Daling aantal Covid-patiënten in Isala Zwolle stagneert - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Daling aantal Covid-patiënten in Isala Zwolle stagneert

Zwolle – Het Isala ziekenhuis in Zwolle verpleegt vrijdag 33 mensen met Covid-19, van wie vijftien op de intensive care liggen. Dit deelt woordvoerder Gerben Hart mee aan Weblog Zwolle. Deze cijfers zijn nauwelijks gewijzigd in vergelijking met twee weken geleden.

Toen lagen ook vijftien mensen op de IC in Isala, in totaal lagen 31 coronapatiënten in het Zwolse ziekenhuis. De Veiligheidsregio IJsselland meldde woensdag dat de dalende lijn in het aantal besmettingen stagneert: “Dat baart ons zorgen. Deze cijfers moeten echt verder omlaag.” De veiligheidsregio uitte ook zorgen over Black Friday.

De druk op de zorgsector blijft hoog. Reguliere zorg wordt daardoor uitgesteld. Cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding laten een trage daling zien van het aantal patiënten dat vanwege Covid-19 op een intensive care unit ligt ergens in het land. Twee weken geleden waren dat er 609 en vrijdag zijn dat er nog steeds 518.

Isala woordvoerder Gerben Hart: “Het is bekend dat de ligduur van patiënten met Covid-19 op de corona-IC veel langer is dan op de reguliere IC. Het ziekteverloop komt ongeveer overeen met de eerste golf en volgt het landelijke beeld. Het toont aan dat Covid-19 een grillig virus is, waarvan mensen heel erg ziek kunnen worden. Gelukkig herstellen mensen ook weer op de IC, maar er komen ook weer mensen bij. Door de langere ligduur daalt daarom het aantal maar minimaal. De druk op de IC’s blijft dus vooralsnog groot.”

Het Dashboard Coronavirus met gegevens over de gemeente Zwolle laat de afgelopen dagen een stagnatie van de besmettingsafname zien. De daling van het percentage positief op corona geteste personen is gestopt. Begin november was het percentage positief geteste personen in Zwolle duidelijk aan het verminderen.

Het RIVM meldt deze week dat het landelijke reproductiegetal R is gestegen ten opzichte van een week eerder. Het meest actuele reproductiegetal is 1,02, wat betekent dat honderd mensen met Covid-19 samen 102 andere mensen besmetten met het virus. Met een R-waarde van 1 blijft het aantal nieuwe besmettingen stabiel. Boven de 1 neem het aantal besmettingen toe. Enige weken geleden was de R-waarde tijdelijk minder dan 1.

De Veiligheidsregio IJsselland heeft het besmettingsniveau weer verhoogd van ‘zorgelijk’ twee weken geleden, naar ‘ernstig’ nu. “Als we nu geen actie ondernemen, zal het aantal besmettingen in onze regio weer toenemen. Dit baart ons zorgen, zeker nu de feestdagen er aankomen. Kerst staat in het teken van aandacht voor elkaar. Om dit jaar Kerst misschien toch te kunnen vieren met onze dierbaren, moeten de cijfers echt verder omlaag,” aldus de veiligheidsregio.

Foto's 2
Daling aantal Covid-patiënten in Isala Zwolle stagneert
Artikel delen: