Stockfoto - Foto: Stockfoto
Stockfoto
Foto: Stockfoto

Jonge kinderen krijgen steuntje in de rug bij motorische ontwikkeling

Zwolle – Een goede ontwikkeling van de beweegvaardigheid op jonge leeftijd heeft een positief effect voor de gezondheid op de lange termijn.

De motoriek en van kinderen gaat steeds verder achteruit. Daarom is het regionale project ‘Talentherkenning en Ontwikkeling’ opgestart. Het project richt zich op een brede motorische ontwikkeling voor alle kinderen, zowel tijdens de gymles als daarbuiten.
De samenwerking komt voort uit de provinciale ambitie om ‘het beste uit jezelf halen’ bij kinderen te stimuleren.

Het project ‘Talentherkenning en Ontwikkeling’ is gericht op het realiseren van een omgeving waarin kinderen zich op het gebied van sport en bewegen zo veelzijdig mogelijk kunnen ontwikkelen. Om dit te realiseren werken professionals van diverse sportorganisaties lokaal en regionaal samen.

“We vinden het belangrijk dat kinderen zich breed motorisch kunnen ontwikkelen en daarbij zoveel mogelijk sporten leren kennen, zodat ze een passende keuze kunnen maken voor de sport die het beste bij ze past”, aldus Arno de Swart – Talentregisseur IJsselland. Een van de prioriteiten binnen het project is een motorische screening om het beweegniveau van kinderen in de leeftijd vier tot twaalf jaar inzichtelijk te hebben.

Vaardig in Bewegen
Binnen zeven gemeenten in de regio IJsselland worden motorische screenings afgenomen bij kinderen in groep 3 t/m 8 van de basisschool. De resultaten geven een duidelijk beeld over de motorische ontwikkeling van de leerling. Vervolgens kan de vakleerkracht binnen de gymlessen aan de slag met de beweegvaardigheid. Als er extra aandacht nodig is, kan de leerling met een doorverwijzing naar sport- en zorgprogramma’s om motorisch sterker te worden. Maar ook leerlingen die uitmuntend scoren en talent hebben, kunnen deelnemen aan een nieuw programma om zich sportief verder te ontplooien. Alles om het ‘beste uit jezelf halen’ zo breed mogelijk te faciliteren.

Het project is een samenwerking tussen de provincie Overijssel, SportService Zwolle, Sportservice Kampen, Sportbedrijf Deventer, Sportbedrijf Raalte, gemeente Hardenberg, gemeente Steenwijkerland en gemeente Dalfsen. Onderdeel van ‘de Beste Jij’ powered by Topsport Overijssel. De eerste testen zijn reeds afgenomen, in totaal worden er ruim 1500 leerlingen getest. Vervolgens worden er diverse beweegprogramma’s ingericht waarbij het veelzijdig opleiden centraal staat.

Artikel delen: