Ontwerp Vliegerplein - Foto: Gemeente Zwolle
Ontwerp Vliegerplein
Foto: Gemeente Zwolle

‘Vliegerplein’ moet een echt plein worden

Zwolle – Achter Brasserie Het Vliegerhuys in het Broerenkwartier bevindt zich een openbare ruimte met terras, die wordt aangepakt. Dit ‘Vliegerplein’ aan de Weeshuispassage is nu vooral een besloten tuin. Door de sloop- en bouwwerkzaamheden op deze plek ontstaat een nieuw en groter plein. De gemeenteraad besluit of de herinrichting van dit plein doorgaat.

Door de sloop van een aantal panden rondom het Vliegerplein ontstaat meer ruimte, die ingericht moet worden. De bestaande boom blijft behouden in het ontwerp. “De herinrichting biedt ons de kans om van het Vliegerplein een echt plein te maken en zo een mooie verblijfsplek toe te voegen aan onze binnenstad,” vindt wethouder René de Heer. Dat gebeurde eerder al met het Weversgildeplein, waar nieuwe bestrating en meer groen is aangebracht.

Na akkoord van de gemeenteraad en nadat de panden aan de Spiegelstraat zijn gesloopt, zal het werk aan het Vliegerplein aanvangen. Het streven van de gemeente is dat de werkzaamheden gereed zullen zijn ten tijde van de opening van een nieuwe winkel op de hoek Vliegerplein/Weeshuispassage.

De herinrichting is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Broerenkwartier, waar de raad in 2017 mee instemde. In 2018 is de kap van de Weeshuispassage er al afgehaald. En in 2019 is het Weversgildeplein vernieuwd.

Inmiddels zijn in het zuidelijke deel – waar het Vliegerplein onderdeel van is – de werkzaamheden ook gestart. De panden worden getransformeerd naar winkels en woningen en krijgen daarbij een uitstraling die bij de historische binnenstad van Zwolle past. Deze plannen voor de Weeshuispassage Zuid en het Vliegerplein zijn tot stand gekomen in overleg met de initiatiefnemers en direct betrokkenen. Het hele gebied wordt in overleg met pandeigenaren aangepast. Zichtlijnen en looproutes worden daarbij verbeterd.

Artikel delen: