Verlichtingscontrole in heel Zwolle

Zwolle – Het weer kan niet anders doen vermoeden: het najaar is weer begonnen. Dat betekent ook dat de dagen weer korter worden. ’s Ochtends wordt het later licht en ’s avonds is het vroeger donker. Belangrijk in die donkere tijden is de fietsverlichting. Daarom zal hierop door de politie in de komende periode vaker gecontroleerd worden in heel Zwolle.

Ook de binnenstad zal meegenomen worden tijdens de controles. Er wordt nog wel eens gedacht dat er in de binnenstad geen verlichting gevoerd hoeft te worden, omdat het hier al voldoende verlicht is. Niets is echter minder waar. Ook in de binnenstad is goede verlichting verplicht. De boete voor het fietsen zonder fietsverlichting (zowel voor als achter) bedraagt € 20,-. Voor de scooter (snor- en/of bromfiets) is dat € 40,- en voor de auto of motor € 60,-.

Goede verlichting

Maar wat is dan goede verlichting? Er zijn een aantal regels die gelden met betrekking tot fietsverlichting:

* De verlichting aan voorzijde moet geel of wit licht uitstralen.
* De achterverlichting moet bestaan uit rood licht met een reflector.
* Losse lampjes op de fiets worden gedoogd, maar deze moeten wel goed zichtbaar zijn (batterijen goed opgeladen).
* De losse lampjes moeten aan de fiets, en niet aan de kleding, bevestigd zijn.
* Een GSM die in de hand wordt gehouden als voorverlichting is niet toegestaan.
* Afwijkende kleuren verlichting en bijvoorbeeld knipperende lampjes (de zogenaamde kermisverlichting) zijn niet toegestaan.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. * Een GSM die in de hand wordt gehouden als voorverlichting is niet toegestaan.

  wat een verstand. ik had de zwolse politie altijd ernstig hoog zitten, maar nu ik dit lees!!! ik kan wel janken.  Maak melding

 2. Fietsverlichting en reparatieactie
  Voor diegenen die de verlichting kapot hebben:

  Op donderdagmiddag 6 en zaterdagmiddag 8 november organiseert de Fietsersbond, in samenwerking met Nowak en Scholten, weer de gratis reparatie-actie in het centrum van Zwolle. Alleen de gebruikte materialen moeten worden afgerekend, het onderzoek en de arbeidskosten zijn gratis. Ook de AFAC zal hier aanwezig zijn, waarbij je jouw fiets van een unieke graveercode kan laten voorzien.


  Maak melding

 3. Quesjer lijkt een belanghebbende. Heb gister een fiets op laten halen bij de uitstekende fietsenmaker hier tegenover. Gemak dient de mens, bovendien hoef je niet te wachten, hoeveel duurder ik uit zou zijn geweest? Geen idee, wil ik ook niet weten; heb me (ons) in elk geval de moeite bespaard 😉


  Maak melding

Reageer