Hanzelaan - Foto: Wouter Steenbergen
Hanzelaan
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Een hele bak regen, later in de middag droog

Zwolle – Maandag kan Zwolle een grote bak koud regenwater verwachten. Dat wordt hierheen gevoerd door een lagedrukgebiedje dat vanuit Midden-Duitsland over onze omgeving naar de Noordzee trekt. Het regent maandag langdurig, de droge momenten zijn schaars.

Er wordt een etmaalhoeveelheid neerslag in de regio Zwolle berekend van ongeveer 15 liter per vierkante meter. Dat is niet mis. Een deel daarvan is al in de nacht gevallen. Het schuldige lagedrukgebiedje, dat van de Duitse weerdienst de naam Xunav heeft gekregen, is aan het eind van de middag ver genoeg de zee op getrokken. Het wordt eindelijk droog in Zwolle. Het kwik in je thermometer hangt maandag in de buurt van 5 graden, tijdens stevigere perioden met regen iets lager.

De wind is veranderlijk met zo’n lagedrukgebiedje in de buurt. ‘s Morgens nog zwak tot matig, rond het middaguur neemt hij toe naar kracht 4 uit het zuiden tot zuidwesten. Een matige wind.

In de nacht naar dinsdag geen regen meer. De bewolking wordt dunner, maar verdwijnt niet geheel. Het koelt ‘s nachts af naar een temperatuur op of net onder het vriespunt. Aan de grond lichte vorst, wat op plekken die nog niet zijn opgedroogd mogelijk tot gladheid kan leiden.

Dinsdag is er veel bewolking, maar het blijft droog. De wolken bieden ook kijkgaten voor de zon, mogelijk grote kijkgaten. De wind is zwak uit oostelijke richtingen, bij een maximumtemperatuur overdag van ongeveer 4 graden.

In de rest van de nieuwe werkweek is het overdag ongeveer 4 graden, ‘s nachts dichtbij het vriespunt en aan grond er iets onder. Kans op nachtvorst. Tot vrijdag staat er weinig stroming in de atmosfeer, dus weinig wind. Dat is in dit jaargetijde een recept voor mist en laaghangende bewolking.

Artikel delen: