GL/DG herhaalt cursus gemeentepolitiek

Zwolle – De afdelingen van GL/DG (GroenLinks en De Groenen) in Zwolle organiseren voor de tweede keer een cursus gemeentepolitiek. In drie avonden worden alle aspecten van de gemeentepolitiek belicht. Hoe gaat het werk in een fractie? Wat is een motie? Hoe stel je raadsvragen op? Wat doet een wethouder eigenlijk? Wat is de verhouding tussen een gemeenteraadsfractie en een afdelingsbestuur? Op al dit soort vragen wordt antwoord gegeven tijdens de cursus. De cursusavonden zijn op maandag 3 november, maandag 10 november, maandag 17 november en er is een bonusavond over de provincie op dinsdag 25 november.

De cursus is een algemene introductie zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Zwolse gemeentepolitiek. Ook niet-leden van GroenLinks of De Groenen zijn dus van harte welkom. Tijdens de derde avond zullen de cursisten gezamenlijk een uur lang de raadsvergadering volgen vanaf de publieke tribune. Daarna wordt geëvalueerd wat men in de vergadering heeft gezien. De cursusavonden vinden plaats in het fractiehuis naast het Stadhuis op het Grote Kerkplein in de binnenstad. Een week na de laatste cursusavond is het mogelijk om nog een vierde avond bij te wonen.

Tijdens deze extra cursusavond zal de provinciale politiek worden belicht. Wat doet de provincie eigenlijk? Over welke onderwerpen heeft de provincie iets te vertellen? Wat is de verhouding tussen de provincie en de gemeentes? Dergelijke onderwerpen zullen aan de orde komen tijdens de bonus avond.

Mensen die graag aan de cursus willen deelnemen moeten zich uiterlijk 26 oktober (!) aanmelden via groenlicht@groenlinks-degroenen.nl. Vermeld daarbij naam, e-mailadres en telefoonnummer. Er is slechts ruimte voor twaalf deelnemers. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Patrick Pelman via bovenstaand e-mailadres of  via telefoonnummer 038-4530385

In mei organiseerden GroenLinks en De Groenen voor de eerste keer de cursus Gemeentepolitiek. De belangstelling hiervoor was zo groot dat de afdelingen hebben besloten om de cursus een vervolg te geven.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Wordt dit ook behandeld op de, ietwat gekleurde, cursus voor politiek?

  Mijn reactie op Volkskrant/Opinie:
  De voorspelbare wederopstanding van D66

  (Thomas von der Dunk, 08-10-2008)

  Als enige van de ‘oude’ partijen staat D66 al tijdenlang stabiel in de plus. En dat is niet zo vreemd.

  Opiniepeilingen zijn dagkoersen, er kan tot de verkiezingen nog van alles veranderen, zo heet het altijd bezwerend van de kant van degenen die daarin op verlies staan. Maar één ding lijkt zeker: D66 gaat dan fors winnen. Als enige van de ‘oude’ partijen staat het al tijdenlang stabiel in de plus.

  Dat was voorspelbaar. Om te beginnen omdat er van D66 in 2006 zo weinig was overgeleven dat Pechtold het wel zeer beroerd zou moeten doen, wilde hij niet voor electoraal herstel gaan zorgen. Maar laten we wel wezen: hij opereert als Kamerlid helder en overtuigend – beter ook dan indertijd als minister.

  Anti-CDA

  Nu werken de omstandigheden erg mee, en dat was vanaf de kabinetsformatie voorspelbaar. De PvdA, traditioneel een belangrijke electorale concurrent van D66, is vooral geobsedeerd door de SP, en kijkt dus naar links. En ofschoon er op immaterieel terrein feitelijk niet veel veranderd is – zo heeft de ChristenUnie weinig binnengehaald en Jet Bussemaker inhoudelijk bij de embryokwestie aan het langste eind getrokken – heeft het kabinet door het zwaar-gereformeerde stempel een betuttelende uitstraling die bij het niet-confessionele midden irritatie oproept: D66 bevindt zich opnieuw in haar klassieke rol van anti-CDA.

  Ter rechterzijde is de VVD volledig geobsedeerd door Wilders en Verdonk.

  Pechtold heeft zich ontwikkeld tot aanvoerder van de beschaafde oppositie Ofschoon Rutte eigenlijk tot de linkervleugel van de VVD behoort, en ooit zelfs een samengaan met D66 en delen van de PvdA bepleitte, is hij nu met het oog op de populistische concurrentie gedwongen een vrij rabiaat rechts geluid te laten horen, en het liberalisme te laten verschrompelen tot anti-belastingen-politiek. Beluister zijn justitiewoordvoerder Fred Teeven: Uw en andermans burgerrechten zijn met het oog op de staatsveiligheid even uit de tijd.

  Oppositie tegen Wilders

  Waar Rutte het op dit vlak laat afweten, kon Pechtold zich de afgelopen twee jaar ontwikkelen tot de aanvoerder van de beschaafde oppositie tegen de onbeschaafde oppositie tegen het kabinet, door een constistent anti-Wildersgeluid te verkondigen dat des temeer aan kracht wint naarmate Wilders ontspoort. Waar laatstgenoemde nu oproept “om al dat Marokkaanse tuig dat de boel hier verziekt, hard aan te pakken”, durft Pechtold degene die keer op keer het debat in de Kamer verziekt, steevast hard aan te pakken. En dat werd hoog tijd.

  di©k schreef op 08-10-2008 17:11
  D’66 een overbodige partij zonder kroonjuwelen. Volledig getrokken door een (weliswaar sympatiek) hockeyhoofd.

  Bij Mulder:
  Mu volgens jou heeft Kant en de SP altijd gelijk. Gisteravond bij Jeroen & Paul (6x beter als Henk & Frits) genoten van Jan Marijnissen trouwens, die heer von Baalen ff heerlijk neerzette. Maar op plaatselijk niveau zeurt, bittert en zuurt de SP al tientallen jaren. Die Yildrim die nu voor zichzelf begonnen is komt overigens ook uit Zwolle. Zo je wilt, wil ik wel een paar voorbeelden van ons weblog hier plaatsen. En compromissen willen de soms extreme SP al helemaal niet sluiten. Ondanks het feit dat ik fan van Huub Oosterhuis ben, zal ik er nooit op stemmen.

  Tjonge jonge Mu, over Toonhoogte mogen we het niet hebben….wél over het woord “Marokkanen”. Hahahahaha, heb jij iemand van de hypocrieten die daar gister over begon ooit horen interumperen met de vraag: “Waar gaat het eigenlijk over? Wilt u het beesie bij het naampie noemen, dank u”.

  Begrijp dan ook niets van Mu’s vraag: Wat bezielde Cohen en Ter Horst?
  Tjonge jonge iedereen wil hetzelfde, gaan we nu nog uren lang, dagen achtereen over de verpakking rollebollen?

  Was het niet de man die ik hooglijke waardeer Rob Oudkerk die lang geleden in een onderonsje met Cohen de voor hen logische naam bezigde “k*tmarokkanen”. Niet subtiel want niet allee Marokkanen zijn k*tmarokkanen. Maar beide heren wisten waarschijn precies over welke Marokkanen ze het hadden. Is dat misschien ook niet belangrijk in de communicatie? Dat de boodschap overkomt en snel begrepen wordt?

  Of gaan we ons concentreren op de RUIS?

  Ze gokken op stemmers die de VVD té egocentrisch vinden en PvdA té sociaal, tja.

  Op bovenstaand item:
  di©k schreef op 08-10-2008 17:13
  Maar uh Thomas, wat betekend eigenlijk “rabiaat”? Het staat daar op een niet onbelangrijke plaats in de tekst? Ben ik dom, gebruik jij expres moeilijke woorden, of worden we geacht allen ff de digitale VanDale te gebruiken?  Maak melding

 2. antwoord
  Beste Dick,

  Ik had je bij de vorige cursus ook al expliciet uitgenodigd om zelf mee te doen, zodat je weet wat het is. Het lijkt me leuk als je zelf eens een eerlijk oordeel kunt vellen in plaats van zomaar een reactie te plaatsen die nergens op gebaseerd is.

  Dick bij deze nogmaals. Doe mee en je weet het. Onze vorige cursisten vonden het een leuke en interessante cursus. Misschien is het daarom ook echt iets voor jou.

  Tot ziens op de 3e van november???

  Groetjes,

  Patrick.


  Maak melding

 3. @patrick

  Beste Dick,

  Ik had je bij de vorige cursus ook al expliciet uitgenodigd

  wat is dit nu??? je gaat de zelf mensen uitnodigen voor die cursus, terwijl er maar 12 plaatsen zijn!
  een select gezelschap van vrienden en bekenden en wie zich vol goede moed de moeite neemt zich op te geven wordt vriendelijk door de uwen weggewimpeld?  Maak melding

 4. @Pp
  @Pp,

  hahaha. Je hebt gelijk. Ik zou het gewoon erg leuk vinden als mensen die erg sceptisch tegen deze initiatieven staan zich toch opgeven om eens te kijken hoe het nu werkt. Dick hoort bij die groep. Als Dick zich opgeeft wanneer we al vol zitten, dan zal hij op de volgende cursus moeten wachten net als ieder ander.

