GGD IJsselland gaat ook mensen zonder coronaklachten testen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

GGD IJsselland gaat ook mensen zonder coronaklachten testen

Zwolle – GGD IJsselland gaat vanaf 1 december ook mensen zonder symptomen testen op corona. Dat geldt alleen voor mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest. Het doel is dat mensen bij een negatieve uitslag eerder uit quarantaine kunnen.

Mensen die een zogenaamde ‘asymptomatische test’ kunnen krijgen, komen voort uit het bron- en contactonderzoek door de GGD of zij krijgen een melding in de CoronaMelder-app. Vanaf vijf dagen na het contact, kunnen zij voor de test terecht in alle testlocaties. Vanaf 1 december is er een speciaal landelijk telefoonnummer dat zij kunnen bellen voor het maken van een afspraak.

Het testen zonder symptomen gebeurt voorlopig alleen met de PCR test, want er zijn nog geen goedgekeurde sneltesten – antigeentesten – voor betrouwbaar asymptomatisch testen. Mensen kunnen inmiddels binnen 24 uur terecht voor de PCR-test en zij krijgen daarna ook binnen 24 uur de uitslag.

Wie komt in aanmerking voor een test zonder symptomen?

  • Tijdens het bron- en contactonderzoek wordt samen met jou bepaald wat de vijfde dag is en krijg je het nummer dat je kunt bellen om een afspraak te maken voor de test.
  • Bij een melding in de CoronaMelder-app, krijg je vanzelf bericht wat voor jou geldt als de vijfde dag en welk nummer je kunt bellen voor de afspraak.
  • Dit nummer bel je op de vijfde dag om een afspraak te maken voor de test, die dan plaatsvindt op dezelfde of de volgende dag (dus dag 5 of 6).
  • Na de test krijg je binnen 24 uur de uitslag. Is deze negatief? Dan hoef je niet langer in quarantaine.

Bron: GGD IJsselland

Artikel delen: