Project ‘Veelplegers winkelcriminaliteit’ slaat aan

Zwolle – Sinds april van dit jaar neemt 90% van de winkeliers in de binnenstad deel aan het poster ‘Veelplegers winkelcriminaliteit’. In winkelcentrum de Diezerpoort doen zelfs alle winkeliers mee. Alle deelnemende ondernemers ontvingen een poster met de top 10 van veelplegers van winkeldiefstal. Het doel van deze veelplegerposter is dat de veelplegers snel(ler) herkend worden in de winkel en dat daarna het zogenaamde concept ‘begeleid winkelen’ wordt toepast. Ook ontvingen de deelnemers een raamsticker waarmee aan de klanten kenbaar gemaakt wordt dat men extra alert is op winkeldiefstal. In de eerste maanden van het project blijkt al dat de poster effect heeft!

De politie is blij dat ze kan melden dat in de eerste maanden van het project positieve signalen hebben ontvangen van de deelnemende winkeliers. De veelplegers worden nog steeds gesignaleerd in het centrum, maar door ze uit de anonimiteit te halen, weten ze dat ze in de gaten worden gehouden en stelen ze minder snel. Het blijkt dat deze methode succesvol wordt toegepast en dat daarmee het preventieve karakter van de veelplegerposter aanslaat! Bijkomend neveneffect van de poster is dat de figuurlijke afstand tussen ondernemers en politie wordt verkleind. Winkelcriminaliteit is een gezamenlijk aan te pakken probleem waarbij de politie wil faciliteren.

Poster ingenomen
Helaas is er niet alleen maar goed nieuws. Een van de deelnemende winkeliers heeft zijn poster in moeten leveren, omdat hij zich niet hield aan de voorwaarden zoals die gesteld werden in het vooraf ondertekende convenant. Alle deelnemende winkeliers hebben een convenant ondertekend met bepaalde voorwaarden waaraan zij moeten voldoen om mee te mogen doen aan het project. Zonder dat er bij deze bewuste ondernemer opzet in het spel was, kon het project hierdoor in gevaar komen en dus moest zijn poster helaas ingenomen worden.

De poster is één van de vele middelen die de politie inzet in haar strijd tegen veelplegers van winkelcriminaliteit. Het project ‘Veelplegers winkelcriminaliteit’ biedt de mogelijkheid actief overlast en het aantal diefstallen in winkels te beperken. Dit project is een initiatief van de politieregio IJsselland. De gemeente Zwolle, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), het Citycentrum, en het winkelcentrum Diezerpoort werken hier aan mee.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. De veelplegers worden nog steeds gesignaleerd in het centrum, maar door ze uit de anonimiteit te halen, weten ze dat ze in de gaten worden gehouden en stelen ze minder snel.

    Lees eens goed wat hier staat. Dit land is echt ziek aan het worden. Hoe kan het dat dergelijke kanslozen ?berhaupt nog vrij rondlopen. We weten immers wie het zijn en dat ze stelen. Opsluiten, preventief castreren/steriliseren en mooi wasknijpertjes laten monteren op de kosten van het gevang een beetje terug te verdienen.

    Zijn we verdomme helemaal van de pot gerukt dat dergelijk spul nog vrij rond mag lopen ?


    Maak melding

Reageer