  Heb jij jezelf trouwens al opgegeven Pp? Ik kan me niet herinneren een aanmelding binnen zien komen van iemand met die initialen.

  Doe je mee?


  Maak melding

 5. Hoi Patrick, mooi dat je zo snel reageert op mijn post die natuurlijk alleen maar vragen op werpt. Gl geeft cursussen. D’66 (grand) café’s in het verleden ben ik nl eens 1x bij hun in dat grandcafé van die sympatieke profvoetballer geweest.
  Wordt via mijn werk uitgenodigd voor filosofiebijeenkomsten van de sympatiekste VVD-er die ik ken. Misschien wel de enige sympatieke VVD-er.
  Natuurlijk draait het allemaal om 1 ding: stemmers trekken.
  Kwam Ruitenberg (Jan geloof ik van Centrum Democraten eens tegen in De Baronnes, hij bleef maar bier in doen voor een grote stamtafel. Heb hem gevraagd of hij niet van die rascistische partij was. Nee hoor zei ie bla bla bla en ik mocht een biertje die ik natuurlijk weigerde.
  Sprak Papje aan (na mailwisselingen) bij zoveel jaar betaald voetbal in Zwollywood. Niet zo’n heel gezellig gesprek van mijn kant, maar ik wilde wat kou uit de lucht halen. Had ik eigenlijk beter “politiek” kunnen aanpakken. Hij bood me wel een biertje aan; geweigerd natuurlijk en weggelopen. Hoor hem nog net een totaal andere versie van ons gesprek aan een huidig raadslid van Swollwacht doorbrieven. Na er wat van gezegd te hebben vind ik het nu wel goed met deze vorm van “inpak-politiek”.  Maak melding

 6. Beste Dick,

  Als we een cursus zouden geven om stemmers te trekken, dan zouden we toch echt meer deelnemers moeten accepteren. Met 12 komen we natuurlijk niet echt ver.
  Onze voornaamste doel is echt om Zwollenaren de mogelijkheid te geven om een kijkje in de keuken te krijgen van de Zwolse politiek. Veel mensen weten niet hoe het in onze lokale politiek gaat, terwijl er toch hele belangrijke beslissingen worden genomen.

  Volgens mij maak je het allemaal iets groter dan het is. Ik heb ook wel eens een biertje aangenomen van Papje en ook wel eens van een raadslid van een andere partij. Politiek voer je voornamelijk in de raad en daarnaast mag je best ontspannen met elkaar omgaan volgens mij.


  Maak melding

 7. Wat is het doel van jullie cursus GL en hoe selecteren jullie die 12 plaatsen? Staan jullie echt open voor suggesties? Zou Tjalling’s post maar eens goed lezen.

  Inhoudelijk ff, bedoel kan dat andere topic er wel weer bij pakken:
  – Landelijkvond ik verhaal waar die Dibie (2e man GL-landelijk?) met Tante TON mee kwam in de VK destijds. Slap populisme. Terwijl die jongen ook wel wat zinnigs heeft gemeld, schopte hij alleen en kwam niet met oplossingen. Wel een mooi voorbeeld van SAMENWERKING.
  – Ben voor progressieve SAMENWERKING!
  -Wat een geprofileer met dat hybride gedoe.
  -Gl komt nogal elitair op mij over.
  -Belachelijk hoe GL met dat Duyvendak-verhaal is omgesprongen. Ze hebben hem te makkelijk laten vallen. Zo blijkt maar weer dat het vaak in de politiek ieder voor zich is als het erop aan komt. Ongelooflijk, moet je eens in een voetbalteam flikken! Of op je werk?
  – Woningmarkt: ze willen geloof ik wel een sociaal stelsel, dat woningen voor iedereen zijn. Maar met zulk soort kretologie weten wij (stemvee) weer niet of dat financiel haalbaar is.

  Soms heb ik bij een aantal partijen de vraag:
  – zijn jullie niet overbodig? GL, D’66/ 2 ex-VVD-ers beginnen om futiliteiten voor zichzelf OMDAT ZE BESEFFEN DAT ER NA DE LPF RUIMTE OP RECHTS IS, kwam de PVDD er weer bij, CU en SGP verschillen niet heel veel; behalve dat CU mee durft te regeren, compromissen durft te sluiten. We hebben nota bene DRIE Nederlandse partijden die prat gaan op hun politiek bedrijven vanuit een Christelijke invalshoek. Ook nog alle 3 gortendeels Protestant. CDA plukt van die C electoraal altijd het meeste gewin. Maar ik zou graag tot dit stelsel willen komen:

  – Kleurrijk progressief
  – Kapitalistisch
  – Christelijke invalshoek
  – Extreem rechts

  Hooguit 1 erbij?

