Inwoners regio Zwolle steunen lokale verenigingen massaal tijdens lockdown

Inwoners regio Zwolle steunen lokale verenigingen massaal tijdens lockdown

Zwolle – Vele inwoners van Zwolle, Hattem, Kampen en Zwartewaterland hebben de afgelopen weken gestemd op hun favoriete clubs en verenigingen. Via Rabo ClubSupport zijn er 242 bestedingsdoelen opgegeven door lokale verenigingen voor ondersteuning.

Vervolgens stemden Rabobank-leden welke doelen daadwerkelijk ondersteund moeten worden met een financiële bijdrage. Uit een recent Rabobank-onderzoek blijkt dat het Nederlandse verenigingsleven bijdraagt aan ons sociale welzijn, maar dat dit wel onder druk staat door corona. Zeker nu de maatregelen nog meer zijn aangescherpt komt de ondersteuning voor deze verenigingen uit gemeenten Zwolle, Hattem, Kampen en Zwartewaterland dus als geroepen.

Tijdens de lockdown tussen maart en juli van dit jaar viel het verenigingsleven voor een groot deel stil: competities werden opgeschort, optredens gecanceld en bijeenkomsten afgelast. Uit onderzoek uitgevoerd door de Rabobank blijkt dat in normale tijden 64 procent van de inwoners uit de provincie Overijssel die betrokken zijn bij een vereniging, tenminste één keer per week op de club is. Waar dit tijdens de lockdown van afgelopen maart en april nog maar 27 procent was. Een meerderheid van de betrokken inwoners geeft dan ook aan zijn club of vereniging te missen tijdens een lockdown.

Om het verenigingsleven in stand te houden konden verenigingen de afgelopen maanden bestedingsdoelen voor hun club of vereniging opgeven op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Vervolgens stemden Rabobank-leden op welke doelen daadwerkelijk ondersteuning moeten krijgen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de betrokkenheid bij een club of vereniging positief samenhangt met het welzijn van de leden. Verenigingsleden en andere betrokkenen zijn meer tevreden over hun sociale leven en voelen zich meer verbonden met hun leefomgeving dan personen die niet actief betrokken zijn.

“De resultaten van het onderzoek laten zien dat het juist in deze periode ontzettend belangrijk is dat we onze lokale clubs en verenigingen blijven steunen. De club of vereniging blijkt een belangrijke plek in te nemen in ons sociale leven. Daarnaast zien we dat velen het financieel zwaar hebben. Daarom blijven wij ons vanuit Rabo ClubSupport inzetten voor het rijke verenigingsleven in Nederland. De enorme hoeveelheid aanmeldingen en stemmen wijst op een grote betrokkenheid van de inwoners van gemeenten Zwolle, Hattem, Kampen en Zwartewaterland. Onze clubs en verenigingen hebben ons dit jaar meer nodig dan ooit tevoren. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat wij als Rabobank samen met alle leden hen met onze kennis, ons netwerk en financiële middelen kunnen ondersteunen,” aldus Joram Maan, directeur Bedrijven van Rabobank IJsseldelta.

Dit jaar hebben zich landelijk meer dan 30.000 clubs opgegeven. Dat zijn er bijna de helft meer dan in 2019. In gemeenten Zwolle, Hattem, Kampen en Zwartewaterland hebben 242 verenigingen zich aangemeld. Tot en met 25 oktober konden Rabobank-leden via de Rabo App stemmen op hun favoriete club of vereniging.

Zaterdag zijn de resultaten bekendgemaakt en werden de 242 deelnemende verenigingen en stichtingen per post verrast met een cheque in een gouden envelop en een felicitatieboodschap van Rabobank IJsseldelta. Stichting de Knuffelkonijntjes uit Zwolle, Blaasorkest We bin d’r uut uit Kampen en Christelijk Jongerenkoor Glorious uit Zwolle ontvingen daarnaast een bonusprijs van euro voor de leukste campagne. De deelnemers maken nog kans op verdubbeling van de waarde van hun cheque door vóór 22 november een feestelijke foto, video of andere actie te delen op social media met de hashtag #ACTIERCSIJSSELDELTA. De winnaar met de leukste actie ontvangt een verdubbeling van het bedrag van de cheque met een maximum bedrag van 2500 euro.

De complete uitslag van Rabo Clubsupport is hier te vinden: https://www.rabo-clubsupport.nl/ijsseldelta/resultaten

Artikel delen: