Actiegroep protesteert tegen dierenleed in circus

Zwolle – Een demonstratie van actiegroep Respect voor Dieren zaterdag tegen Circus Renz in Zwolle eindigde met de arrestatie van één actievoerder. Hij heeft korte tijd vastgezeten en is volgens een actiegroepwoordvoerder ook weer vrijgelaten, zonder procesverbaal.

Zo’n twintig activisten voerden gisteren met spandoeken, fotoborden en flyers actie tegen het gebruik van dieren in het circus. Het protest verliep vreedzaam totdat bezoekers, mensen van het circus en een groepje rondhangende jongeren zich met elkaar bemoeiden. Het groepje jongeren gooide eieren naar de activisten en er zijn over en weer klappen uitgedeeld. Er is de afgelopen dagen op meerdere plekken in Nederland geprotesteerd, met de nadruk op dierenleed in circussen.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 38
 1. Tja en toch, ik denk dat de dieren het niet zo slecht hebben, maar als mensen ervan overtuigd zijn dat dat wel zo is (of dat nu klopt of niet) en voor dieren opkomen, dan kan ik dat niet verkeerd vinden…..


  Maak melding

 2. Door demonstraties blijft men wel scherp om grote misstanden in circussen en bijvoorbeeld attractieparken met dieren, te voorkomen. Natuurlijk is dat in het algemeen de bedoeling van een demonstratie. Aandacht vragen voor zaken die verkeerd gaan, dan wel verkeerd dreigen te gaan. De manier waarop is een hele andere discussie.


  Maak melding

 3. @ Weezenlandpark: nu van die gestoorde kotics, ze blijven uit ons park ga protesten in je eigen stad.

  Ons park of openbaar park?
  Zie weinig overeenkomsten tussen die rascisten-procovatie actie van NVU en dit: demonstratie van actiegroep Respect voor Dieren.

  Zijn die Cirsusmensen, die van mij absoluut hun ding mogen doen mits ze niet écht dieren mishandelen NATUURLIJK, zelf van die lievertjes?

  mensen van het circus en een groepje rondhangende jongeren zich met elkaar bemoeiden. Het groepje jongeren gooide eieren naar de activisten en er zijn over en weer klappen uitgedeeld.

  Heb er gelukkig niets van meegekregen……maar zijn er nog mensen gearresteerd?


  Maak melding

 4. Bestaat er trouwens niet een soort circusinspectie? Die elk moment ff een minuutje of 10 de stallen kan inspecteren en/of de voorstelling incognito bijwonen? Stel me voor 1x per jaar? Zijn er serieuse artikelen over misstanden in circussen in Nederland?


  Maak melding

 5. circus
  haha jah ze hadden aardig wat klappen gekregen en er viel er zelfs nog eentje k.o. op dwe grond haha dat komt ervan als je uit loopt te dagen de man van circus zei het zelfs nog kom maar 8ter kijken dan kunnen jullie zien hoegoed de dieren het hebben en dat wouden ze niet die stumpers jah dan moet het maar anders he?

  groeten anoniem  Maak melding

 6. Wie is er eigenlijk gaan slaan dan? Kan me niet voorstellen dat een paar jongeren de kracht hebben om 20 activisten te slaan….waren het dan de circuslui?


  Maak melding

 7. Aanvulling:
  Er werd een 18-jarige inwoner van Emmen gearresteerd en overgebracht naar het bureau. Tegen hem was aangifte gedaan van mishandeling van een 20-jarige Zwollenaar. Deze wilde zijn broertje uit het gewoel halen en kreeg daarbij een klap tegen het hoofd van Emmenaar.


  Maak melding

 8. @dick 14:24
  Ik zie wel een mogelijkheid tot conflict tussen Respect voor Dieren en de NVU.

  Aangezien de beestenvriendenclub tegen gebruik van dieren in een circus is, bestaat er een grote kans dat men binnenkort ook gaat demonstreren bij een voorstelling van Circus Custers. ;D ;D


  Maak melding

 9. @ Gezellig, ik had het over “overeenkomsten”, maar vind je post gezellig:

  @ dick 14:24
  Ik zie wel een mogelijkheid tot conflict tussen Respect voor Dieren en de NVU.

  Aangezien de beestenvriendenclub tegen gebruik van dieren in een circus is, bestaat er een grote kans dat men binnenkort ook gaat demonstreren bij een voorstelling van Circus Custers.

  😀

  Je bedoelt deze niet toch :'(

  Circus Custers was een Nederlands muziekduo bestaande uit Joseph Custers en Herman Erbé. Tussen 1980 en 1996 maakten zij Nederlandstalige popmuziek. De grootste bekendheid bereikte het duo met het nummer Monica, een ingetogen lied over een meisje waarvan de ouders gingen scheiden. Andere hits waren Louise en Verliefd.

  In 1988 zongen zij op het album Iedereen is anders van Het Goede Doel het nummer Sara, dat gaat over een geestelijk gehandicapt meisje en de problematiek die er is, wat er met haar gebeurt wanneer haar ouders er niet meer zijn.  Maak melding

 10. Er wordt heel goed gecontroleerd in het circus door de dierenbescherming.
  Er is nog nooit een voorstelling in Nederland afgelast door dierenmishandeling of verwaarlozing. Die raddraaiers moeten maar eens flink
  de les worden gelezen. Kinderen met hun ouders bang maken door hun gebrul en getier. Wat een flinke lui zijn jullie.  Maak melding

 11. Helemaal mee eens gheghe, mensen die voor dieren opkomen, kan ik ook niet “verkeerd” vinden (mits er geen geweld wordt gebruikt)…


  Maak melding

 12. lol
  het was geen klap hij krabte die **** het waren net wilde honden dus eigenlijk is het wel logisch dat ze voor de dieren opkwamen want het zijn zelf **** honden en ze wouden tog ook vechten de jongen die is opgepakt riep “we want fight”waarom komen zulke dwazen ouwehoeren hier in zwolle ,een demonstratie moeten ze zelf weten maar laat ze dat lekker in hun eigen stadje doen en niet in ONS zwolle


  Maak melding

 13. Wij dachten gisteren als opa en oma gezellig met de twee kleindochters 3 en 5 jaar naar het circus te gaan. Ik had dat eigenlijk uit mijn hoofd moeten laten. De kinderen waren helemaal overstuur en we zijn nog even om de zinnen te verzetten naar de speeltuin in de Wipstrik gegaan inplaats van naar het circus. Ook daar wilden ze niet meer spelen omdat de politieauto’s met vol kabaal bleven aanrijden. Dan maar even naar de kermis… Ook dat wilden ze al niet meer, en vannacht om half twee zaten we nog met twee doodsbange kinderen die niet konden slapen. Bedankt ‘dierenliefhebbers’… :'( Als jullie nu gelijk hebben of niet, demonstreer niet meer bij een middagvoorstelling waar je veel kleine kinderen kan verwachten. Een beetje nadenken kan geen kwaad…


  Maak melding

 14. jah en toevallig ben ik dat broertje ik kreeg een ei op mij gegooid dus wat zou jij doen dan dikke gekken dat ze er rondzwerven dan vraga je er togh om emt die k**piercings en gekke hanekammen van ze laten ze lekker in hun eigen stad gaan demonstreren


  Maak melding

 15. Ik heb zaterdagmiddag een tijdje ??backstage?? rondgekeken, nou die mensen verzorgen die beesten echt wel goed. Ze zijn continue met die beesten in de weer na de show.
  Het is natuurlijk waar dat een olifant of tijger van nature niet in gevangenschap hoort te leven, maar dat geldt ook voor de hond van de buurman of het paard van Ankie van Grunsven.  Maak melding

 16. En
  Laat ze lekker demonstreren. Het is iets heel anders dan die kaalkoppen. Met een demo voor het welzijn van dieren letten de bezoekers wellicht nog wat beter op hoe alles geregeld is.
  Ik ben ook geen voorstander van dieren in het circus, maar het is nu eenmaal eeuwenlange traditie die je niet zomaar doorbreekt.
  De aandacht erop leggen is opzich een goede stap.

  Tegen de mensen die dan agressie gaan vertonen tegen een dergelijke demo 0,0 waardering. (bij kaalkoppen vind ik dit weer heel anders overigens)


  Maak melding

 17. Ingezonden:

  Open brief aan het college

  Zaterdagmiddag 11 oktober 2008 werd er door een groep actievoerders van Respect voor Dieren tamelijk provocatief gedemonstreerd tegen het gebruik van dieren in Circus Renz. Hoewel GroenLinks/De Groenen het standpunt onderschrijft dat wilde dieren niet in het circus thuishoren vinden wij een dergelijke actie te ver gaan.

  De demonstratie liep uit de hand toen omstanders zich met de demonstratie gingen bemoeien waardoor politie ingrijpen nodig was. Dit alles is heel ongelukkig, want op zaterdagmiddag wordt een circus door veel heel jonge kinderen bezocht en die hebben de schrik van hun leven gehad.

  Wij hebben hierover enkele vragen voor u en we zouden het op prijs stellen als u die kunt beantwoorden voor de behandeling van de ChristenUnie notitie ??Vrijheid en blijheid??, zodat we de informatie mee kunnen nemen in de discussie over aanvullende regelingen bij demonstraties.

  Was deze demonstratie bekend, is er een vergunning voor aangevraagd en zo ja is die afgegeven?
  Als er een vergunning is afgegeven, is er een afweging gemaakt dat een circus veel jonge bezoekertjes trekt, zeker op zaterdagmiddag?

  In afwachting van uw antwoord,
  Met vriendelijke groet namens de fractie van GroenLinks/De Groenen

  Rana Berends  Maak melding

 18. Dat is vaak zo bij dit soort extreme demonstranten; ze hebben een bepaald doel voor ogen en dat moeten ze ten koste van wat ook zien te bereiken. Dat er onschuldige mensen bij betrokken raken is van ondergeschikt belang voor ze.


  Maak melding

 19. Grappig hoe het kan gaan escaleren op zo’n forum. Ten eerste kan er geen vergelijking gemaakt worden met een actie tegen het circus of een tegendemonstratie tegen de nvu. Dit omdat het ene gaat over dierenwelzijn en het ander om mensenwelzijn.

  Maargoed, nu ten tweede. Bij de demonstratie tegen het circus liep redelijk rustig. Een paar hangjongeren vonden het leuk om zich er mee te gaan bemoeien en de boel op te gaan fokken. Zij zijn naar waarschijnlijkheid naar de Super de Boer gegaan en hebben daar eieren gekocht om naar de demonstranten te gooien. Daarbij werden ook bezoekers van het circus geraakt.
  Een persoon uit de demonstratie kon het niet laten om een ei terug te gooien. Waardoor er een paar klappen werden uitgedeeld. Het stelde eigenlijk maar vrij weinig voor.
  Omdat de politie een training had kwamen zij in grote getalen op het kleine opstootje af. Waardoor het uiteraard weer leek alsof alle dierenrechtenactivisten terroristen zijn.
  En wordt de aandacht weer gevestigd op het geweld en niet op de reden waarom de demonstratie plaats vond.


  Maak melding

 20. Dieren in het circus
  Wat een onzin zo’n demonstratie! Laat die mensen zich gaan richten op echt dierenleed. Met mijn dochters ben ik meerdere keren achter gaan kijken bij dit circus. Volgens mij hebben die dieren het daar zo goed als mogelijk in gevangenschap.
  De kinderen werden ook door de verzorgers betrokken bij de dieren.
  Tijdens de voorstelling waren de leeuwen zichzelf aan het likken, dat doen ze echt niet, als ze zich niet op hun gemak voelen!

  Als mensen nou gaan demonsteren tegen het houden van konijnen in kleine hokjes o.i.d. kan ik me dat nog voorstellen, maar de mensen bij het circus Renz, zijn zover wij hebben gezien zijn goed voor hun dieren.

  Misschien kunnen de mensen die demonsteren zich inzetten voor de berggorrilla’s in Congo, die in ‘vrijheid’ leven, maar afgeslacht worden, door guirilla’s en regeringslegers.

  Top Rana die brief die je hebt opgesteld!
  Mijn kinderen waren daar ook met Opa en Oma, die ze gelukkig goed hebben kunnen afschermen voor het geheel.


  Maak melding

 21. Hetgeen waar het activisten volgens mij om gaat, is niet zo zeer, de levensomstandidheden van de beestjes, maar om het gevangenschap in kwestie.
  Ik kan er best inkomen, wanneer mensen diemonstreren tegen het feit dat wij mensen, denken te moeten bepalen wat dieren doen. Ik keur zo’n demonstratie dan ook niet af.
  Anderzijds, ik denk dan dat een circus niet de juiste plek is, ik kan dan wel ergere vormen van dierenleed verzinnen. Waar men werkt met proefdieren voor cosmetica, daar mogen ze wat mij betreft iedere ochtend demonstreren. Bij het circus vind ik een demonstratie een beetje uit balans….


  Maak melding

 22. Die demonstranten moesten ook achter de rooie paaltjes blijven! En dat deden ze niet, ze gingen lekker voor de ingang van het circus hangen en schreeuwen!
  De mensen van het circus heeft de politie gewaarschuwd, maar stuurde ze niet naar achteren!
  WEG met dat kansloze volk!!  Maak melding

Reageer