  * Over de Zwolse GL weet ik weinig, vind het uiterst vreemd dat ze samen met De Groenen opereren.

  Natuurlijk komen we niet tot een drastische inkrimping van partijen, dan weet ik wel waar ik op moet stemmen. Alle respect ook voor Wouter Bos, de man die onze premier had moeten zijn en in tijden dat het erop aankwam…..enorme daadkracht heeft getoond én wat vriend en vijand natuurlijk al wisten. toonde over een enorm hoog iq en inlevingsvermogen te beschikken.
  Uitstekende mensen overigens bij PvdA, dat doen we wel eens op een ander topic. Ronald Plasterk is mijn favoriet.

  Oh ja speerpunten van GL? Alleen Milieu/groen?  Maak melding

 8. Prima post van 12 uur Patrick, soms moeten je dingen overdrijven om iets duidelijk te maken. Tuurlijk heb ik ook wel eens een pilsje van iemand gedronken die mijn vriend niet is. Maar in de politiek ben ik uiterst bedacht op “inpakacties”. Gek? Weet ik niet.

  Maar uh, ben niet altijd zo serieus. Eigenlijk bijna nooit, maar politiek interesseert me. En vooral “eerlijkheid”; mensen die niet eerlijk in de wereld staan zijn voor mijn gien knip voor de neuze weerd.

  Ongelooflijk lachen ook om die Sjek de Vries van dé draaikontenparij van NL (regeren met LPF,VVD,PvdA) Hoe hij met 1-influisteractie tijdens dat Radio-1 debat JP-Wouter heel verzuurd-napratend-NL achter zich aankreeg. Waarom zou je luisteren naar de inhoud als je het er toch niet mee eens bent? Daar zijn ze wel een ster in bij het CDA: mannen als Frits Wester en gladde Sjek aantrekken. Zuch, maar het ging over die cursus?  Maak melding

 9. De eerste 12 mensen die zich aanmelden mogen meedoen.

  Iedereen die zich daarna aanmeldt mailen we zodra we opnieuw de cursus gaan aanbieden.

  De cursus gaat over de gemeentepolitiek van Zwolle. Wat zijn de procedures binnen de raad? Hoe werkt een fractie van een politieke partij binnen de raad? Wat is de rol van een afdelingsbestuur? Eigenlijk alleen dus praktische zaken. Weet jij bijvoorbeeld wat een gemeenteraadslid eigenlijk allemaal doet? Of een wethouder? Wie is eigenlijk de baas? De Burgemeester? Of toch de gemeenteraad?

  Alle landelijke zaken en alle politiek inhoudelijke zaken die je hierboven noemt, komen niet aan de orde.


  Maak melding

 10. Vorige keer zou ik met Miranda gaan, geintje hierop herinnerde ik mij. Maar dacht toen wel, als zij gaat ga ik ook. Miranda is erg druk nu.

  Bijzonder jammer dat landelijke zaken niet aan de orde komen. Sprak laatst nog een gemeenteraadslid (nee, niet van “mijn” partij, wel bijzonder aardig) over dit werk. Tuurlijk is de gemeenteraad ook de baas (fout woord) in een stad, niet de burgemeester. Heb een mateloze bewondering voor de manier waarop politici de enorme hoeveelheid informatie scannen. tegelijk vraag ik me, ook als ambtenaar natuurlijk, af of de informatiestroom niet veel kleiner en in “spreektaal” kan worden aangeleverd. Tuurlijk is dat vooral met juridische zaken erg lastig.
  Toch zou zo’n cursus wel eens leuk kunnen zijn, je steekt er altijd wat van op. Helaas is me het doel, de reden waarom jullie de cursus geven, nog niet duidelijk.

  Toch wil ik wel kijken of 3, 10 en 17/11 en eventueel de bonusavond in onze agenda thuis passen. Je moet natuurlijk wel alle 3 maandagen kunnen? Als ik kan wil ik alleen met Larry of Miranda…..

  PS Kan de vraag: “Moet je een selfkicker zijn om de politiek in te gaan?” ook nog in de cursus worden verwerkt?  Maak melding

 11. Ik zie je/jullie inschrijving(en) met veel plezier tegemoet. Er zal volop ruimte zijn om vragen te stellen aan onze gasten. Je laatste vraag kun je dus zelf aan de orde laten komen.


  Maak melding

 12. @Dick

  Ik kan (waarschijnlijk) morgen uitsluitsel geven of ik bij die avonden aanwezig kan zijn.
  De wil is er, nu nog de medewerking van één van mijn opdrachtgevers… 😉  Maak melding

Reageer