Popfront bespeelt de binnenstad

Zwolle – Tien kroegen, achttien bands, een keur aan muzikale stijlen en een goed gevuld programma van twee avonden. Dat is het uitgebreide recept voor de tweede editie van ‘Popfront bespeelt de binnenstad’, op vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober in de Zwolse binnenstad. Talentvolle bands laten zien wat Popfront in huis heeft.

Popfront bespeelt de binnenstad is een nieuw evenement dat in 2007 voor het eerst plaatshad. Het was toen één van de activiteiten waarmee Popfront het 25-jarig jubileum vierde. Verschillende Popfront-bands traden op in kroegen in de Zwolse binnenstad. Het was een geslaagde avond; zowel deelnemende bands als horeca-uitbaters reageerden enthousiast. Het smaakte naar meer, vond Popfront zelf ook. Daarom krijgt Popfront bespeelt de binnenstad dit jaar een vervolg, want Popfront wil er graag een begrip van maken. Het evenement is uitgebreid naar twee avonden.

Tien kroegen doen mee. Nieuw is verder dat er beide avonden ook optredens zijn in Popfront zelf. Daarmee komt het aantal locaties op elf. De sponsors die dit evenement mede-mogelijk maken, zijn Kunst & Cultuur Overijssel (KCO), Grolsch en Big One Music.

Alle stijlen

Het programma van Popfront bespeelt de binnenstad zit zo elkaar dat iedere muziekliefhebber aan zijn trekken komt; van singer-songwriter tot metal, van pop-rock tot hiphop. Er is muziek te horen van minimaal achttien bands en artiesten, die veelal in Popfront oefenen of er een band mee hebben. Samen laten ze zien wat Popfront aan muzikale variatie heeft te bieden.

Programma vrijdag

In Swingcafé De Docter komt het zwaardere werk aan bod, met Greyline en Fresh Kills. Greyline speelt metal, Fresh Kills brengt combineert funk en metal. In de Gezelligheid speelt Bucket On Wheels. Deze band zorgt voor een goede dosis bluesrock en jazz.

In de Singel is er een optreden van de bluesrockband Stremm. In het Beugeltje klinkt de muziek van Bucket; een band die rockcovers van muzikale grootheden afwisselt met eigen nummers. Jazzy Jam biedt een podium aan singer-songwriter Roland. Hij krijgt gezelschap van de rockband Danny’s Blanket.

In Grizzly’s zorgt Taster voor energieke rock. De Hetebrij huisvest weer een compleet ander genre: Nederlandstalige pop, verzorgd door het duo Klinkslag. In Popfront is er een optreden van Captain Your Ship Is Sinking; een metal-/hardcoreband. Ook de punkrockband Con30 treedt hier op.

Programma zaterdag

Liefhebbers van metal komen zaterdag opnieuw aan hun trekken in Grizzly’s. Daar speelt Scionics. In de Gezelligheid zijn de Reigers te bewonderen; een band die garage-rock in een modern jasje steekt. In De Stoof zijn er optredens van Zinc en Out Of Grace; bands die allebei de uithoeken van de pop-rock verkennen. In The Livingroom klinkt de stevige indie- en prog-rock van Neverlost en de melodieuze pop van Clishay.

Wie van hiphop houdt, is van harte welkom in Popfront, waar het podium die avond toebehoort aan Sobanic, die support krijgt van andere hiphoppers. Ook in café De Pul klinkt live-muziek. Door onvoorziene uitval van een band, wordt nog naar een vervangende rockband gezocht.

Als afsluiting van het festival is er een afterparty in de Jazzy Jam, voor muzikanten, vrijwilligers en alle andere belangstellenden. Een aantal singer-songwriters brengt hun repertoire ten gehore en ook is er een optreden van Danny’s Blanket.


Informatie over deelnemende bands

Bucket

De formatie Bucket is in 2004 opgericht door muzikanten uit de regio Zwolle. De band combineert covers van grootheden als The Beatles, Neil Young, Elvis en the Rolling Stones met eigen werk. De vijfmansformatie, die in Popfront oefent, zorgt voor een afwisselende podiumact die voor een breed publiek toegankelijk is.

Bucket On Wheels

Bucket On Wheels is een bluesrockband met jazzy invloeden. De band, die wekelijks in Popfront oefent, is afkomstig uit Elburg.

Captain, Your Ship Is Sinking

Deze vijfmansformatie met leden uit Hengelo, Enschede en Zwolle dwingt respect af van zowel metal- als hardcoreliefhebbers. De band is begin 2007 opgericht en nog hetzelfde jaar doken ze de studio in om hun eerste demo op te nemen. Ze omschrijven hun muziek als screamo; in elk geval rockt het.

Clishay

De Zwolse band Clishay vormde zich in 2007. De viermansformatie presenteerde zich dit jaar, onder meer op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Clishay maakt pure, melodieuze pop-rock met een vleugje soul, funk en jazz. De band, die in Popfront oefent, heeft een onderscheidend geluid verpakt in sterke popsongs die goed in het gehoor liggen, maar allesbehalve cliché zijn.

Con30

Con30 is een jonge Zwolse punkrockband die eerder dit jaar is ontstaan. De band oefent regelmatig in Popfront.

