De Bijbel vanuit vrouwelijk perspectief - Foto: Lumen Lineas
Foto: Lumen Lineas

De Bijbel vanuit vrouwelijk perspectief

Zwolle – De Bijbel is door mannen geschreven en vrouwen spelen niet de hoofdrol in dit heilige boek. Het begon al met de rib van Adam, waaruit Eva zou zijn geschapen. Dat was afgelopen weekend wel anders in de theatervoorstelling “Mrs. God” van Theaterfirma Linea Rekta aan de Grote Voort.

Drie jonge vrouwen nemen het woord en de mannen – behalve Jezus- komen er niet zo goed vanaf. Mannen worden afgeschilderd als macho’s of mietjes, die vrouwen alleen maar kunnen zien als moeder, hoer of dienstmeid. De Bijbel herschreven door Maria Magdalena, Maria van Nazareth en Mrs. God herself.

Maria van Nazareth komt op in een lichtblauw pakje met sluier en God heeft haar aangewezen als de draagmoeder van zijn zoon. Ze is niet onverdeeld gelukkig met dit moederschap. De geboorte van Jezus wordt door Patsy Kroonenberg anders in beeld gebracht dan in het overbekende romantische kerstverhaal. Krijsend en begeleid door rammende gitaarmuziek van Luuk ten Hoor brengt ze Jezus ter wereld: “en nu is het nog een jongen ook!”

De startscene van Maria Magdalena, gespeeld door Pleun de Roode, is ronduit spectaculair te noemen. Door de opendraaiende panelen van het decor komt ze in een strak roodzwart nachtclubpakje het podium op als erotische paaldanseres. Eeuwenlang hebben mannen haar ten onrechte afgeschilderd als een hoer, maar ze was de geliefde van Jezus. Pleun speelt een uitgelaten en wervelende dans, waar de liefde voor Jezus van af spat. Maria Magdalena heeft de kruisgang en het sterven van Jezus van dichtbij meegemaakt: “Waarom noemt men de lijdensweg van Jezus een ‘passie’?”

God heeft het ook niet makkelijk en is als enige verantwoordelijk voor alles wat er in het universum gebeurt. Strak gespeeld door Judith Schuur. God lijkt aan managersstress te lijden en vindt het bizar dat hij “de Heer” wordt genoemd. “Er is geen God de Vader; alleen een God de Moeder: Mrs. God.” God is de moeder van Jezus. Ze had liever een meisje gehad.

De beeldende en energieke muziektheatervoorstelling was afgelopen weekend totaal uitverkocht drie keer te zien in thuisstad Zwolle en gaat daarna door naar Hengelo, Enschede, Kampen en Deventer. Op 11 en 12 januari is “Mrs. God” van Theaterfirma Linea Rekta, voorzien van indringende livemuziek, flitsende lichten en melancholische verhalen weer terug in Zwolle.

Artikel delen: