Sociale recherche spoort bijna zes ton aan fraude op

Zwolle – Door het team Handhaving van SoZaWe  werd het afgelopen kwartaal € 579.796,- aan fraude opgespoord. Door de Sociale Recherche zijn 13 processen-verbaal opgemaakt tegen personen, die meer dan  € 6.000,- hadden gefraudeerd.

In het afgelopen kwartaal zijn er door de Consulenten Handhaving van het team Handhaving, naar aanleiding van verschillende huisbezoeken 3 uitkeringen beëindigd en is er 1 uitkering aangepast in verband met onjuiste woonsituatie. Dit levert de gemeente Zwolle een besparing op van ruim  € 2.365,- per maand. Daarnaast zijn er door verschillende onderzoeken nog eens 8 uitkeringen beëindigd door het voeren van een niet gemelde woonsituatie. Hiermee is voor van ruim € 6.100,- gefraudeerd en leverde de gemeente Zwolle een besparing op van ruim € 4.225,- . Door onder meer een bestandkoppeling met het Inlichtingen Bureau zijn zaken aan het licht gekomen van personen, die naast hun uitkering, werkzaamheden en inkomsten genoten. Zij fraudeerden voor een totaal fraudebedrag van € 43.600-. Tevens bleek dat een 4-tal personen hun detentie had verzwegen, zij moeten een bedrag van ruim € 3.600,- terugbetalen.

Oud ijzerhandel

Na een intensief onderzoek naar uitkeringsgerechtigden met zwarte werkzaamheden in de oud ijzerhandel heeft de Sociale Recherche Zwolle e.o in samenwerking met de politieregio IJsselland, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Sociale Recherche van de regio´s Twente en Deventer 12 verdachten aangehouden. De personen hielden zich soms al 10 jaar bezig met het handelen in oud-ijzer naast hun uitkering. In totaal hebben zij voor 32 jaar gefraudeerd, variërend van 2 tot 10 jaar. De fraudebedragen lopen per persoon uiteen van €  35.000,- tot € 149.900. Door de handelswijze van deze verdachten is de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van ruim € 466.250,-. Dit bedrag zal van hen worden teruggevorderd. Tevens zal tegen deze verdachten proces-verbaal worden opgemaakt.

Ook is er een onderzoek ingesteld naar een stel, waarvan de vrouw (27) en man (46) beiden een uitkering ontvingen. Zij bleken na onderzoek sinds begin 2005 een gezamenlijke huishouding te voeren terwijl zij dit verzwegen voor de Sociale Dienst. Hierdoor werd de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van ruim € 30.900,-. Dit bedrag wordt van hen beiden teruggevorderd en er is tevens proces-verbaal opgemaakt.

Uit onderzoek bleek dat een man, die een erfenis had ontvangen, had verzuimd dit te melden bij de gemeente Zwolle. Hierdoor is de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van ruim € 8.500,-. Het bedrag is inmiddels terug ontvangen.

In de periode van augustus 2005 tot juli 2006 verrichtte een 45 jarige Zwollenaar betaald werk. Hij had echter een gezamenlijke  WWB uitkering met zijn echtgenote. Deze werkzaamheden en de inkomsten hieruit hadden zij niet gemeld. Hierdoor werd in vorengenoemde periode een bedrag van ruim € 10.800,- ten onrechte aan bijstand verstrekt aan deze man en vrouw. Dit bedrag zal van hen worden teruggevorderd. Tevens is er proces-verbaal tegen beiden opgemaakt.

In de periode van oktober 2007 tot mei 2008 verrichtte een andere 44 jarige Zwollenaar betaalde arbeid. Hij had een alleenstaande WWB uitkering. Deze werkzaamheden en de inkomsten hieruit had hij niet gemeld. Hierdoor werd een bedrag van ruim € 7.200,- ten onrechte aan bijstand verstrekt aan deze man. Dit bedrag moet worden terugbetaald. Tevens is er proces-verbaal opgemaakt.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Oud ijzerhandel. De personen hielden zich soms al 10 jaar bezig met het handelen in oud-ijzer naast hun uitkering. In totaal hebben zij voor 32 jaar gefraudeerd, variërend van 2 tot 10 jaar. De fraudebedragen lopen per persoon uiteen van ?? 35.000,- tot ?? 149.900.

  Prima. Ik werk geen 60-70 uur per week om de uitkering van deze oplichters te financieren ! :'(


  Maak melding

 2. Op zich goed hoor dat dit uitgezocht wordt, maar ik heb bijna 20 jaar geleden bij de ziektewet (GAK) gewerkt en toen kon je met een simpele sofinummer-geboortedatum check al kijken waar iemand werkte, alvorens tot uitkering over te gaan.
  Deze controles moeten toch tegenwoordig door de eerste de beste data-miep al gedaan kunnen worden voordat de uitkering wordt overgemaakt!


  Maak melding

 3. “Dit doet me weer denken aan een documentaire van tegenlicht, waarin gesteld wordt dat er meer dan 1000 bijstandscontrolleurs zijn (om een totaalbedrag van 150 miljoen) en er iets van 15 controlleurs zijn om bv fraude tegen te gaan (miljarden per jaar)”


  Maak melding

 4. Uitkeringen moeten door iedereen met een baan worden opgebracht, het is dus terecht dat fraude hierop keihard wordt aangepakt. Daar moet je alle middelen op inzetten.
  Als iemand niet kan werken is het terecht dat hij een uitkering krijgt, hij moet dan in zijn bestaan kunnen voorzien en mag niet in armoede leven.
  2 jaar geleden was ik op vakantie op Gran Canaria, daar hoorde ik een Nederlander op een terasje vol trots vertellen dat hij een uitkering had en deze reis van zijn zwart verdiende geld had betaald. Dit soort mensen kan rustig met 120km tegen een muur rijden, mist niemand wat aan.


  Maak melding

 5. En wij moeten dus geloven dat GEZELLIG 60 tot 70 uur per week werkt? Als je ziet hoevaak die zelfde GEZELLIG hier op de site zijn ‘grapjes’ dumpt -dan heeft hij volgens mij nog maar weinig tijd over om te eten -te slapen en boodschappen te doen. Of bestaat voor GEZELLIG een etmaal soms uit 60 uur? >:( >:( >:(


  Maak melding

 6. laat die mensen toch, zonder fraude hebben die contoleurs ook weer geen werk en stokt de geldstroom. dit soort mensen zijn vaak geen potters en geven heel veel geld uit en das toch weer goed voor onze economie ?


  Maak melding

 7. Precies, ze kunnen het niet terug betalen en gaan er voor zitten a 500 euro per dag(wat het de staat kost). Voor 50 per dag in mindering verliest de staat altijd geld op deze wijze. Laat ze lekker gaan harken of vrijwilligerswerk doen.
  En ondertussen missen sommige provincien honderden miljoenen waar niemand de schuld voor krijgt.


  Maak melding

 8. en geven heel veel geld uit

  Ja, geld van een ander uitgeven, dat wil ik ook wel.
  Volgend jaar wordt jouw loonbelasting weer hoger omdat anders de uitkeringen niet meer te betalen zijn.


  Maak melding

 9. geschreven door Fabeltjeskrant, op 15 oktober 2008 om 16:56

  En wij moeten dus geloven dat GEZELLIG 60 tot 70 uur per week werkt?

  uhm, een dag heeft 24 uur, dat maal 7 dagen krijg je 168, dan blijft er nog 100 over. Dat kan dus makkelijk.

  Ik wou dat mijn werkweken zich beperkten tot 70 uur per week


  Maak melding

 10. @Emile
  Als je iets wil bereiken moet je wel wat. Begin vaak om 7:00, werk ken dan tot 17:00 door. Hapje eten, dan gaan we gewoon gezellig weer door tot 23:00. Vaak ook op zaterdag en zondag !

  De boog kan niet continue gespannen staan, dus tussen alle bedrijvigheid door lees ik dan WLZ. Ik beschouw mijn bijdrage als een stukje ontspanning !  Maak melding

 11. Bijstandsfraude
  Vier van de tien Nederlandse gemeenten vorderen bijstandsgeld dat ten onrechte is uitgekeerd niet in alle gevallen terug.

  Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor Werk en Inkomen naar de afhandeling van bijstandsfraude. Bij het onderzoek is voornamelijk gekeken naar ??informatiefraude??. Dat is fraude met informatie over zaken als samenwonen of inkomsten uit andere bronnen die leidt tot een onterechte of te hoge bijstandsuitkering.

  Volgens de inspectie gaat het bij de gemeenten die niet terugvorderen vaak om kleinere bedragen, waarbij de incassokosten vaak ook nog relatief hoog zijn. Gemeenten hebben een grote mate van vrijheid bij het bepalen van het beleid voor het terugvorderen. Ze zijn bevoegd te veel betaalde uitkeringsgelden terug te vorderen, maar zijn daartoe niet verplicht.

  In het algemeen doet de gemeente aangifte bij justitie als het ten onrechte verkregen deel van de uitkering hoger is dan 6000 euro. Bij fraudegevallen die onder die grens blijven kan de gemeente de ontvanger van de bijstand korten op de uitkering. Als de uitkering inmiddels is stopgezet, heeft de gemeente die mogelijkheid niet. Slechts een op de drie gemeenten doet in dat soort gevallen aangifte. De inspectie waarschuwt de gemeenten dat dit kan leiden tot ongelijke behandeling van bijstandscliënten.

  In 2006 werd volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland in ruim 35.000 gevallen gefraudeerd met de bijstand. Dat ging toen om een totaal bedrag van 134,3 miljoen euro, gemiddeld ongeveer 3800 euro per fraudegeval.  Maak melding

 12. @Pp: je bent in de war met mijn oomzeggertje tinus. zelf ben ik 100% afgekeurd vanaf mijn 18e maar ik ga altijd wel met hem mee op pad voor de gezelligheid.


  Maak melding

Reageer