Gemiddelde verkoopprijs woning in Zwolle 312.000 euro - Foto: Rodenburg Makelaars
Foto: Rodenburg Makelaars

Gemiddelde verkoopprijs woning in Zwolle 312.000 euro

Zwolle – Het woningaanbod blijft in hoog tempo afnemen, zelfs nu door de coronacrisis meer woningen te koop worden gezet. Niet eerder hadden woningzoekers in Zwolle zo weinig keuzemogelijkheden. Dit concludeert Rodenburg Makelaars / Dynamis in hun rapportage over het derde kwartaal van 2020.

Sinds de start van de coronacrisis zetten meer woningeigenaren hun huis te koop, doordat ze vrezen voor een toekomstige prijsdaling. In de eerste zes maanden van de coronacrisis werden 10% meer woningen te koop gezet dan in dezelfde periode in 2019. Opvallend is dat de aanmeldingen tijdens de zomer op een hoog niveau zijn gebleven, terwijl de aanwas normaliter afneemt in de vakantieperiode. Maar het extra aanbod heeft niet geleid tot een keerpunt in de jarenlange aanboddaling, aldus Rodenburg Makelaars.

In zowel Zwolle, Deventer als Apeldoorn bereikte het aanbod in oktober een historisch laagtepunt. Woningzoekers in Zwolle en Deventer kunnen voor het eerst kiezen uit minder dan 200 woningen.

Sinds de start van de coronacrisis vinden verkopers steeds sneller een koper voor hun woning. De gemiddelde verkooptijd is inmiddels een tot twee weken korter dan vorig jaar. In Zwolle en Apeldoorn is zelfs sprake van een recordsnelheid.

De coronacrisis heeft een grote impact op de woningmarkt. Vooraf werd verwacht dat er sprake zou zijn van een afzwakkende verkoopdynamiek en normaliserende prijzen, maar tot op heden is het tegenovergestelde waar. De woningmarkt draait op volle toeren doordat meer huiseigenaren hun woning te koop zetten om zo te profiteren van het huidige momentum.

De verkooptoename is het sterkst in de hogere prijsklassen, staat te lezen in de kwartaalrapportage van RodenBurg Makelaars. Zo verdubbelde in Zwolle het aantal verkopen van woningen met een vraagprijs hoger dan € 450.000 ten opzichte van vorig jaar, terwijl juist minder woningen met een vraagprijs lager dan € 250.000 zijn verkocht.

Sinds het begin van de coronacrisis is de prijsontwikkeling in een stroomversnelling gekomen. Gedurende 2019 namen de prijsstijgingen nog een gematigdere vorm aan, maar in 2020 schrijven de toenames weer dubbele cijfers. In Zwolle is een prijsstijging van 9% op jaarbasis genoteerd.

In Zwolle betalen kopers gemiddeld de hoogste prijs voor hun nieuwe woning, in het afgelopen kwartaal bedroeg de gemiddelde verkoopprijs € 312.000. Dit prijsniveau wijkt niet veel af van de woningprijzen in Apeldoorn, kopers betalen hier gemiddeld € 309.000. In Deventer liggen de woningprijzen lager, dit kwartaal werd gemiddeld € 294.000 betaald.

In de drie gemeenten is circa drie op de tien kopers afkomstig uit een andere gemeente. Dit is een vergelijkbaar aandeel als in andere steden van dit formaat. Het merendeel van deze kopers komt uit de omliggende gemeenten, maar ook vindt instroom vanuit onder andere de Randstad plaats, aldus het kwartaalrapport van Rodenburg Makelaars.

Artikel delen: