Toneelgroep SOP treedt op in Cultuurhuis

In daklozenopvanghuis ‘De Goot’ wonen schizofrene Rika, alcoholistische Elizabeth, verslaafde Joske en Wanda, dame van plezier. De tent wordt gerund door goeddoener Toos en de schijnbaar idealistische, jonge vrijwilligster Pien. Het huis bevindt zich in een chique villawijk, en de buren hebben dus bezwaar tegen de locatie van het opvanghuis. Buurvrouw Meerman, kakkineus tot in de vezels van haar Scapa-pullover, probeert via gemeentelijke procedures de boel op te doeken. Dat lijkt haar aardig te lukken…

Voor de derde maal brengt de toneelgroep Stadshagen Op Planken (SOP) een blijspel op de planken. Evenals vorig jaar zal de opvoering zijn in het Cultuurhuis in Stadshagen en wel op vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober. SOP is samengesteld uit louter Stadshagenaren. Er is dit jaar een nieuwe regisseuse aangetreden, Marischka Tjeerde: “Ik had al eens meegedaan als speler, en dit jaar werd ik gevraagd de regie op me te nemen. Ik speel daarnaast zelf in een ander gezelschap, en ik ben dramadocent. Het was wel een uitdaging, maar een hele leuke. We zijn deze repetitiecyclus begonnen met toneelworkshops, om je te leren uitdrukken met je lichaam. Houding, mimiek, stem, dat soort dingen. Om te leren dúrven spelen. Een groot deel van het acteren is gewoon het lef hebben om je te uiten. Pas na de workshopronde hebben we de rollen verdeeld.”

Een heel andere aanpak dan voorgaande jaren, maar werkt het ook? Initiatiefneemster Nicole Hoogenboom: “Ja, dat moet je zelf komen zien, natuurlijk! De spelers hebben het in elk geval enorm leuk gevonden, die workshopronde. Dat was ook redelijk vrijblijvend natuurlijk, want er zat nog geen rol aan vast. Dat is nu wel anders, nu de opvoering zo dichtbij komt. De spanning loopt alweer flink op!”

De optredens zijn in het Cultuurhuis Stadshagen, Werkerlaan 1, op vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober en beginnen om 20:00 uur. Kaarten kosten € 5,- per stuk, en zijn verkrijgbaar aan de zaal. Meer info: www.stichting-sop.nl.

Artikel delen:

Reageer