Verhulststraat - Foto: Wouter Steenbergen
Verhulststraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Onzekerheid over de bewolking, zondag koud

Zwolle – Twee dingen kunnen met behoorlijke zekerheid worden gezegd over het weer in het weekend: het blijft droog in Zwolle en er waait weer een beetje wind door de stad. De overige ingrediënten van het weer zijn nogal onzeker, vooral op zaterdag.

De grootste kwestie is de bewolking op zaterdag. De vraag is of en in welke mate die aanwezig is boven onze regio. We denken dat er een wolkendek hangt, wat de mistkansen ’s morgens vermindert. Nevelig is het aanvankelijk wel. Een pakket laaghangende bewolking zet vanuit Duitsland koers richting Zwolle, maar onzeker is of het onze regio haalt. De wind is terug van weggeweest: oostelijk met kracht 3, een matige wind. Op de thermometer zaterdag maximaal 7 graden.

In de nacht van zaterdag op zondag verschijnen gaten in het wolkendek. Dat bevordert de afkoeling, de temperatuur op neushoogte daalt richting het vriespunt en op de grond duikt hij er een stukje onder. Lichte vorst en grote kans op autoruiten krabben zondagochtend.

Zondag zien de weerkaarten er voor de zon een heel stuk beter uit, dankzij de oostenwind en hogedruk boven onze omgeving. Veel weermodellen berekenen blauwe lucht boven de stad. Met een zonnetje, dat in dit jaargetijde natuurlijk niet hoog aan de hemel komt te staan. Maar de maximumtemperatuur is zondag slechts 4 graden en dat mag je licht winters noemen. De oostenwind heeft ‘s morgens nog kracht 2 à 3, in de middag neemt hij af.

De nacht naar maandag belooft koud te worden. Onder een hemel met weinig bewolking kan het aanvankelijk ongehinderd afkoelen, tot er in de loop van de nacht vanuit het noordwesten bewolking verschijnt. Er is een front in aantocht dat maandagavond regen naar Zwolle brengt. Een temperatuur maandag van maximaal 4 graden. De wind verlaat de oosthoek.

Na maandag gaat de temperatuur wat omhoog. Rustig weer komende week met af en toe kans op regen en soms nachtvorst.

Artikel delen: