Van Karnebeekstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Van Karnebeekstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zacht, veel wind en in de middag buien

Zwolle – Maandag valt de temperatuur op, want die is voor begin november uitzonderlijk hoog. ’s Morgens vroeg is het al ongeveer 17 graden in Zwolle. Zeer zacht. Daar komen rond de middag misschien nog een of twee graadjes bij. Normaal zou een maximumtemperatuur van ongeveer 10 graden zijn.

Wat ook opvalt is de stevige zuidwestenwind. Die heeft de hele dag kracht 4 tot 5, een matige tot vrij krachtige wind, die kapsels in de war en blaadjes door de straten blaast. Met zo’n wind is het moeilijk genieten van het zachte weer, ook omdat de zon nauwelijks door het wolkendek heen komt. Een groot deel van de dag is het droog, maar in de middag stijgt de kans op nattigheid. Buien zijn in aantocht, aan het eind van de middag de meest actieve.

De buien horen bij een koufront, dat een einde maakt aan het zachte weer. In de avond zijn de buien verdwenen en verschijnen brede opklaringen. Vrij hoog aan de hemel boven het zuiden staat rond 23.00 uur onze oranje-achtige buurplaneet Mars. Die is momenteel bijzonder helder door een gunstige positie ten opzichte van de aarde.

In de nacht naar dinsdag neemt de zuidwestenwind iets gas terug. Maar matig, kracht 3 tot 4, blijft er wel staan, ook dinsdag overdag. Het koelt af naar ongeveer 10 graden dinsdagochtend. Het aandeel wolken boven de stad wordt kleiner en de stukken blauwe lucht – met zon – groter.

Woensdag tot en met het weekend ligt Zwolle dagelijks in de zon. Bewolking is er ook, zodat een staalblauwe hemel vaak te veel gevraagd is. Maar de kans op regen is bijna nul. De temperatuur in de middag ligt in de buurt van 10 graden. In de tweede helft van de week houdt de wind ermee op. Rustig weer met koudere nachten en grote kans op mist.

Artikel delen: