Wethouder Klaas Sloots neemt eerste exemplaar van prentenboek ‘Allemaal Aa-landen’ in ontvangst - Foto: Kasper Veenstra
Foto: Kasper Veenstra

Wethouder Klaas Sloots neemt eerste exemplaar van prentenboek ‘Allemaal Aa-landen’ in ontvangst

Zwolle – Donderdag werd in Stadkamer Aa-landen het unieke prentenboek ‘Allemaal Aa-landen’ gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het boek, dat helemaal over de wijk gaat, werd aangeboden aan wijkwethouder Klaas Sloots. Eind oktober worden 300 exemplaren van het prentenboek uitgereikt aan de kinderen van groep 4 van alle 6 basisscholen in de wijk.

Het boek is ontstaan vanuit de wens van wijkbewoners om datgene zichtbaar te maken wat de wijk zo bijzonder maakt. Illustrator en wijkbewoner Katja Kaduk heeft het boek geschreven en geïllustreerd. Ze heeft met veel wijkbewoners gesproken, jong en oud. “Ik heb met kinderen op de basisscholen gebrainstormd en dat leverde geweldige verhalen op over hun kijk op de wijk. Verder heb ik vragenlijsten uitgedeeld aan wijkbewoners en daar haalde ik verhalen en kenmerkende plekken en personages uit, die een plek in het boek kregen.” In het boek zitten verder een looproute en doe-opdrachten, die activeren om erop uit te gaan en de wijk verder te ontdekken.

Veel reacties
Wijkbewoners herkennen vast wijkagent Henri, natuurgids Gerrit, de rode kater Simba, mooie plekjes, bijzondere bomen… Kaduk: “Niets in het boek staat er toevallig, elk detail heeft een eigen verhaal. Ik kreeg enorm veel reacties, meer dan ik eigenlijk in het boek kon verwerken. Maar ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk van de verhalen terug te laten komen.”

Met andere ogen kijken
‘Allemaal Aa-landen’ is bedoeld om zowel jong als oud met andere ogen naar hun wijk te laten kijken. Als je meer weet over je eigen omgeving, ga je die anders bekijken, zo redeneerde Kaduk. Het motto ‘wat je niet weet, zie je niet’ was leidend bij het maken van het boek.

Het erfgoedproject ‘Jij en de wijk’ heeft het boek ook omarmd. Zo zijn een aantal van de hoofdfiguren en elementen uit het boek opgenomen in wandelroute die onlangs is ontwikkeld binnen dit project.

Het boek is mede mogelijk gemaakt door het Buurtcultuurfonds, Het Hervormd Weeshuis en Gemeente Zwolle. Vanaf 23 oktober is het te leen en te koop bij Stadkamer Aa-landen en tevens verkrijgbaar via deze website.

Foto's 2
Wethouder Klaas Sloots neemt eerste exemplaar van prentenboek ‘Allemaal Aa-landen’ in ontvangst - Foto: Kasper Veenstra
Foto: Kasper Veenstra
Artikel delen: