Hoofdhuidkoeling in Isala kan haaruitval bij chemo verminderen - Foto: Erik-Jan Berends
Foto: Erik-Jan Berends

Hoofdhuidkoeling in Isala kan haaruitval bij chemo verminderen

Zwolle – Voor veel patiënten met kanker die een chemobehandeling ondergaan, is het verlies van haar ingrijpend. “Hoofdhuidkoeling kan ervoor zorgen dat er minder of geen haaruitval is,” legt Pauline Koobs, operationeel leidinggevende dagverpleging oncologie bij ziekenhuis Isala, uit.

Voor de hoofdhuidkoeling wordt het haar eerst wat nat gemaakt. De patiënt krijgt vervolgens een kap op, waarna het hoofd heel koud wordt gemaakt. “Garanties voor het slagen van deze behandeling zijn er niet,” volgens Koobs. “Het valt dan ook onder de aanvullende zorg en wordt dus niet door de zorgverzekeraar vergoed. Voor de aanschaf van deze techniek zijn we afhankelijk van gelden van derden.”

Ze vertelt tevens dat de behandeling niet voor alle kankerpatiënten effect heeft. “Het gaat om bepaalde soorten kuren waarbij die zou kunnen werken.”

“Voor patiënten die kunnen kiezen voor hoofdhuidkoeling, wordt de mogelijkheid en wijze van behandeling besproken met de specialist en de regieverpleegkundige,” vervolgt de leidinggevende. “De patiënt kiest er zelf voor of die ervan gebruik wil maken. Het is immers ook extra belastend. Ze zitten soms een tijd aan de chemo en als je dan ook nog zo’n koud apparaat op je hoofd hebt, is dat niet prettig.”

Isala beschikt over drie apparaten voor hoofdhuidkoeling in Zwolle en een dubbele in Meppel. “Die moeten natuurlijk ook wel eens worden vervangen,” aldus Koobs. “De apparaten hebben verschillende over- en onderkappen. In de onderkappen zit de koelvloeistof en daarvan is een aantal aan vervanging toe. Bovendien komen leveranciers met nieuwe, betere apparaten die beter aansluiten op het hoofd. Patiënten hebben vaak ook voorkeur voor deze nieuwere versies.”

Op de afdeling dagverpleging oncologie komen zo’n tachtig à honderd patiënten per dag, waarvan een groot aantal van de apparaten gebruikmaakt. “Er kunnen dus drie mensen tegelijk van de hoofdhuidkoeling gebruikmaken. Dat vergt enige planning, maar lukt wel,” vertelt Koobs. Oncologieverpleegkundigen maakten haar attent op het Zwolse fonds De Gasthuizen, waar ze een aanvraag deed voor de aanschaf van twee kappen. “Ik moest dat toen vóór 1 oktober doen en kreeg heel snel een positieve reactie. We zijn blij dat we de kappen nu gauw kunnen vervangen.”

Pauline Koobs kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren.

Artikel delen: