Theater de Makkers zoekt 1001 verhalen, 1001 lampjes en 1001 Zwollenaren - Foto: Kasper Veenstra
Foto: Kasper Veenstra

Theater de Makkers zoekt 1001 verhalen, 1001 lampjes en 1001 Zwollenaren

Zwolle – Wat is het mooiste dat iemand ooit voor u heeft gedaan? Theater de Makkers roept de komende weken alle inwoners van Zwolle op om samen 1001 verhalen over hoop, moed en liefde te delen. Niet alleen verhalen worden er opgehaald en verzameld, er worden ook lampjes gezocht.

Er worden 1001 (nacht)lampjes ingezameld en samengebracht in Theater de Spiegel, wat resulteert in een gratis toegankelijke expositie van licht en verhalen.
Vlak voor de kerstdagen, staan alle 1001 lampjes in de grote zaal van Theater de Spiegel. Het theater is open en de bezoekers lopen rond tussen de lampjes, luisterend naar de verhalen van stadsgenoten. Op kerstavond worden de lampjes met verhalen uitgedeeld in Zwolle aan mensen die wat extra licht nodig hebben tijdens deze donkere dagen.

De inspiratie voor de operatie komt uit Colombia. Reclamebureau MullenLowe bedacht tien jaar geleden een actie om strijders naar huis te kunnen laten gaan tijdens de kerstdagen. Een enorme kerstboom werd midden in de jungle neergezet met daarop de boodschap: “Als kerst naar de jungle kan komen, dan kan je ook naar huis komen. Leg je wapens neer.” Honderden Farc strijders legden hun wapens neer en keerden terug naar huis om zich te herenigen met hun families. Tijdens eens tweede campagne, ‘Operatie rivieren van het licht’, dreven honderden lichtgevende kerstballen in de rivier naar de vijand toe. “Kom naar huis, we houden een plekje voor jullie vrij” stond er op de kerstballen. Twee voorbeelden die laten zien dat met kerst alles mogelijk is – en dat afstand omgezet kan worden naar samenzijn.

Geïnspireerd op deze acties, maakt Theater de Makkers de komende weken OPERATIE 1001 LICHTJES in Zwolle. Kerst 2020 zal anders zijn dan andere jaren, maar de behoefte aan samenzijn blijft. Daarom zoekt en deelt Theater de Makkers deze kerst verhalen en lichtjes, samen met de stad en met u. Zwolse theaters en Theater de Makkers werken om deze grote operatie uit te voeren samen met o.a. Travers, Bevrijdingsfestival Overijssel, Museum de Fundatie, Stadkamer, Allemaal Zwolle, Zwolle Doet. Begin december start de inzameling van 1001 lampjes.

Verhalen gezocht
De zoektocht naar verhalen start vandaag! Wat is het mooiste dat iemand ooit voor jou heeft gedaan? Spreek de voicemail van Theater de Makkers in, volg de instructies en deel kort uw verhaal: 06-20850341.

Artikel delen: