Hanzelaan - Foto: Wouter Steenbergen
Hanzelaan
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Kans op mist en waterkoud

Zwolle – Woensdagochtend is de hamvraag in Zwolle: hangt er mist of niet? Dinsdag was dat niet het geval. De kans op slecht zicht ‘s morgens lijkt woensdag groter door het compleet wegvallen van de wind in de nacht. Onder nachtelijke opklaringen daalt de temperatuur en mist kan dan gemakkelijk ontstaan. Mogelijk dichte mist.

Onder de opklaringen, die trouwens ook een onzekere factor zijn momenteel, gaat het licht vriezen, zowel op neus– als klomphoogte. In de mist kan zich dan rijp afzetten op gras, struiken en bomen, wat borgstaat voor een fotogeniek winters plaatje. De keerzijde van die mooie winterfoto’s is dat het slechte zicht hinderlijk kan zijn voor het verkeer. Het zuchtje wind dat in de loop van de ochtend verwacht wordt uit het zuiden, zal de mist verheffen tot laaghangende bewolking. Misschien breekt zelfs even een decemberzonnetje door.

De temperatuur blijft in mistige omstandigheden dicht in de buurt van het vriespunt: waterkoud. In de nacht naar donderdag lijkt er wat meer luchtstroming te zijn, wat mistvorming remt. Het kwik ligt dichtbij het vriespunt.

Donderdag is er veel bewolking, waar de zon heel af en toe doorheen piept. De wind uit het zuidoosten stelt nauwelijks wat voor. Het blijft droog bij een temperatuur die niet boven de 4 graden uitkomt. Nogal koud weer.

Vrijdagochtend kans op lichte vorst, als gevolg van opklaringen in de nacht. Een zwak neerslaggebied is vanuit het zuidwesten onderweg naar de regio Zwolle. Misschien levert dat behalve een beetje regen enkele vlokjes natte sneeuw op. De wind neemt toe naar matig uit het zuidoosten, waarbij de kans op mist snel verdwijnt.

In het weekend wordt het beduidend minder koud: een temperatuur van 5 tot 8 graden overdag. En geen nachtvorst meer.

Artikel delen: