Impressie Gastenhuis Zwolle, gezien vanaf de Werkerlaan  - Foto: B+O Architecten
Impressie Gastenhuis Zwolle, gezien vanaf de Werkerlaan
Foto: B+O Architecten

Prijswinnend woonzorgconcept voor mensen met dementie komt in Zwolle

Zwolle – Goed nieuws voor mensen met dementie in Zwolle en omgeving: in het najaar van 2021 opent er een Gastenhuis in de wijk Stadshagen.

Het Gastenhuis biedt in steeds meer gemeenten een liefdevol, kleinschalig thuis aan mensen met dementie. Huiselijk, open en midden in de maatschappij. Op 1 december riep Zorgkaart Nederland de organisatie uit tot een van de tien best gewaardeerde verpleeghuizen van 2020.

Gastenhuis Zwolle
In het huis komen 20 appartementen, waarvan er twee geschikt zijn voor (echt)paren. Daarnaast beschikt het over een ruime huiskamer met open keuken, waarin dagelijks vers wordt gekookt, een sociëteit en een tuin rondom.
De leiding van het huis komt in handen van een echtpaar met een gedegen achtergrond in de zorg. Zij komen zelf ook in de dienstwoning naast het huis wonen. Dat maakt dat er een beetje als één grote familie wordt samengeleefd en het zorgt voor verbinding met de buurt. Samen met een vast team van ca. 25 medewerkers, gaan zij zeer persoonlijke zorg en begeleiding bieden.

Het huis wordt gerealiseerd op een levendige plek in de wijk Stadshagen. Aan de rand van een jonge woonwijk, naast twee scholen en op loopafstand van het winkelcentrum. De architectuur sluit aan bij de omliggende bebouwing.

Een uitgesproken visie
Gastenhuis Zwolle wordt het 17e Gastenhuis in Nederland. Het concept is erg in trek omdat je in een Gastenhuis, ondanks je dementie en het feit dat je 24-uurs zorg nodig hebt, nog een zo normaal mogelijk leven kunt leiden. Een vertrouwd en professioneel team ondersteunt je daarbij. Je wordt er niet ‘opgenomen’, maar bent er gewoon bewoner én nieuwe buurvrouw of man voor de andere buurtbewoners. Ook familie en vrienden zijn op elk uur van de dag welkom en mogen zo lang blijven als ze willen. Net als thuis.

Voor meer informatie over wonen of werken in het Gastenhuis, kijk op https://hetgastenhuis.nl/vestiging/zwolle/.

Foto's 2
Prijswinnend woonzorgconcept voor mensen met dementie komt in Zwolle - Foto: B+O Architecten
Foto: B+O Architecten
Artikel delen: