Carbidschieten in 2017 - Foto: Arjen van der Zee
Carbidschieten in 2017
Foto: Arjen van der Zee

Carbidschieten in Zwolle verboden deze jaarwisseling

Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle heeft besloten dit jaar geen locaties aan te wijzen waar carbidschieten toegestaan is. Zwolle ziet vanwege de coronamaatregelen te veel beperkingen om het carbidschieten veilig te laten plaatsvinden.

Burgemeester Peter Snijders: “We begrijpen dat dit een enorme teleurstelling is voor de mensen die elk jaar traditiegetrouw carbidschieten. We hebben natuurlijk alle scenario’s overwogen, maar komen helaas tot de conclusie dat het in Zwolle vrijwel onmogelijk is om het carbidschieten binnen de coronaregels én op een veilige manier te laten plaatsvinden.”

De burgemeester vervolgt: “De afgelopen jaren konden de bezoekersaantallen op meerdere locaties oplopen tot meer dan honderd mensen. Dit soort grote samenkomsten wil je dit jaar natuurlijk voorkomen. Daar komt nog bovenop dat er waarschijnlijk vanwege het vuurwerkverbod extra mensen zouden gaan carbidschieten. De drukte op de locaties zou daarmee alleen maar toenemen. Dat valt niet te verantwoorden binnen de huidige coronamaatregelen. Het aanwijzen van extra locaties bleek ook geen reële mogelijkheid te zijn. We blijven toch een stad, waar de ruimte om carbid te schieten überhaupt al beperkt is. Zeker als iedereen ook nog 1,5 meter afstand moet houden en in groepjes van maximaal vier mensen bij elkaar mag staan. Al met al vind ik het beter dat we een jaar overslaan.”

Volgens Snijders blijft de carbidschiettraditie met het besluit in stand. “In Zwolle zie je dat er op sommige locaties een heel feest van wordt gemaakt, met partytenten, muziek en soms zelfs kraampjes met eten en drinken. Dat zou dan dit jaar allemaal niet mogen. Daar wordt het denk ik ook niet leuker op. Ik denk dat we juist door nu niet te schieten, de traditie bewaren zoals die is. Ik vraag alle Zwollenaren daarom dit besluit én natuurlijk ook het landelijke vuurwerkverbod te respecteren. En laten we voor komend jaar hopen op een jaarwisseling zonder coronamaatregelen.”

Normaal gesproken wijst de gemeente ongeveer vijftien locaties aan waar carbidschieten tijdens de jaarwisseling toegestaan is. Door dit jaar geen locaties aan te wijzen, is het carbidschieten op oudejaarsdag dus verboden.

Artikel delen: