Meer dan zestig Covid-19-patiënten in Isala Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Meer dan zestig Covid-19-patiënten in Isala Zwolle

Zwolle – In Isala Zwolle liggen vrijdag 66 patiënten die besmet zijn met Covid-19. Hiervan worden zestien behandeld op de intensive care. Dit deelde Isala–woordvoerder Gerben Hart mee aan Weblog Zwolle.

Opnieuw moesten deze week meer coronapatiënten worden opgenomen in het Zwolse ziekenhuis. Vorige week vrijdag verpleegde het Isala 47 Covid-patiënten. Een deel van hen is afkomstig uit andere ziekenhuizen. Het overnemen van patiënten uit andere delen van het land gebeurt al sinds het begin van de tweede coronagolf, aldus Gerben Hart. Dit wordt gecoördineerd door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het LCPS meldt dat in Nederland momenteel in totaal 2385 coronapatiënten zijn opgenomen in een ziekenhuis. Op de intensive care liggen 567 coronapatiënten, waarvan twee in Duitsland.

Gerben Hart: “De reguliere zorg komt steeds meer onder druk te staan. Er is nóg een aantal operatiekamers gesloten in Zwolle. Dus sommige operaties worden afgezegd. De poliklinische zorg gaat vooralsnog door, daarbij wordt ook zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van digitale consulten.”

Het Netwerk Acute Zorg regio Zwolle (ROAZ) verklaarde dinsdag dat de grootste bottleneck op dit moment ziek personeel is. Hierdoor lukt het voor een ziekenhuis soms niet om zo snel op te schalen als verwacht wordt. “Maar met onderlinge hulp lukt het uiteindelijk meestal wel om de benodigde bedden te realiseren.”

Elise Merlijn, bestuurder van de vakbond FNV Zorg & Welzijn, zei dinsdag in het NOS Radio 1 Journaal dat de bond verontrustende signalen ontvangt van zorgmedewerkers die positief zijn getest op het coronavirus. Als ze milde of weinig klachten hebben, moeten ze soms toch doorwerken: “Ik hoor deze geluiden niet alleen in de ziekenhuizen, maar in de hele zorg, ook bij de wijkverpleging en in verpleeghuizen: mensen die milde klachten hebben en positief getest zijn, wordt toch gevraagd te komen werken. Als je dan weet dat zij aan het werk moeten met de meest kwetsbare patiënten; dat is gewoon te bizar voor woorden.”

Gerben Hart verzekert echter dat dit in Isala Zwolle niet aan de orde is: “Nee, bij een positieve test blijft een medewerker thuis in quarantaine, totdat deze 24 uur klachtenvrij is, conform de richtlijnen van het RIVM.”

De Veiligheidsregio IJsselland heeft het risiconiveau deze week verhoogd van ‘ernstig’ naar ‘zeer ernstig’. In de afgelopen week bleek 13,7% van de geteste personen Covid-19 te hebben. Begin oktober was dit percentage 5% in de GGD-regio IJsselland.

Foto's 2
Meer dan zestig Covid-19-patiënten in Isala Zwolle
Artikel delen: