Zwolse bedreiger prinses Amalia krijgt drie maanden en tbs - Foto: Rechtspraak
Foto: Rechtspraak

Zwolse bedreiger prinses Amalia krijgt drie maanden en tbs

Zwolle – De 32-jarige Zwollenaar die prinses Amalia en haar vriend bedreigde op social media is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden plus tbs met dwangverpleging.

Wouter G. stuurde via Instagram meerdere bedreigende teksten naar de prinses en een vriend van haar. Begin dit jaar ontvingen de twee meerdere berichten van hem. Zo dreigde hij de prinses iets aan te willen doen en te willen verkrachten. Hij schreef ook dat hij daarvoor zelfs naar hun school zou komen.

Wouter G. beweerde dat hij niet wist dat dit het echte privé-account was van Amalia, maar de rechtbank vindt dit ongeloofwaardig. Hij had namelijk eerder al op internet uitgebreid gezocht naar het privé-account van de prinses.

Een belangrijke voorwaarde voor veroordeling wegens bedreiging is dat het slachtoffer kennis moet hebben genomen van de bedreiging. Uit het dossier blijkt dat dat dit het geval is. De prinses heeft de berichten gelezen en haar schoolvriend op de hoogte gebracht van de dreigende berichten.

Ook de vriend van Amalia ontving op zijn account dreigende berichten van de Zwollenaar. De rechtbank oordeelt dat de berichten overduidelijk bedreigend zijn. Hij dreigde hen te doden, te mishandelen en de prinses te verkrachten. Ook probeerde hij een toneelvoorstelling te verzorgen bij de prinses op school. Zowel bij de prinses als haar vriend kon de vrees ontstaan dat waarmee werd gedreigd ook daadwerkelijk zou worden gepleegd.

De rechtbank vindt dat de man een ongezonde obsessie heeft ontwikkeld voor het koningshuis. De manier waarop hij daarmee omgaat vindt de rechtbank niet alleen zorgelijk, maar ook erg kwalijk en onacceptabel. Zo is hij in 2017 door de Koninklijke Marechaussee aangehouden bij de toenmalige woning van de prinses en haar familie. Hij zei toen dat hij een afspraak had met Amalia. Ook stelde hij vragen over de beveiligingscamera’s en vroeg hij naar de fietsroute van de prinses.

De rechtbank oordeelt dat Wouter G. verminderd toerekeningsvatbaar is. Er zijn verschillende stoornissen bij hem geconstateerd en vanwege de ernst daarvan en het hoge recidivegevaar vindt de rechtbank het nodig dat de man een behandeling krijgt. Eerdere behandelmethodes werkten niet. Alleen een – gemaximeerde – tbs-behandeling met dwangverpleging is passend, oordeelt de rechter. De behandeling wordt voor maximaal vier jaar opgelegd. Bij het bepalen van de gevangenisstraf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd.

Bron: rechtspraak.nl

Artikel delen: