Kunstenaars werken aan kunstproject in Senegal

Zwolle – Eind oktober vertrekken illustrator Renske van der Wijk en textielvormgeefster Monique ter Beeke samen met Renée Nieuwenstein van de Zwolse Stichting Hier & Daar naar de Casamance in Zuid Senegal. Op basisschool Tabanka in het dorpje Adéane, werken zij samen met de leerlingen aan een kunstproject, dat enkele weken later ook op de Zwolse basisschool De Klokbeker plaatsvindt.

Voor alle leerlingen geldt dat ze via dit kunstproject kennismaken met nieuwe technieken en materialen. Voor de Afrikaanse kinderen is deze manier van onderwijs volledig nieuw. Ze zijn niet anders gewend dan in volgepropte klaslokalen klassikaal les te krijgen en dat vooral in de ‘cognitieve’ vakken. Voor beide scholen geldt dat de culturele uitwisseling ook een belangrijke rol speelt binnen het project.

Verkoopexpositie
Van 31 oktober tot en met 7 november verblijft de Zwolse delegatie in Senegal. Textielvormgeefster Monique ter Beeke gaat daar met de kinderen sieraden maken en textiel bedrukken. Renske van der Wijk richt zich vooral op tekenopdrachten. Daarbij maken de kinderen gebruik van materiaal dat ze ‘op straat’ of ‘in de natuur’ vinden. Een deel van de door de Senegalese leerlingen gemaakte kunstwerken gaat mee terug naar Nederland. Bij een vergelijkbaar project op de Zwolse basisschool ‘de Klokbeker’ worden deze kunstwerken weer ingezet.Ter afsluiting van het project vindt een verkoopexpositie van de kunstwerken plaats. Het is de bedoeling dat de door de Afrikaanse en Nederlandse kinderen gemaakte werkstukken uiteindelijk in Zwolle tentoongesteld en verkocht worden. De opbrengst van de verkoopexpositie komt ten goede aan Stichting Hier & Daar uit Zwolle, die het geld gebruikt om Ecole Tabanka in Adéane op te knappen. 

Stichting Hier & Daar De basisschool in Senegal stortte vorig jaar in.Met geld van de Zwolse stichting zijn dit jaar nieuwe klaslokalen gebouwd. Het is de bedoeling dat de nieuwe school in het najaar feestelijk in gebruik worden genomen. Stichting Hier & Daar legt verbindingen tussen Senegal en Nederland en brengt daarvoor organisaties en projecten bij elkaar. Zo begeleidt en sponsort de Stichting naast de school in Adéane ondermeer FC Bodylife, een voetbalclub voor straatkinderen in Ziguinchor en organiseert ze correspondentieprojecten tussen leerlingen van scholen in Nederland en Senegal. 

Informatie

Voor meer informatie over het kunstproject of de activiteiten van Stichting Hier & Daar kan gebeld worden met Renée Nieuwenstein, telefonisch bereikbaar via 038 4216857 of door een e-mail te sturen naar stichtinghierendaar@hotmail.com

Donaties kunnen gestort worden op postbank nummer 3581082 t.n.v. Stichting Hier & Daar Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 14
  1. Goed lezen Pp. Beide partijen hebben er op verschillende manieren baat bij. Het gaat niet simpelweg om een kunstwerk ergens neerpletten maar meer om een samenwerking op diverse fronten waar meerdere mensen iets aan hebben en van kunnen leren binnen een grotere context. Zo ontstaan nieuwe inzichten en ideeën en kunnen mensen op een positieve manier met elkaar werken.

    Goed plan dus.


    Maak melding

  2. Textielvormgeefster Monique ter Beeke gaat daar met de kinderen sieraden maken en textiel bedrukken.

    De Afrikaantjes leren hoe textiel te bedrukken? :'(
    Als er ergens mensen zijn die prachtige kleurrijke gewaden weten te maken, dan is het daar in Afrika wel. 😉


    Maak melding

  3. lokale bouwvakkers
    Lokale bouwvakkers en schilders voeren de werkzaamheden aan de school in Senegal uit. Ook worden alle materialen zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Ondersteunen we meteen de lokale economie en verbeteren we de werkgelegenheid ter plekke. Naast de pret die de leerlingen aan het project beleven slaan we dus ook nog veel meer andere vliegen in één klap!
    Renée Nieuwenstein


    Maak melding

  4. kijk dat is een zeer goed plan om die mensen in hun eigen land te helpen in plaats van in Nederland. ik juich dit ten zeerste toe 😉


    Maak melding

  5. school in Adeane
    Hallo,

    Ik woon en werk het grooste deel van het jaar in de Casmance (zie site)
    Ik wil graag contact met jullie, zal ook een keer proberen te bellen

    Fantastisch idee! Vee; succes!

    Adri


    Maak melding

Reageer