Aanvraag bouwvergunning Rechtbank Zwolle

Den Haag – Het ministerie van VROM, Rijksgebouwendienst (Rgd), heeft een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend voor de renovatie en nieuwbouw van de Rechtbank Zwolle. Deze bouwvergunning ligt vanaf 2 oktober zes weken ter inzage in het stadhuis van Zwolle.

Het nieuw te bouwen gerechtsgebouw wordt naast de huidige rechtbank geplaatst en grenst aan de historische stadsgracht. Het huidige gebouw van architect Kruger stamt uit 1977 en wordt gerenoveerd. De nieuwbouw van architect Hootsmans kan tijdens deze renovatie zelfstandig als rechtbank functioneren. De publieke entree wordt verplaatst van de Luttenbergstraat naar de Schuurmanstraat. In de toekomst biedt Rechtbank Zwolle ruimte aan meer dan 500 medewerkers. Onder de uitbreiding komt een tweelaagse parkeergarage en fietsenstalling bestemd voor medewerkers van Rechtbank Zwolle. Het gebouw wordt niet hoger dan 25 meter en meet ruim 26.500 m2 waarvan ongeveer 10.000 in het huidige gebouw en 16.500 in de nieuwbouw.

Relatie met omgeving
Het ontwerp van het nieuwe gerechtsgebouw is van architect Rob Hootsmans. Bij dit ontwerp zijn gebruikers, omwonenden en belangengroeperingen intensief betrokken. De nieuwbouw voor het gerechtsgebouw komt direct naast het huidige gerechtsgebouw. In tegenstelling tot het gesloten karakter van de huidige rechtbank, krijgt de nieuwbouw een transparant uiterlijk. De gevel van de nieuwbouw heeft net als een plissé rok een licht gekartelde vorm waarbij de afmetingen teruggrijpen naar de natuursteengevel van het bestaande gebouw. In het ontwerp staat de omgeving centraal; verschillende vlakken en hoogtes van de gevel worden bepaald door de omliggende bebouwing. Hierdoor vormt de nieuwbouw straks een vloeiend onderdeel in de huidige bebouwing

Geschiedenis en toekomst
Met het indienen van de bouwaanvraag wordt een belangrijke stap gemaakt in het proces voor de uitbreiding van Rechtbank Zwolle. Het huidige gebouw van architect Jo Kruger stamt uit 1977 en kan het grote aantal medewerkers en werkzaamheden niet meer huisvesten. Vanaf 1996 zijn de gemeente, rechtbank en Rgd met elkaar in overleg voor een nieuw gebouw. Eerdere ontwerpen kwamen echter niet verder dan de tekentafel, de laatste doordat de rechtbank te massaal en te hoog werd geschetst. In het nieuwe ontwerp zijn de diverse verbeterpunten meegenomen. Naar verwachting start in het najaar van 2009 de bouw. De nieuwbouw is in 2011 gereed waarna het huidige gebouw een grondige renovatie ondergaat van ongeveer een jaar.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Niet het goede ontwerp
  Niet het goede ontwerp is in de post opgenomen. Het is het oude ontwerp, waar zo veel gedonder over is geweest. Onderstaande plaatjes zijn wel van de nieuwe architect:

  http://www.hootsmans.com/zwollefotos.htm  Maak melding

 2. Eigenlijk te gek voor woorden dat er zo”n groot gebouw nodig is en 500 medewerkers om mensen die elkaar het leven zuur maken ,bestelen of wat anders uithalen wat niet door de beugel kan te kunnnen veroordelen.
  Wat is er toch veel mis in deze wereld.Een wereld waar we maar heel even aan mogen ruiken.Zo word je geboren en zo ben je dood.  Maak melding

 3. ziet er goed uit en al in 3D te zien geweest op inloopavond in juni in het Domicanenklooster. Dan nog mooier te zien hoe het staat.  Maak melding

Reageer