Zwolse afvaardiging tijdens eerste Onderwijsdebat

Den Haag – Op donderdag 9 oktober jongstleden vond in het Circustheater in Den Haag het eerste Nederlands Onderwijsdebat plaats. Het Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio was aanwezig met een delegatie bestaande uit de negenjarige Hattemse Carlijn Kuiper, leerling van groep 6 van openbare basisschool De Schatkamer. Carlijn werd vergezeld door haar moeder Ellen Kuiper, Albert van Wijk, directeur van De Schatkamer en Rita Damhof, voorzitter College van Bestuur Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio.

  

Foto: E. Kuiper

Voor de politiek was deze dag dé manier om contact te krijgen met het veld. Naar aanleiding van het rapport van de commissie Dijsselbloem werd het veld bevraagd op de ervaringen en inzichten met betrekking tot onderwijsvernieuwing in de meest brede zin van het woord.  Naast plenaire presentaties door beleidsmakers was er die dag een prominente plaats voor het debat. Uiteenlopende onderwerpen werden in debatgroepen ingeleid door deskundigen en toegelicht door een panel van deelnemers uit het veld. Elk panel van twaalf personen werd gevormd door vertegenwoordigers van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Elke schoolsoort had een leerling, een ouder, een schoolleider en een bestuurslid afgevaardigd. Carlijn Kuiper was uitgenodigd om als panellid plaats te nemen in het debat over onderwijsvernieuwing en schoolontwikkeling.

In de discussiegroep van Carlijn was de conclusie dat schoolontwikkeling en onderwijsvernieuwing alleen een kans heeft als er goed en open gecommuniceerd wordt en gekeken en geluisterd wordt naar kinderen en ouders.

Het was een bijzonder succesvolle dag. Hoogtepunt van de dag was voor Carlijn de ontmoeting die zij had met minister Plasterk van Onderwijs.

De dag werd afgesloten door een spetterend optreden van Ali B met deelnemende kinderen. Voor Carlijn was het een leerzame ervaring, die zeker gevolgd zal worden door een presentatie in haar stamgroep.

 

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer