GGD start onderzoek naar gezondheid volwassenen

Zwolle – GGD Regio IJssel-Vecht start donderdag 16 oktober met een grootschalig onderzoek onder volwassenen in twaalf gemeenten. Zaterdag ontvangen gemiddeld zo’n duizend inwoners per gemeente in de leeftijd van 19 tot 65 jaar een uitnodiging om mee te doen. Gemeenten, welzijns- en zorginstellingen gebruiken de resultaten van dit onderzoek om hun beleid en activiteiten zo goed mogelijk af te stemmen op de vragen en behoeften van volwassenen.

Dit najaar voeren zes GGD’en in Gelderland en Overijssel een onderzoek onder volwassenen uit. Via een aselecte steekproef uit het bevolkingsregister van alle gemeenten in Oost-Nederland is een groep van 83.000 inwoners geselecteerd. Deze inwoners worden door de GGD uitgenodigd om een enquête – wat schriftelijk maar ook via internet kan – in te vullen met uiteenlopende vragen over hun gezondheid, welbevinden en leefstijl. Het onderzoek gebeurt op vrijwillige basis en de gegevens worden anoniem verwerkt.

Via regelmatig onderzoek willen deze GGD’en inzicht geven in de gezondheidssituatie van de bevolking. Zo werd in 2005 een onderzoek onder ouderen en in 2007 onder jongeren in Oost-Nederland uitgevoerd. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken stellen de gemeenten lokale nota’s voor gezondheidsbeleid op. De resultaten van het onderzoek zullen in 2009 bekend zijn.

Artikel delen:

Reageer