Danny’s Blanket

Danny’s Blanket is een viermansformatie uit de regio. De band maakt pure rock en haalt onder meer inspiratie uit het werk van Jimmy Hendrix. Danny’s Blanket speelt dan ook twee covers van de gitaarlegende, maar de rest is eigen werk. De band speelde eerder tijdens het Rock & Roll-festival in het Weezenlandenpark.

Fresh Kills

Deze band, vernoemd naar een grote vuilnisbelt in New York, combineert funk en metal tot een eigen, fris en rauw geluid. De viermansformatie bestaat sinds 1996, oefent wekelijks in Popfront en werkt op dit moment aan haar derde cd.

Greyline

De roots van Greyline liggen onder meer in Friesland en Groningen, maar ook in Zwolle. De succesvolle rock-metalband is doorgedrongen tot de finale van de Grote Prijs van Nederland, op 3 december in de Amsterdamse Melkweg. De band verpakt de liedjes in een heavy jasje en heeft dat inmiddels op talrijke festivals laten horen. Op dit moment werken ze aan hun derde cd.

Klinkslag

Het Zwolse duo Klinkslag maakt Nederlandstalige, elektronische popmuziek. De band, die regelmatig in Popfront oefent, noemt zichzelf ongedwongen en zonder pretenties. Hun muziek heeft een melancholieke inslag, de teksten zijn scherpzinnig, creatief en bevatten regelmatig een vrolijke noot. Dat verklaart meteen de naam die de zanger en drummer hebben gekozen.

Neverlost

De Zwols/Friese formatie Neverlost is in de zomer van 2007 gevormd. De vijf muzikanten zijn beïnvloed door uiteenlopende muzikale stijlen, zoals prog-rock en indie. Neverlost maakt pakkende songs, die soms hard en maatschappijkritisch zijn en een onverwachte wending kunnen nemen.

Out of Grace

De Kampense rockband Out of Grace maakt rock in de breedste zin van het woord. De vier muzikanten halen inspiratie uit singer-songwriters, maar ook uit progressieve rockbands. Die invloeden zijn dan ook in hun nummers terug te vinden, net als een vleugje grunge en metal.

De Reigers

De Reigers bestaan sinds 2006 en bestaat uit vier doorgewinterde muzikanten. Ze spelen garage-rock, een muziekstijl uit de jaren ’60, zonder dat geluid exact te kopiëren. Daardoor lijkt het veel op de hedendaagse, moderne rockmuziek. Over hun eigen naam zeggen ze: het slaat nergens op, maar het bekt wel lekker.

Roland

Singer-songwriter Roland de Jong is uitermate productief in het schrijven van teksten en liedjes. Een deel van al die nummers vindt zijn weg naar publiek via de band Zinc, waarvan Roland de frontman is. Regelmatig neemt de Zwolse zanger ook de akoestische gitaar ter hand om zijn repertoire als singer-songwriter te vertolken.

Scionics

Scionics is een Zwolse metalband die begin 2007 is opgericht. De band, die regelmatig in Popfront oefent, heeft inmiddels de nodige succesvolle optredens achter de rug.

Sobanic

De Zwolse rapper Sobanic is een Nederlandstalige hiphopper met energieke beats en teksten. Eerder was hij lid van de formatie Consequent, die de Oogst van Overijssel won in de categorie hiphop, maar tegenwoordig treedt hij solo op.

Stremm

De groep Stremm bestaat sinds begin 2008 en brengt een potpourri van rock en blues, naar het voorbeeld van grootheden als ZZ Top, Led Zeppelin, Neil Young en Jimmy Hendrix. Het kwartet gaf in september zijn debuutconcert.

Taster

Deze Zwolse band, geformeerd in 2008, maakt stevige, energieke rock.

Zinc

Deze Zwolse band rondom frontman Roland de Jong bestaat sinds 1996 en oefent in Popfront. Inmiddels is Zinc vier studioalbums en een live-album verder. De band kan terugzien op veel geslaagde optredens in de regio en heeft zijn eigen stijl ontwikkeld met elementen uit pop, rock, wave, funk, country, jazz en punk. Zinc schuwt het experiment niet, maar de songs staan wel steeds centraal.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Het logo is ontworpen door een muzikant die zelf ook in Popfront oefent. De Peperbus verwijst (uiteraard) naar Zwolle, de microfoon beeldt de muziek uit. De ster duidt aan dat mensen tot ster kunnen uitgroeien, volgens de vijf O’s van Popfront: oefenen, ontmoeten, opnemen, optreden, ontwikkelen. Het logo is in juni 2007 ingevoerd, toen Popfront 25 jaar bestond.  Maak melding

 2. Wat een mooie omschrijving Roy 😮 Misschien kan de Admin deze tekst nog onder het logo plaatsen; nu verdwijnt het in het niet tussen de reacties.


  Maak melding

 3. Roy, je hebt laatst niets teveel gezegd, dat popfront alle stijlen de ruimte wil bieden…..althans, het artikel hierboven geeft je pijnlijk gelijk 😉


  Maak melding

 4. Dank voor de reacties. De logo-info hoeft wat mij betreft niet hier te worden weergegeven; het komt binnenkort op de Popfront-site. En tja, dat van die muzikale stijlen wisten jullie al h? 😉


  Maak melding

Reageer