelfs als het plan om trainingen op het hockeyveld weer te hervatten niet slaagt ziet Mulder nog wel opties om zijn ploeg scherp te houden. “We kunnen deze periode mooi gebruiken voor videoanalyses van de afgelopen wedstrijden en verdere afspraken met elkaar te maken.”

Eén ding staat voor Mulder als een paal boven het waterveld. “Ondanks dat we niet kunnen hockeyen willen we progressie maken!”

Artikel delen: