Verdachten van bomaanslag aan de Geleen opgepakt - Foto: Arjen van der Zee
Foto: Arjen van der Zee

Verdachten van bomaanslag aan de Geleen opgepakt

Zwolle – Twee Zwollenaren zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontploffing in mei bij een huis in de Zwolse wijk Aa-landen. Dit maakte RTV Oost donderdagmiddag op haar website bekend.

Bij de zware ontploffing aan de Geleen werd de halve pui van het huis eruit geslagen door een zelfgemaakte vuurwerkbom. De klap was op grote afstand te horen. De aanhoudingen werden door de politie om onbekende redenen achtergehouden, zo meldt RTV Oost, maar zij zijn erover getipt door bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar deze zaak.

Weblog Zwolle besteedde op 31 mei aandacht aan de ontploffing in dit bericht en later die dag in dit bericht.

Het is digitale opsporingsdiensten gelukt om miljoenen berichten van het chatprogramma Encrochat te ontsleutelen. Dit leidde onder andere tot de aanhouding van de twee Zwollenaren, 31 en 27 jaar oud, die verdacht worden van de bomaanslag aan de Geleen. De 27-jarige verdachte is volgens informatie van de Stentor woensdag vrijgelaten, de andere zit als vermoedelijke opdrachtgever nog vast.

De verdachten maakten gebruik van het chatprogramma Encrochat, waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. Het opsporingsapparaat is het echter gelukt om de berichten mee te lezen. Justitie beschikt nu over een enorm aantal berichten die bewijs kunnen vormen in tal van zaken, aldus RTV Oost.

De opgepakte Zwollenaren zijn in de ogen van politie en justitie opdrachtgever en tussenpersoon bij de bomaanslag in mei. Zij bespraken op Encrochat ruim voor de explosie dat er “iets” aan de deur moest worden gehangen, vanwege een conflict met de bewoner.

Artikel delen: