ArtEZ studenten presenteren Ives & Barber

Zwolle – Op vrijdag 17 oktober a.s. ronden studenten klassieke zang en piano van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle hun liedklasproject af met een presentatie in de Reulandzaal. Centraal staan de liederen van de Amerikaanse componisten Charles Ives en Samuel Barber. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Het conservatorium bevindt zich op het adres Aan de Stadsmuur 88. 

De studenten hebben de afgelopen weken onder leiding van docent Marien van Nieukerken in duo-formatie gewerkt aan klassiek liedrepertoire. Op 15, 16 & 17 oktober is Charles van Tassel op het conservatorium te gast om het project in de vorm van een masterclass af te ronden. Het resultaat laten de studenten horen op vrijdag 17 oktober. 

Charles Edward Ives (1874-1954) wordt algemeen gezien als de eerste Amerikaanse klassieke componist van internationale betekenis. Hij was iemand die op geheel eigen wijze de Amerikaanse geest en Amerikaanse volksmuziek in zijn werk tot uitdrukking deed komen. De muziek van Ives bevat veel oorspronkelijke elementen die men eerder bij avant-gardecomponisten als Stravinsky of Bartók zou verwachten. Bitonaliteit en polyritmiek, citaten uit andere composities, aanhalingen van kerkelijke gezangen kenmerken zijn werken.

Sinds de jaren zestig wordt het werk van Ives regelmatig uitgevoerd, vooral de symfonische werken, de pianosonate Concord en bijvoorbeeld The Unanswered Question

Samuel Barber (1910-1981) was een zeer begaafd pianist, zanger en cellist. Zijn componeerstijl was aanvankelijk zeer traditioneel, bijna zonder Amerikaanse invloeden. Dat gaf zijn muziek een onpersoonlijk karakter, ondanks de melodische vindingrijkheid en expressiviteit. Pas vanaf 1940 kwam daar verandering in, toen hij zijn muziek een persoonlijk tintje meegaf, zoals Igor Stravinsky dat had gedaan. Vanaf dan zijn de Amerikaanse invloeden wél duidelijk merkbaar. Hij ging onder meer atonale pianomuziek schrijven en maakte gebruik van levendige ritmes en contrapunt. Zijn beste werken schreef Barber in de jaren ’40: het vioolconcerto Essays for Orchestra en de sopraansolo Knoxville: Summer of 1915. Hij schreef ook koormuziek en een aantal prachtige liederen zoals Prayers of Kierkegaard.   

Het ArtEZ Conservatorium is gevestigd in Arnhem, Enschede en Zwolle en geeft regelmatig voorstellingen in allerlei muziekstijlen. De voorstellingen zijn van hoge kwaliteit en vaak gratis toegankelijk. Kijk voor de agenda op www.artez.nl

Artikel delen:

Reageer