Opnieuw Koninklijke Onderscheiding voor Zwollenaar - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Opnieuw Koninklijke Onderscheiding voor Zwollenaar

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders van Zwolle reikte donderdag 3 december omstreeks 17.00 uur de Koninklijke Onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Zwollenaar professor dr. Gerrit Glas.

De onderscheiding gebeurde tijdens een symposium ter gelegenheid van zijn afscheid in de Steerne, onderdeel van Dimence Groep locatie Brinkgreven in Deventer. De bijeenkomst was voor betrokkenen via een livestream te volgen.

Professor dr. Gerrit Glas kwam in 2001 vanuit het UMC in Utrecht naar Zwolle om de opleiding psychiatrie op te zetten bij de regionale GGZ-organisatie de Zwolse Poort, een van de rechtsvoorgangers van de Dimence Groep.

Het was een unieke uitdaging om daar de medisch specialistische vervolgopleiding tot psychiater vorm te geven vanuit het niets. Als pionier in de regio begon hij met een handvol arts-assistenten aan zijn missie om artsen op te leiden tot psychiaters van de toekomst. Inmiddels zijn in de afgelopen 20 jaar in Zwolle zo’n 100 psychiaters opgeleid. Allemaal werkzaam in verschillende GGZ-domeinen in de regio en het land en actief op het hoogste wetenschappelijke en bestuurlijke niveau.

Gerrit Glas maakte van de opleiding bij de Dimence Groep een onderscheidende opleiding door de nadruk te leggen op zingeving en aandacht voor de sociaal-maatschappelijke en levensbeschouwelijke context. Hij is uitgegroeid tot landelijk boegbeeld en pleitbezorger van de holistische geestelijke gezondheidszorg. Zijn gedachtegoed is doorgedrongen tot in de haarvaten van de psychiatrie. Nationaal en internationaal vindt het weerklank in opleidingen, zorgstandaarden, professionele richtlijnen en beleidsstukken.

Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Een aantal jaren geleden werd hij hoogleraar Filosofie van de Neurowetenschappen aan het VUmc. Daar maakte hij het mogelijk dat studenten tegelijkertijd in de neurowetenschap en de filosofie kunnen afstuderen.

Zowel aan de universiteit als bij de GGZ investeert Gerrit Glas in een nieuwe generatie psychiaters voor wie het belang van de patiënt voorop staat.

Artikel delen: