Zwolle krijgt Herman Brood Museum

Zwolle – Zwolle krijgt een Herman Brood Museum. Het museum gaat over het leven van de in Zwolle geboren artiest en kunstenaar.

Dat werd zaterdag bekendgemaakt in het Radio Oost-programma Het Ochtendhumeur. Het museum gaat begin volgend jaar open. De gemeenteraad in Zwolle moet nog beslissen over een subsidie van 50.000 euro voor het museum.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

34 gedachten over “Zwolle krijgt Herman Brood Museum”

  1. Herman Brood
    Wat moeten we met een Herman Brood museum in Zwolle?
    De beste man heeft de helft van zijn leven in A`dam gewoond!!En dan ook nog 50000 euro gemeenschaps geld erin steken.Volgens mij is er bijna niemand die op zo`n museum zit te wachten!!Dus laat de gemeente ergens anders het geld voor gebruiken bijv goede onderkomens voor groepen jongeren in bijv Zwolle Zuid!!!

  2. Goede zaak, zo’n museum had er al lang moeten staan in Zwolle! Of zoals Herman al ooit eens zei: ‘Ik kon uut Zwolle, vette pech!’ Prachtig toch!

  3. Dan zijn er nog wel wat drugsverslaafden die meer tijd van hun leven hebben doorgebracht in Zwolle. Krijgen die ook een museum?

    Als die subsidie doorgaat wordt het steeds gekker. Ik betaal door de overname van Fortis al bijna 50 cent op jaarbasis mee aan de sponsoring van Feyenoord en nu komt daar ook nog 50 cent voor een museum over een drugsverslaafde bij. Ik denk dat ik de rijks- en gemeentebelastingen maar eens moet gaan boycotten… ;D

  4. Van zijn ‘kunst’ kan je houden (al krijg ik bij al die spuitbusschilderijtjes meer het idee dat hij ze snel in elkaar flanste om een extra spuit of lijntje te kunnen bekostigen), maar is dat toch niet reden genoeg om een museum te openen? Dan zijn er toch wel mensen met een grotere staat van dienst. Daarbij vind ik zijn inzet voor de stad Zwolle niet noemenswaardig. Een paar keer de naam Zwolle uitkramen vind ik niet substantieel. Dan had ie op zijn minst van de Peperbus kunnen afspringen. 😀

    Naar mijn idee had hij 95% van de aandacht te danken aan zijn uitstraling op het gebied van verslavende middelen. Dan mag je best zijn muziek of gekliederschilderijen mooi vinden, maar een gesubsidieerd museum is dan wel teveel van het goede…

  5. (al krijg ik bij al die spuitbusschilderijtjes meer het idee dat hij ze snel in elkaar flanste om een extra spuit of lijntje te kunnen bekostigen),

    Proef ik hier jaloezie omdat Herman Brood met zijn “geklieder” honderdduizenden mensen zo ver kreeg om hier rijkelijk voor te betalen? 😉 😀

  6. Van Gogh vonden ze vroeger ook maar een agressieve mongool die zijn eigen oor af had gesneden en ik vind die bloemen van hem ook niet mooi. Die schilderijen gingen ook voor een prikkie weg.
    Elvis stal zijn nummers van de zwarte bevolking en propte zich ook vol met van alles en nog wat.
    Nu hebben we een rock en roll legende die ook nog uit Zwolle komt en er trots op is/was.
    Mooi iniatief, die zet Zwolle weer op de kaart vanuit zijn graf.
    Achja, bodemloze subsidieputten hebben we genoeg. Gooi die ecodrome maar plat en geef die dieren maar aan het circus mee wat mij betreft en gebruik het geld maar om het museum anders een mooi plekkie te geven.
    En wilbert, alleen 95% van jouw kennis van Herman is zijn middelen gebruik.Deze man staat als cultfiguur voor Rock en Roll in Nederland in een roerige tijd waar de jeugd zich steeds meer lostrok van de oudere generaties met hun normen en waarden. Niet echt jouw ding anders liep je juist te juichen.
    Wie hebben er volgens jou dan een grotere staat van dienst? Ik ben blij dat het museum in Zwolle komt en niet in A dam.

  7. En ik wil hierbij tevens pleiten voor een nieuwe kantoorkolos van zo’n 200 meter hoog op de Voorsterpoort:

    The Brood Building

    of

    Herman’s Hemelse Toren.

    8)

  8. Ik ben absoluut Brood fan hoor, maar om nou, tig jaar na dato nog eens een museum te bouwen.
    Het lijkt wel of ze geld over hebben om goeie sier te maken over de rug van Herman, en dat vind ik ronduit stijlloos en goedkoop.
    Een wanstaltig protserig idee, wat allang door een of andere freak op zolder begonnen had moeten zijn, en dan pas profesioneel maken. Een soort vrijwiliigersproject, wat dan verder gaat als fanclub. En dus niet een nieuwe travers kloon.

  9. Wie begint dit museum nu eigenlijk? De gemeente (Travers?) of een particulier o.i.d.?

    @Wilbert

    Die subsidie is trouwens nog niet definitief, de gemeenteraad moet er nog over beslissen. 🙂

  10. Degi, Herman Brood was iemand die zijn leven graag deelde met anderen, het museum ligt dus in het verlengde van zijn wens, lijkt me….

  11. waar komt dat museum? het lijkt me als je naar ivo de lange gaat bij IQ kunstuitleen je al genoeg van herman kunt zien. (zijn schilderijen dan) . hij heeft natuurlijk ook muziek gemaakt, maar was vooral iemand die voortreffelijk in de publiciteit wist te komen (ook dankzij koos van dijk). herman was in zijn hart een aardige en goedhartige mens (misschien door de drank en de speed) en ik ben ook niet tegen een museum voor hem, maar ik dacht dat er in groningen al zoiets is (of was).

  12. Herman Brood is dood, maar de mythe rond de veelbesproken popster annex beeldend kunstenaar blijft voortleven. In het voorjaar van 2009 worden in zijn geboortestad Zwolle de deuren geopend van de ??Herman Brood Experience??, een cultureel centrum met daarin onder meer een museum over Brood. Afgelopen maand is de stichting opgericht, die de ??Experience?? gaat beheren en exploiteren. Xandra Brood, de weduwe van de rock and roll junkie, is één van de grondleggers. Het college van B & W van Zwolle wil financiële steun geven. De Zwolse gemeenteraad beslist binnenkort over dat voorstel.

    Zwolle en Herman Brood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kleurrijke ondernemerszoon heeft meer dan wie dan ook meegeholpen deze burgerlijke provinciestad van de na-oorlogse jaren op de kaart te zetten. ⤽Maar het wordt absoluut geen louter Zwols project⤝, aldus initiatiefnemer Ivo de Lange. ⤽Want Herman was wereldberoemd in heel Nederland⤝.

    De opzet van de ??Experience?? is breed. De Lange: ??De persoon van Herman zal als kapstok fungeren voor tal van activiteiten. Op gebied van muziek, beeldende kunst, maar ook dichtkunst en film. Herman was natuurlijk superveelzijdig, dus dat komt goed van pas??.

    Aan de door sommige kringen verfoeide levensstijl van Brood wordt evenmin voorbijgegaan. Brood was een erkend grootgebruiker van drank en drugs. De Lange: ??Herman levensstijl was sex, drugs en rock and roll. We respecteren ieders persoonlijke keuze, dus vanzelfsprekend ook die van Herman. Maar we willen wel wijzen op de gevaren ervan. Bijvoorbeeld door het gesprek te zoeken met verslavingszorg om de schooljeugd te waarschuwen voor de risico??s??. De jeugd speelt sowieso een belangrijke rol in het initiatief. De Lange ?We zijn al met het onderwijs in gesprek over diverse mogelijkheden van samenwerking?.

    Zijn zelfgekozen dood – Brood sprong in 2001 op 54-jarige leeftijd van het Hilton Hotel in Amsterdam – deed de mythevorming rond zijn persoon alleen maar toenemen. De relatief korte tentoonstelling ter nagedachtenis aan hem in het Groninger Museum trok ca. 45.000 bezoekers.

    Een telefoontje van Koos van Dijk, de voormalige manager van Brood, teneinde een plek te vinden voor de inrichting van die tentoonstelling, waaronder Broods Amsterdamse atelier, bracht De Lange anderhalf jaar geleden op het idee voor de Herman Brood Experience. Als blijk van eerbetoon aan zijn vriend. Eerder eerden De Lange en Zwolle Brood met een bronzen borstbeeld voor de Zwolse poptempel Hedon.

    Na een gezamenlijke tienerjeugd in de Zwolse wijk Assendorp troffen Brood en De Lange, eigenaar van IQ Kunstuitleen, elkaar weer in 1994 in Grand Café L??Opera op het Amsterdamse Rembrandtplein. Nu met de kunst als gemeenschappelijke deler. Herman stond toen op doorbreken als beeldend kunstenaar. Die hernieuwde kennismaking werd het begin van een succesvolle samenwerking en vriendschap. Het werd een even hectische als aangename tijd. Brood kwam vaker dan ooit sinds zijn vertrek naar zijn geboortestad.

    Maar hij werd ziek; drank en drugs hadden zijn lichaam gesloopt. Toch bleef hij na zijn dood voortleven, middels zijn muziek (m.n. Herman Brood & His Wild Romance) en vooral ook door zijn kunst: kleurrijke werken met een geheel eigen signatuur.

    Niemand had vlak na de Tweede Wereldoorlog kunnen bevroeden, dat het verlegen jongetje met zijn luie oog zou uitgroeien tot de bekendste en origineelste Zwollenaar van de vorige eeuw. Aanvankelijk had zijn vrijgevochten gedrag en bovenmatig gebruik van genotsmiddelen tot afschuw bij hele groepen burgers geleid, maar een innemend televisie-optreden bij de NCRV met Majoor Bosshardt van het Leger des Heils zorgde voor een totale omslag. Herman werd nationale knuffeljunk. Gek op aandacht beschouwde hij dat als een geuzennaam.

  13. John Beumer? Vroeger leerkracht op het Turfschip? ;D

    Ik zag begin van de week, geloof ik, een groene deken over het
    beeld van Herman, het was net ET, moest wel ff lachen ;D

  14. Brood
    Kan me voorstellen dat er zowel voor als tegenstanders zijn….maar er zit al jaren een Herman Brood museum(pje) in Wageningen….en dan lijkt mij persoonlijk Zwolle toch meer van toepassing! (waar komt het? naast Bakker Bart 🙂

    Hans

  15. Hoi Hans, Brood werd gister ook nog even geeerd in het 3 uur durend tv-spektakel over 50 jaar Nederpop. En uh….als Larry weer met een uitnodiging komt gaan we nu nog meer op alles zetten om op je bijzonder gezellige feestjes te komen (volgens velen waaronder je vriendelijke vrouwelijke collega) 😉

  16. Met het beeld van Herman Brood gebeurt van alles. Vooral door stappubliek vermoed ik. Het zal ‘onze Herman’ wel plezieren. Zou mooi zijn om daar een fotoserie van te maken trouwens. Ik overweeg het elke keer als ik er langs fiets en er een peuk in de mond steekt, een roos, een sjaal, een rode neus….
    Mooi om een boekje van te maken, hebben ze in dat museum gelijk nog wat leuks -betaalbaars- om te verkopen

  17. Broodmuseum in Zwolle
    Hallo, misschien komt hier geen kat meer kijken, toch een vraagje vanuit België : is dat museum er nu gekomen zonder de steun van de stad Zwolle ?
    Indien ja, dan komen we eens kijken in de zomer 2009 (juli 2008 Amsterdam – veel Brood gezien, smaakt naar meer)
    yossam & parsam
    http://www.paryos.be

Reacties zijn gesloten.