Vijfde Bartjens Rekendictee…reken maar!

Zwolle – Met de deelname van veertien grote regionale dagbladen, verspreid over heel Nederland, beleeft de vijfde aflevering van het Zwolse Bartjens Rekendictee dit jaar een nationale doorbraak.        De kranten, met een gezamenlijke oplage van ruim anderhalf miljoen abonnees, zetten het dictee vanaf vrijdag 10 oktober gedurende een maand op hun internetsites. Ook scholieren en aankomende rekenmeesters en -juffen strijden tijdens de voorrondes tegen elkaar. Het Bartjens Rekendictee brengt het rekenonderwijs positief onder de aandacht door aantrekkelijke spelelementen te combineren met lastige hersenkrakers.

 

Jan Terlouw

‘Dat is niet volgens Bartjens’, zeggen onderwijzers al eeuwenlang tegen hun leerlingen, als de som niet nauwkeurig berekend is. Willem Bartjens was een Amsterdamse schoolmeester die een groot deel van zijn leven in Zwolle woonde en werkte. Met zijn rekenboek ‘De Cijfferinghe’, dat in 1604 verscheen, zette hij twee eeuwen de toon voor het Nederlandse rekenonderwijs. Bartjens kreeg daarmee zoveel bekendheid dat het gezegde ‘volgens Bartjens’ geboren was.

Online Internetdictee en voorronden op scholen

Van 10 oktober tot 10 november kan iedereen zich kwalificeren voor een felbegeerde plek in de finale. Tientallen scholen en duizenden rekenwonders doen mee aan het internetdictee op de sites van veertien regionale dagbladen, waaronder De Stentor en de sites van Rabobank IJsseldelta en Kennisnet. De zestig beste en snelste internetdeelnemers ontvangen behalve een finaleplaats een arrangement in hotel Mercure en hotel Campanile in Zwolle. Tussen woensdag 5 en woensdag 12 november worden er voorrondes gehouden op scholen voor voortgezet onderwijs en pabo hogescholen. 

Spannende finale met juryvoorzitter Jan Terlouw

Hogeschool Windesheim in Zwolle is de locatie waar op vrijdagavond 21 november de scholieren, pabo studenten, internetfinalisten en enkele bekende Nederlanders het tegen elkaar opnemen om ‘Nederlands beste hoofdrekenaar 2008’ te worden. In 2007 ging de Bartjens Bokaal naar Epi van Winsem uit Margraten.

Schrijver, oud-politicus en ambassadeur van het Bartjens Rekendictee, Jan Terlouw vindt het een geweldig initiatief en verleent opnieuw zijn medewerking als juryvoorzitter. Marjolein Kool, hoofdredacteur van het tijdschrift Volgens Bartjens… presenteert dit jaar opnieuw de finale op een leuke en speelse manier, waardoor het dictee levendig en spannend wordt. 

Het Bartjens Rekendictee is mede mogelijk gemaakt door de Stentor, Hogeschool Windesheim, Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle, Waanders uitgevers, drukkers en boekverkopers, Rabobank IJsseldelta, NVORWO, RTV Oost , Kennisnet/Ict op school, 999 games en veertien regionale dagbladen, verenigd in de Geassocieerde Persdiensten (GPD).

 

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer