Aanpak jeugdoverlast Zwolle Zuid

Zwolle – Het politieteam Zwolle-Centrum/Zuid heeft de laatste tijd speciale aandacht besteed aan het terugdringen van jeugdoverlast in Zwolle Zuid. Zo werden locaties met overlastgevende hangjeugd frequent bezocht door onder andere motorrijders en bikers van het team.

Motorrijders controleerden zoveel mogelijk bromfietsers in Zwolle Zuid om op deze wijze de bromfietsoverlast terug te dringen. Bikers bezochten de aangegeven jeugdplekken om de overlast te beperken. Bij de verschillende vormen van overlast kan gedacht worden aan geluidsoverlast, schreeuwen, schelden, intimideren et cetera. Werd er overlast geconstateerd, dan werden de namen van de jeugdigen genoteerd. Op deze manier kregen wij inzichtelijk wie tot deze bewuste hanggroepen behoren.

Wanneer er daadwerkelijk overlast werd geconstateerd, dan kregen de ouders van de jongere een brief thuis waarin stond vermeld dat de politie hun zoon/dochter hadden aangetroffen op een plek waar ‘hanggroepen’ overlast veroorzaakten. De vorm van overlast die veroorzaakt werd door de jeugdige werd in de brief benoemd, zodat de ouders op de hoogte waren van wat hun zoon/dochter had gedaan.

De komende tijd zal het politieteam doorgaan met de aanpak van jeugdoverlast in Zwolle Zuid. “Wanneer een jongere vaker wordt aangetroffen en wij ons zorgen maken, gaat er ook een zorgmelding naar Bureau Jeugdzorg om de jongere onder de aandacht te brengen. De gemeente Zwolle op haar beurt participeert ook in de aanpak. Daarnaast bezoekt jongerenwerk de hangplaatsen.” Het is nu eenmaal een gegeven dat de jeugd graag bij elkaar staat. Echter waar overlast ontstaat, zullen wij proberen deze te beperken, zegt de politie.

Artikel delen:
Reacties 44
 1. Stadshagen ook onder controle.
  @ Plantje: prima toch zo’n brief:

  Wanneer er daadwerkelijk overlast werd geconstateerd, dan kregen de ouders van de jongere een brief thuis waarin stond vermeld dat de politie hun zoon/dochter hadden aangetroffen op een plek waar ‘hanggroepen’ overlast veroorzaakten. De vorm van overlast die veroorzaakt werd door de jeugdige werd in de brief benoemd, zodat de ouders op de hoogte waren van wat hun zoon/dochter had gedaan.

  Ben je als ouders gelijk op de hoogte, gister nog op teletekst: Kinderbijslag wordt ingehouden bij langdurig spijbelen…..Tja wat willen we dan als maatschappij?

  – Verwende en vervelende rotkids gewoon accepteren en ouders er niet na laten omkijken?

  – Ouders in elk gevaal breed informeren (gewaarschuwd mens telt voor 2). Als het niet goedwils wil dan maar kwaadwils.

  (Wouter gisteravond: als het niet linksom gaat dan maar rechtsom of andersom)
  😉


  Maak melding

 2. Het is een feit,sinds de opsplitsing van holtenbroek,dat het tuig voornamelijk in de aa landen zit en Zwolle zuid.
  Het zijn voornamelijk jongeren,waarbij je niet mag zeggen wat hun afkomst is.
  Een brief helpt niet echt dan, denk ik.


  Maak melding

 3. @ VOC-mentaliteit:
  Hier mag je alles schrijven, zeker als daarmee een vorige post wordt genuanceerd. Kom maar op met de & autochtoon/allochtoon. 😛


  Maak melding

 4. @Dick,ik denk niet dat de meeste overlast wordt veroorzaakt door verwende kids,die teveel met een zak chips rondlopen.
  Het is een gegeven dat als het verder escaleert,dat we dan de zelfde praktijken krijgen als in Gouda.  Maak melding

 5. @voc mentaliteit
  Sorry maar ik ben het niet met je eens ook voor veel Nederlanders van Nederlandse afkomst hoor, ik zie het vaak echter de bikers en motorrijders niet 😮 😮 😮


  Maak melding

 6. @ Liefhebber van de mentaliteit toen WIJ Nederlanders als beesten tekeer gingen in de wereld alleen om onszelf te verrijken:

  Als je je eigen post naleest begin je met “ik denk niet”. Nou ik als vader van 3 pubers (gelukkig nog redelijk normaal lijkend) “denk wél”.


  Maak melding

 7. Ach, VoC ik maak het ff gemakkelijk voor je anders gaan we zeuren over gedachten:

  “Ik denk zeker te weten., met aanzekerheidgrenzende twijfel” dat het overgrote deel van de (denk geringe hoeveelheid) rotjochies/-meisies autochtoon is. Zie overigens niet het nut van een scheiding tussen allochtone en autochtone rotkids.


  Maak melding

 8. @Dick ,dat mag ook.
  Holland is nog steeds een VRIJ land,waar je mag zeggen wat je op je hart heb.
  Door de mentaliteit,waar u zo op afgeeft.
  Hebben wij wel alle welvaart en en gemakken,waar u en uw kinderen gebruik van maakt verworven.
  Dus als u zich daar zo voor schaamt,maak er dan ook geen gebruik van.
  Wat u doet lijkt een beetje op links lullen en recht de zakken vullen.
  (zucht een keer) en denkt bij zichzelf zijn ze dan allemaal het zelfde.


  Maak melding

 9. Wat maakt het uit, ze zijn allemaal jong en veroorzaken de problemen. Al is het meerendeel allochtoon of autochtoon, big deal! Hebben we een oplossing voor handen als we na lange onderzoeken en discussies er achter komen dat een van beide groepen het meerendeel van de problemen veroorzaakt?
  En inderdaad, in Berkum hebben ze minder problemen hiermee blijkbaar, maar ligt dit an het allochtoon of autochtoon zijn? of liggen de problemen toch wat ingewikkelder dan dat label dat we er blijkbaar zo nodig aan vast moeten hangen?
  Berkum is een wijk waar het meerendeel er bijvoorbeeld financieel goed voorstaat. Verder is er geen groot verloop van mensen/gezinnen. Laten we eens meer naar die punten kijken en wellicht kunnen we die ook toepassen op probleemwijken. Berkum blijft een boutwijk, maar het is minder in het nieuws als ZZ of H’broek etc.
  Dat allochtoon/allochtoonverhaal komt me echt me strot uit….


  Maak melding

 10. Gelukkig VOC is dit een vrij land, is er iemand die dat betwijfeld? Heb je zelf ook kinderen VOC? Ben er zelfs 1 geweest, reken maar dat we het gaaf vonden om te donderjagen. Jij dan?


  Maak melding

 11. Toch begrijp ik je post nog niet VOC (10:40)?
  Waar schaam ik me voor. En

  Dus als u zich daar zo voor schaamt,maak er dan ook geen gebruik van.
  Wat u doet lijkt een beetje op links lullen en recht de zakken vullen.

  op generaliseren heb je me nooit kunnen betrappen.

  @ Pp ik hou helemaal niet van Nederlanders doorklieven in allochtoon/autochtoon. Doordat ik me in de discussie probeerde in te leven en meeging in taalgebruik kwam ik daarop. Alle mensen met een Nederlands paspoort zijn toch Nederlander.

  Zwaar eens met de slotregel van John, ik ga nog verder: ook dat Links-Rechts troelala geneuzel is fictief. Hou toch op met mensen in HOKJES te willen denken!


  Maak melding

 12. Woooow! Ik heb wat gemist!

  geschreven door dick, op 10 oktober 2008 om 09:17

  Stadshagen ook onder controle.
  @ Plantje: prima toch zo’n brief:

  Zeker is zo’n brief prima! Ik ben alleen ook wel benieuwd naar de reacties. In het bericht zien we alleen maar de acties die zijn ondernomen en ik ben erg benieuwd naar hoe dit valt.

  Allochtoon/autochtoon zal me eigenlijk worst wezen. Ik kom zelf uit een gemeente in Noord-Limburg waar ze wat gedoe hebben gehad met Lonsdale jongeren. Daar waren ook best veel autochtoon/allochtoon problemen. Ik moet zeggen dat Zwolle me in dat opzicht positief verbaast! Ik sta enorm te kijken van de verdraagzaamheid over en weer die er hier is. En dat is een goede zaak!

  Ik denk persoonlijk ook, dat het zondermeer een goede zaak is jeugdcriminaliteit aan te pakken. De manier waarop vind ik ook erg goed gekozen!

  Voor het leuke van de discussie…

  geschreven door VoC-MENTALITEIT, op 10 oktober 2008 om 10:08

  Het is een feit,sinds de opsplitsing van holtenbroek,dat het tuig voornamelijk in de aa landen zit en Zwolle zuid.

  Een stelling met een subjectief begrip als “tuig” kan nooit een feit zijn! Anders mag je me wijzen op de cijfers die aangeven, dat “het tuig voornamelijk in de aa landen zit en Zwolle zuid” 😉


  Maak melding

 13. Heel sterk Plantje!

  Een stelling met een subjectief begrip als “tuig” kan nooit een feit zijn!

  Tenzij er werkschuw, linkse of h*mokerk bijstaat 😉


  Maak melding

 14. Door de mentaliteit,waar u zo op afgeeft.
  Hebben wij wel alle welvaart en en gemakken,waar u en uw kinderen gebruik van maakt verworven.

  Ik denk dat de huidige welvaart en de daarbijhorende consumptiemaatschappij, helemaal niet zo’n weldoener uis, als wel eens wordt geopperd. Toegegeven, ik ben zelf ook impulsaankoper, kan niet kiezen tussen de 15 verschillende soorten (alleen al) limonade, dus probeer ze allemaal. Koop kant en klaar, vanwege het gemak…..

  Waar ik laatst achter kwam, is dat het eigenlijk veel plezieriger is, eten zelf te maken, ik vond het veel lekkerder, puur vanwege de moeite.

  Door de welvaart en veelzijdigheid in keuze, zijn we telkens op zoek naar iets beters. We vergeten een beetje om te genieten van wat er al is. Het blijft dus grenzen verleggen. De jeugd, is hier nogal gevoelig voor. Het hele leven draait om grenzen verleggen. Dat zie je ook in normen en waarden gebeuren.

  Dit is maar een visie, en een nogal hypocriete, aangezien ik zelf ook consumeer als een amerikaan op payday.
  Maar ik denk dat dit wel een oorzaak kan zijn van de vele overlast, criminaliteit en intolerantie van tegenwoordig…


  Maak melding

 15. @dick,ik heb zelf 2 kinderen,en die weten dondersgoed het verschil tussen donderjagen en terroriseren.
  En antwoord op je vraag met links lullen.
  @ Liefhebber van de mentaliteit toen WIJ Nederlanders als beesten tekeer gingen in de wereld alleen om onszelf te verrijken:
  Dick door die tijd,is ons land nu joe wij het kennen vandaag de dag.
  Die beesten waar u het over heeft,hebben er wel voor gezorgt,dat uw kinderen en u zelf,het zo goed hebben.
  Dat er overal ziekenhuizen zijn en doktoren en welvaart etc etc etc.
  Snapt u het nu.


  Maak melding

 16. ghehe ik ben het helemaal met je eens! Als ik kijk hoe blij ik kon (en soms nog steeds kan) zijn met kleinigheidjes… Je moet bij dat soort dingen gewoon af en toe stilstaan. Regelmatig sta ik achter het huis de eendjes te voeren en dan zie ik over de weg erachter allemaal mensen voorbij fietsen en rijden met auto’s. Allemaal mensen die zich om vanalles en nog wat druk maken terwijl het voeren van eendjes ook erg leuk is!

  Ik denk dat het niet te laat is om de jeugd bij te brengen dat je ook met kleinigheden tevreden kunt zijn.


  Maak melding

 17. Plantje, vind ik ook. Inderdaad, dieren kunnen heel leuk zijn. Alleen de sleutel tot tevredenheid, is volgens mij helaas kunnen refereren aan barre tijden…..eng eigenlijk, dan zou de ineenstorting van de economie eigenlijk een oplossing kunnen zijn 😉


  Maak melding

 18. Mooi voor je VOC, houden zo

  @dick,ik heb zelf 2 kinderen,en die weten dondersgoed het verschil tussen donderjagen en terroriseren.
  En antwoord op je vraag met links lullen.

  . Het lukt ons ook aardig, maar moet ik nog ergens op antwoorden?


  Maak melding

 19. Mooi voor je VOC-m. dat lukt ons ook aardig

  @dick,ik heb zelf 2 kinderen,en die weten dondersgoed het verschil tussen donderjagen en terroriseren.
  En antwoord op je vraag met links l*llen.

  Of heb je zelf de definitie van TERRORISME al opgezocht?


  Maak melding

 20. @Dick, ik denk dat u het wel snapt dat u nu door de mand bent gevallen,antwoord is dan niet meer nodig,omdat elk weldenkend mens het wel ziet dat u,het een wilt veroordelen maar wel de vruchten wilt plukken.
  En ja de definitie van terrorisme snap ik wel ,ik denk dat Gouda daar wel onder valt.
  Terrorisme is er in vele vormen.


  Maak melding

 21. @Dick,nog even voor de duidelijkheid.
  Zet u zelf nu niet nog meer voor schut,dan wat u al doet.
  U haalt 2 dingen,door elkaar heen.
  Het is niet zo zwart wit als wat u denk.
  We kunnen nu nog veranderen,over een tijdje is het te laat.
  Ook voor u Dick.


  Maak melding

 22. Terrorisme is een ruim begrip. op wiki staan een aantal beschrijvingen, waarvan het erop neerkomt dat het een geweldadige manier is, om anderen te dwingen om zich bij je aan te sluiten.

  In principe zou je Gouda zo kunnen noemen, gebruikmakend van de ruimte die het begrip biedt. Maar in dezelfde ruimte zou je de politiemacht zo ook kunnen noemen. Immers, zij dwingen je ook aan te sluiten bij een gedachtegoed, desnoods met geweld.

  Met andere woorden, laten we terrorisme maar relativeren binnen het begrip, ik vind Gouda er niet onder vallen, net zo min als de NL politie.

  Over Gouda kan je hier niet oordelen, je woont er niet en ervaart het niet. De media hebben vaak een dubbel belang; objectiviteit, maar ook inkomsten. Dit soort artikelen kunnen objectief zijn, maar binnen het Nederlandse kader is dit maar een muggezift. Het is maar net hoe groot de media iets wil maken….De meningen van Goudanaren zijn nogal verdeeld hierover….lees landelijke reacties op nieuwberichten.  Maak melding

 23. Oef, wat snap ik dat VOC-fan. Maar reken erop dat ik heerlijk door de mand viel! De grond lag bedekt met kussens, er was genoeg te lachen, te drinken en te eten. Dus mij hoor je niet klagen.

  Wel jammer dat ik geen weldenkend mens mag zijn. Hoewel dit natuurlijk slechts een mening is (feiten moeten onderbouwd zijn zo je weet), van een VOC-fan nogwel.
  Voor schut zet-discussie: volgende week voeren?
  Maar vrees niet: zwart en wit haal ik niet door elkaar. Dit mag je nog wel ff toelichten:

  We kunnen nu nog veranderen,over een tijdje is het te laat.
  Ook voor u Dick.

  Het is misschien binnenkort wel te laat maar nu is het WEEEEEEEEEKEND!


  Maak melding

 24. Wat is er verkeerd
  Kijk ik ben ook bijna elke zaterdag/vrijdag een beetje aan het hangen in de aalanden bij skate baantje tot uur of 1. Maar noem is een paar dingen wat we doen? Biertje drinken, Doen ouderen ook maar voor de TV. Af en toe doen wij een kampvuur( ziet er mischien erg(crimineel) uit maar maar is meestal gezellig) Kijk het mag allemaal niet, maar wat kan het kwaat? kijk als mensen er last van hebben, dan doen we het niet. Ik vind , kom maar is met een rede waarom we iets verkeerd doen.  Maak melding

 25. Lekker blijven hangen David, ik vind het, zoals je het noemt, een gezonde bezigheid….! Ze hangen hier in de Assendorperstraat ook wel, dat is jeugd, die zoeken elkaar op….zo hoort het ook


  Maak melding

 26. @VOC mentaliteit

  @ Liefhebber van de mentaliteit toen WIJ Nederlanders als beesten tekeer gingen in de wereld alleen om onszelf te verrijken:
  Dick door die tijd,is ons land nu joe wij het kennen vandaag de dag. Die beesten waar u het over heeft,hebben er wel voor gezorgt,dat uw kinderen en u zelf,het zo goed hebben. Dat er overal ziekenhuizen zijn en doktoren en welvaart etc etc etc. Snapt u het nu.

  VOC, je vergeet het aardgas in Groningen !


  Maak melding

 27. @David: ”’Bij de verschillende vormen van overlast kan gedacht worden aan geluidsoverlast, schreeuwen, schelden, intimideren etcetera.”’…ze hebben het dus niet over jouw en jouw groep vrienden die onschuldig op straat rond hangen maar over een anders slag jeugd.


  Maak melding

 28. Ik denk dat het ook belangrijk is, dat jongeren die gewoon elkaar opzoeken en gezellig kletsen dat moeten kunnen blijven doen. Daar heeft niemand last van. Net (rond 2 uur ’s nachts) kwamen hier ook wat jongeren gillend voorbij fietsen. Laat ze lekker! Dat deed ik ook toen ik een jaar of 16 was! Mij hebben ze er niet mee…. En als je van dat soort dingen last hebt moet je gewoon niet in een stad gaan wonen. Criminaliteit is een ander verhaal! Dat moeten ze blijven aanpakken!


  Maak melding

 29. berkum 5.000 inwoners, zz 35.000, berkum is wijk, zz is stadsdeel, net zoals zw.noord, stadsdeel is, wanneer we berkum laten we zeggen onder zwolle-oost indelen dan gebeurt daar ook genoeg (dieze),toch?  Maak melding

 30. @voc mentaliteit, je geniet van de vruchten die de voc geplukt heeft? Bittere smaak kerel!
  Ik walg van het romantiseren van die tijd terwijl Nederland zelf complete landen heeft geterroriseerd! Het was ook nederland die met het VOC het christendom aan verschillende gebieden oplegde.
  Het is ook nederland die in de jaren 70 de gastarbeiders hier naar nederland heeft gehaald om het vuile werk op te knappen en ja, inderdaad toen maakte het nog niet uit dat ze allemaal naar de moskee gaan als de straat maar schoon is en de bollen geplukt werden. Nederland is zo lui en laks geworden dat ze zelfs hun kerken niet meer bezoeken. En dan is het raar dat de islam in opkomst is?
  Nu dat er problemen zijn moet er iemand de schuld krijgen zolang het WIJ nederlanders maar niet zijn.
  Wat word de volgende stap in onze voc mentaliteit? Of zijn we uitgestapt? Misschien nu eens de tijd om te stoppen met het wijzen van de vingertjes en de handen opstropen en problemen aanpakken.


  Maak melding

 31. de voc mentaliteit staat voor orde, netheid, structuur, rangen en standen. kijk maar eens wat er van kolonien terecht is gekomen nadat ze zijn overgedragen aan eigen bevolking. jij kan mij er geen eentje noemen waar het goed mee gaat.


  Maak melding

 32. Hahaha, VOC mentaliteit??!! de beroemde Balkenende uitspraak!? Besefte hij eigenlijk wel dat de VOC met haar schepen ook heel veel Opium verscheepte? In het kader van vraag en aanbod? En dat we daar toen heel veel geld mee verdient hebben? En nu zeiken over coffeeshops? off-topic maar wou het ff kwijt.  Maak melding

 33. @ Liefhebber van de mentaliteit toen WIJ Nederlanders als beesten tekeer gingen in de wereld alleen om onszelf te verrijken:

  De komende tijd komt er veel aandacht voor de geschiedenis van Nederland. Er is een boek geschreven door 3 kerels. Die werden vanmorgen op tv geïnterviewd. Er zaten voor mij ook heel veel nieuwe, interessante maar vooral ook afschuwelijke feiten tussen. Ben de titel ff kwijt, maar het was nogal voor de hand liggend. Focus eens in op het verhaal van de watergeuzen bij Brielle en hoe dat herdacht wordt! Iets met strijd tussen Katholieken en Calvinisten.

  Wij weten nog zoveel niet maar hebben de drang al onze daden te verheerlijken: “Piet Hein, Piet Hein…….wij hebben gewoooooooonnen de zilver vloooooot” Tja, moeder vraagt of het allemaal nog wat simpeler kan 😛


  Maak melding

 34. Tsss, Walter. Denk je dat die landen zich zonder de buitenlandse inbreng niet gered zouden hebben?
  Die landen die gekoloniseerd zijn worden leeggeplunderd achter gelaten en natuurlijk gaat he daar niet goed mee. Grote overheden spelen nogsteeds hetzelfde spelletje door alleen steun te bieden aan landen in nood waar nog iets te halen valt.
  De VN durft corrupte leiders niet aan te pakken in de angst dat ze de verkeerde mensen tegen het been stoten en een corrupte leider is makkelijker te sturen als eentje die voor zijn volk staat. Geef zo’n idioot een zak met geld dan kan jij met je hele vloot de zeeen leeghalen.Maar goed, dat is ONS probleem niet meer aangezien onze welvaart gegarandeert is. Nu dat de bevolking ineens aanspraak maakt op ONZE voorzieningen krabbelt Nederlan weer terug? Helaas, dankzij die arrogante VOC mentaliteit van ons zijn we de hele regie in ons land kwijt.
  VOC Staat voor niet voor die mooie punten van je, maar meer voor: Overnemen, uitmelken en weer vertrekken. Wees er maar trots op en kijk nu eens naar de problemen waar we vandaag de dag tegenaan lopen.  Maak melding

Reageer