Energiezuinige woonbuurten in Stadshagen

Zwolle – Havezate, Broeklanden, Plantage en de Oude Wetering: het zijn de nieuwe deelgebieden in Stadshagen II, in de buurt Breecamp Oost heet. Het college van burgemeester en wethouders heeft het stedenbouwkundig plan van eisen vastgesteld. Wethouder Van Dooremolen: “Met deze nieuwe woonbuurten wordt Stadshagen nog fijner om in te wonen. Wonen op een terp met prachtig uitzicht op de polder, wie wil dat nu niet? En bovendien, de nieuwe woonbuurten worden energiezuinig.”

De deelgebieden zijn kleine woonbuurten met verschillende soorten huizen, weinig hoogbouw en veel aandacht voor groen en spelen. Centraal in de wijk ligt een park. Havezate ligt centraal in het plan en is hoger aangelegd dan de andere buurten. Hier komen vooral goedkope en middendure woningen. Broeklanden vormt het noordelijke deel van Breecamp Oost en bestaat uit vier eilanden met hoofdzakelijk vrijstaande en geschakelde waterwoningen. In de Plantage (het zuidelijke deel) is veel aandacht voor groen en hebben de huizen ruime tuinen. Er komen rijenwoningen die overgaan in geschakelde en vrijstaande woningen. De Oude Weteringzone loopt vanuit het centrum van Stadshagen door in Breecamp Oost. In dit deelgebied worden vooral (middel)dure woningen gerealiseerd, plus vier terpen.

Op de terpen komen meerdere huizen die rondom op de terp zijn gebouwd. In totaal komen er 872 woningen, waarvan 188 in de goedkope, 347 in de middeldure en 337 in de dure categorie. De nieuwe buurten worden energiezuinig. Te denken valt aan de toepassing van koude-warmte-opslag, een biomassacentrale, en zoveel mogelijk zon in en bij het huis.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer