Coronatesten bij de GGD of bij een commerciële sneltester - Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Coronatesten bij de GGD of bij een commerciële sneltester

Zwolle – Bij twijfel over het coronavirus laten veel mensen zich testen. Gratis testen kan meestal binnen 24 uur op een testlocatie van de GGD. Maar je kunt je nu ook laten (snel)testen door een commercieel bedrijf.

Een test bij deze bedrijven is niet gratis. De GGD IJsselland adviseert om eerst na te gaan of het om een goedgekeurde test gaat: dat wil zeggen een PCR-test of een goedgekeurde antigeentest. Wat is het verschil tussen de testen en welke testen zijn betrouwbaar?

Met een test kun je meten of iemand is besmet met het coronavirus. Tot in oktober was er één test die het RIVM had goedgekeurd. Dit is de PCR-test. PCR is een afkorting van polymerase chain reaction. Deze test spoort het virus op. De GGD gebruikt deze PCR-test, die ze betrouwbaar acht. Er zijn meer organisaties die de PCR-test gebruiken, bijvoorbeeld zorgorganisaties.

Bij een PCR-test wordt met een wattenstaafje wat slijm achter uit de keel en de neus gehaald. Dit gaat naar een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit. Het duurt even voor je de uitslag van je PCR-test krijgt. Het proces van testen en het laten analyseren door het laboratorium kost tijd.

Is het virus aanwezig? Dan is de uitslag ‘positief’. Dan ben je besmet met het coronavirus. De uitslag komt bij de GGD binnen van een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Je moet dan thuis in isolatie gaan. De GGD IJsselland doet vervolgens bron- en contactonderzoek.

Het RIVM heeft nu ook een ander soort test goedgekeurd: de ‘antigeentest’. De uitslag is er veel sneller. Daarom worden ze ook wel sneltesten genoemd.

Een positieve antigeentest is betrouwbaar als de test door het RIVM is goedgekeurd én is gedaan onder verantwoordelijkheid van een BIG-geregistreerde arts. Let op: een negatieve uitslag betekent nog niet dat je geen corona hebt.

Op dit moment zijn de volgende sneltesten goedgekeurd:
• Panbio COVID-10-Ag rapid test (Abbott)
• BD Veritor COVID test (Becton Dickinson)
• SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test (Roche)

De GGD IJsselland adviseert om voordat je een afspraak maakt op de website van het bedrijf te kijken welke test zij gebruiken.

Voldoet de test aan de eisen en is de uitslag positief? De uitslag komt bij de GGD binnen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd of via de arts die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de test. Een uitslag van een positieve test op een zogenaamde A-ziekte waar Covid-19 onder valt is meldingsplichtig. Dit betekent dat het lab of de arts de positieve uitslag moeten melden aan de GGD van de regio waar de geteste persoon woont.

Een positieve uitslag na een goedgekeurde antigeentest is betrouwbaar, aldus de GGD. Een negatieve uitslag is dat niet. Je denkt dat je niet besmet bent, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een antigeentest is minder gevoelig dan een PCR-test. Dat betekent dat als je minder virusdeeltjes hebt, je onterecht een negatieve uitslag krijgt. Wie klachten heeft wordt geadviseerd een testafspraak te maken bij de GGD. En blijf thuis zodat je anderen niet kunt besmetten.

Er zijn ook bedrijven die sneltesten aanbieden die nog niet aan de eisen voldoen. Heb je een positieve uitslag? Dan doet de GGD geen bron- en contact onderzoek. Het advies van de GGD is: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan doen we bron- en contactonderzoek.

Sommige bedrijven gebruiken weer andere testen. Zoals de ‘antistoffentest’: in een druppel van je bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus. Heb je het virus? Dan maakt je lichaam antistoffen aan om het virus te bestrijden. Maar het duurt enige tijd voordat je antistoffen aanmaakt. Dus het kan gebeuren dat je nog negatief test bij een antistoffentest, terwijl je al positief test bij de PCR-test. Je kunt al wel anderen besmetten.

Bovendien, zo stelt de GGD, is er nog veel onbekend over antistoffentesten. Het is nog niet zeker of iedereen antistoffen aanmaakt. Soms maken mensen met milde klachten maar heel weinig antistoffen aan. Ze testen negatief, maar ze zijn wel besmettelijk. Zulke testen zijn dus onbetrouwbaar.

Daarom heeft het RIVM deze testen nog niet goedgekeurd. En bij een positieve uitslag wordt dan ook geen bron- en contactonderzoek gedaan. Het advies van de GGD: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan doen ze bron- en contactonderzoek.

Voor vragen over het coronavirus is er een algemeen telefoonnummer: 0800 – 1351 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur)

Aanmelden voor een gratis coronatest (PCR) door de GGD kan via het landelijke afsprakennummer 0800 – 1202 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur). Je kunt je afspraak ook online maken met je DigiD via www.coronatest.nl.

Bron: GGD IJsselland

Artikel delen: