In Isala ziekenhuis Zwolle liggen 47 Covid-patiënten - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

In Isala ziekenhuis Zwolle liggen 47 Covid-patiënten

Zwolle – Het Isala ziekenhuis in Zwolle verpleegt momenteel 47 Covid-patiënten, van wie veertien op de intensive care liggen. Dit is wederom een flinke toename vergeleken met vorige week. Toen lagen in totaal 34 mensen vanwege Covid-19 in het ziekenhuis. Zeven daarvan lagen op de IC.

Deze cijfers ontving Weblog Zwolle vrijdagmiddag van Isala-woordvoerder Gerben Hart. “Dat aantal blijft stijgen en we verwachten dat de stijging ook doorzet, gezien het oplopende aantal besmettingen in het land en de regio.” De aanhoudende toename heeft ervoor gezorgd dat Isala nog een aantal operatiekamers moest reduceren in capaciteit.

Gerben Hart: “Bij het afschalen van onze zorg, door middel van verminderde OK-capaciteit, gaat het om niet-acute, planbare zorg. De acute zorg zal altijd doorgaan, ook omdat we een traumacenter zijn en patiënten met spoed altijd opvangen. De poliklinische zorg gaat vooralsnog ook gewoon door.”

Rob Dillman, bestuursvoorzitter van Isala, zei deze week: “Wij kunnen nog veel van de reguliere zorg door laten gaan. Maar wij houden er rekening mee dat dit minder wordt. Onder de vijftig procent gaan wij niet komen omdat Isala een trauma- en acuutcentrum is. En wij altijd voldoende bedden moeten hebben voor de opvang van deze patiënten. Dus mocht het nodig zijn, dan nemen wij weer contact op met het LCPS (Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding) met het verzoek om patiënten over te plaatsen. Dat kan ook naar Duitsland zijn. Dat is nu nog niet nodig, maar ik vind het een hele geruststelling dat dit kan.”

In de afgelopen week zijn in de Veiligheidsregio IJsselland 10.011 mensen op corona getest. Dit gebeurde op de testlocaties in Zwolle, Deventer, Ommen en Steenwijkerland. Ook zijn 126 mensen thuis getest. Bij deze groep gaat het vaak om mensen die zo ziek zijn dat ze niet naar een testlocatie kunnen komen. Van alle geteste personen waren 1065 positief (10,5%). In de week daarvoor werd in de regio IJsselland 8% positief getest. In de afgelopen vier weken zijn in de leeftijdsgroep 20-40 jaar de meeste besmettingen gevonden in de regio IJsselland.

Vrijdag zijn in de regio IJsselland 187 nieuwe besmettingen gemeld, afgelopen woensdag waren dat 164. Het besmettingsniveau is nu nog ‘ernstig’, maar heeft bijna het allerhoogste niveau ‘zeer ernstig’ bereikt.

Foto's 2
In Isala ziekenhuis Zwolle liggen 47 Covid-patiënten
Artikel delen: