Nog geen goedkope tweedehands fietsen voor studenten - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Nog geen goedkope tweedehands fietsen voor studenten

Zwolle – De gemeenteraad besprak maandagavond een motie van de oppositiepartijen D66, CDA, SP en CDA om goedkope tweedehands Afac-fietsen voor de halve prijs te verkopen aan studenten. Het lijkt deze partijen een leuk idee bij de opening van de nieuwe fietsenkelder bij het station gedurende enkele dagen op het Stations- of Lübeckplein uitverkoop te houden van verwijderde en niet opgehaalde fietsen.

De Algemene Fietsen Afhandel Centrale ( AFAC) van de gemeente verwijdert jaarlijks duizenden fout gestalde fietsen. Minder dan de helft van deze fietsen wordt weer opgehaald door de eigenaar. De overgebleven fietsen worden voor een gereduceerde prijs verkocht aan onder meer scholen en sociale instellingen; alles wat dan nog overblijft gaat naar opkopers. Het lijkt burgerraadslid Sander van Dijk van D66 een goed idee vooralsnog eenmalig de niet-opgehaalde Afac-fietsen voor de helft van de prijs te verkopen aan studenten. De stadsbussen naar de onderwijsinstellingen zijn tijdens de spitsmomenten vaak overvol en het fietsgebruik kan zo worden gestimuleerd. Het voorstel van D66-er Van Dijk kon op steun rekenen van de andere oppositiepartijen.

Wethouder William Dogger vond het weliswaar “een sympathieke motie”, maar stemde toch niet zonder meer in met deze motie. Er kleven volgens hem namelijk een aantal bezwaren aan dit voorstel om “door de gemeente geconfisqueerde fietsen onder de marktprijs te gaan verkopen.” Dogger: “Ik kan me voorstellen dat de fietsenbranche in Zwolle daar ook wat van vindt.” De AFAC mag van de wethouder niet gaan concurreren met de Zwolse fietsbedrijven. Hij wil deze consequentie eerst juridisch laten onderzoeken voordat hij zijn definitieve mening geeft over de haalbaarheid van het voorstel van de oppositiepartijen. De motie werd daarom niet in stemming gebracht in afwachting van de uitkomsten van het juridisch onderzoek. Dan zal het voorstel opnieuw worden besproken in de gemeenteraad. De indieners van de motie waren in ieder geval blij dat de wethouder de mogelijkheden van hun voorstel wil bekijken.

Artikel delen: