Horecabedrijven Zwolle in actie tegen rookverbod

Zwolle – Een 15-tal horecaondernemers uit Zwolle willen per 1 november 2008 dat er weer gerookt mag worden in de café’s. Precies vier maanden na het ingaan van het rookverbod willen de kroegbazen het liefst bij alle horeca in Zwolle weer asbakken op de bar hebben staan.

Initiatiefneemster Anja Louwerse van café The Livingroom riep via een brief een week geleden haar collega’s op de actie te ondersteunen. De reden voor het weer willen toestaan van roken in de horeca is, dat veel ondernemers grote omzetverliezen lijden. Sommigen wel een verlies van 30 tot 40 procent, aldus de actievoerders. De Voedsel en Waren Autoriteit, de overheidsorganisatie die de veiligheid van voedsel en consumentenproducten onderzoekt en bewaakt, heeft al kennis genomen van de Zwolse actie en zal hoogstwaarschijnlijk begin november een controle uit gaan voeren in de Zwolse binnenstad.

Artikel delen:
Reacties 94
 1. ik vind het kolder dat we in Nederland niet op dezelfde manier met de anti rook kwestie kunnen omgaan! In de omringende landen geldt ook een rookverbod in de horeca, en na verloop van tijd wordt dat gewoon. Dat moet hier toch ook kunnen??


  Maak melding

 2. Als alle kroegen nou eens solidair met elkaar zouden zijn en het roken niet oogluikend toestaan, dan is er ook weer eerlijke concurrentie. Die paar kroegen die het nu wel toestaan belazeren de eerlijke ondernemers.


  Maak melding

 3. Die paar kroegen proberen hun hoofd boven water te houden.
  30 tot 40% omzetsverlies gaat je niet in de koude kleren zitten. Dan moet je tot drastische maatregelen besluiten. Vele andere horecagelegenheden in Nederland hebben dit besluit ook weer genomen en daar is het nu weer gezellig druk, zoals het voor het rookverbod overal nog gezellig druk was.

  Laatst in Londen geweest en daar was er ook niks in de pubs te beleven, buiten echter was het superdruk, ook al was het daar al redelijk fris. Ik schat het op een 95% buiten-5% buiten-verhouding.

  Wordt wat mij betreft tijd om dit besluit terug te draaien


  Maak melding

 4. Ha, ha, vanaf 1 november weer roken. Dat gaat natuurlijk nooit door. Ik ben het eens met “Zwolschkwartier” als iedereen zich gewoon aan de wet houd, dan naai je ook niet je andere collega’s café uitbaters die wel iedereen naar buiten toe verwijst.


  Maak melding

 5. Danny en Zwolschkwartier. Het gaat niet om de wet. Het gaat erom dat andere cafe’s groot genoeg zijn om een legale rookruimte in te richten. Kleine cafe’s hebben die ruimte niet en daarom gaat iedereen naar de kroegen met rookruimte. Dat is ook niet te verbieden, immers, personeel hoeft daar niet te zijn en iedereen kan rookvrij blijven, in zo’n kroeg. Daarom zouden ze voor kleinere cafe’s uitzonderingen moeten maken vind ik….


  Maak melding

 6. @ ghehe: Van mij mogen ze overal roken, maar waarom heeft een dikke meerderheid in de 2e kamer dan voor een verbod gestemd? Dan moet je achteraf niet lopen janken.


  Maak melding

 7. maar waarom heeft een dikke meerderheid in de 2e kamer dan voor een verbod gestemd? Dan moet je achteraf niet lopen janken.

  Hadden die partijen tijdens de verkiezingsperiode aangegeven dat zij voor een rookverbod zouden gaan stemmen?
  Dacht het niet. Dus zijn vele kiezers voor de zoveelste keer belazerd door de politieke partijen.  Maak melding

 8. Ik denk dat die dikke meerderheid in de 2e kamer voor het verbod gestemd heeft omdat zij zelf niet roken…
  Volgens mij dachten ze gewoon: “wij roken niet dus hebben wij ook geen last van het verbod”…  Maak melding

 9. Weet het niet, weet ook niet precies wie voor en tegen stemden. Ongetwijfeld ging eigen politiek belang voor. Maar ik vind het geen halszaak dit verbod. Als ik dat wel vond had ik gevraagd, of gezocht op de site van mijn favoriete partij wat hun argumenten waren.  Maak melding

 10. Volgens mij dachten ze gewoon: “wij roken niet dus hebben wij ook geen last van het verbod”…

  Precies, want als ze namelijk tegen het rookverbod hadden gestemd hadden ze wél last gehad van de rook.  Maak melding

 11. Tjongejonge…. LEV is weer goed op de hoogte hoor…. een lijstje met een handjevol café’s en één restaurant met een speciale rookruimte. Onlangs heb ik nog bij La Cucaracha gegeten, daar hebben ze ook een kleine rookruimte gecreëerd waar mensen delen van hun k*nk*rstaafje kunnen inhaleren. Dat is dus al 100% meer restaurant ;D


  Maak melding

 12. Prima initiatief. Hoop dat elke kroeg het overneemt want elke kroeg (rokersruimte of niet) ziet zijn omzet en de gezelligheid dalen. Als de kroegen nu in een keer vol zitten met niet-rokers had ik er nog enig nut in gezien. Maar nee. Op straat is het vaak drukker dan binnen en meestal staan de meeste barkeepers ook buiten omdat 90% van hun ook rookt!
  O ja. Over de bierprijs. De accijns op bier gaat per 1 januari met 23% omhoog…….


  Maak melding

 13. Binnenkort is het elke keer ?? 1200,- betalen bij elke overtreding.
  Dan is het snel gebeurd, al zullen ze nog wel een flinke spaarpot hebben na de fikse verhogingen van de drankjes de afgelopen 6 jaar.


  Maak melding

 14. roken
  Kunnen alle niet rokers misschien eens iets bedenken qua stank om de rokers eens te laten merken hoe smerig het is om in andermans stank te zitten? Dan piepen ze misschien eindelijk eens anders. Als niet roker is het een verademing om nu eindelijk overal rookvrij te kunnen drinken. Ik was onlangs nog in Engeland en Schotland, en daar zijn de pubs voller dan vroeger!!! En daar hoor je geen enkele wanklank. De rokers in dit land moeten eens niet zo zielig doen! En de horeca die beweerd omzet mis te lopen? Tja, dat komt echt niet alleen door het rookverbod hoor. Wij gaan minder uit eten en drinken, met name door de hoge prijzen met dank aan de Euro. Verlaag de prijzen en je zal zien… het zit weer bomvol!


  Maak melding

 15. @ ghehe: Van mij mogen ze overal roken, maar waarom heeft een dikke meerderheid in de 2e kamer dan voor een verbod gestemd? Dan moet je achteraf niet lopen janken.

  tja, wellicht de meerderheid die geen gevaar zag voor zijn of haar inkomen….democratie is nu niet bepaald een systeem met een holistische werking ofzo….er blijven altijd mensen over, die er anders over denken en de dupe zijn van de meerderheid, die hebben nog steeds recht op ‘janken’ wat mij betreft…..

  Overigens, Arjan, mijn reactie is wat flauw, zie ik net….ben het niet met je eens, maar je zult je er vast in verdiept hebben….


  Maak melding

 16. Roken > Manipulatie > Sigarettenindustrie
  Ik ben er nooit ingetrapt. Waarom is het nodig om een stokje met giftige stoffen in je mond te stoppen om het gezellig te hebben ? Ik heb dit nooit kunnen begrijpen.

  Onder andere de volgende chemische substanties tref je in een sigaret aan:

  Chemicals in Cigarettes: Carcinogens
  A carcinogen is defined as any substance that can cause or aggravate cancer. Approximately 60 of the chemicals in cigarettes are known to cause cancer.

  TSNAs
  Tobacco-specific N-nitrosamines (TSNAs) are known to be some of the most potent carcinogens present in smokeless tobacco, snuff and tobacco smoke.

  Benzene
  Benzene can be found in pesticides and gasoline. It is present in high levels in cigarette smoke and accounts for half of all human exposure to this hazardous chemical.

  Pesticides
  Pesticides are used on our lawns and gardens, and inhaled into our lungs via cigarette smoke.

  Formaldehyde
  Formaldehyde is a chemical used to preserve dead bodies, and is responsible for some of the nose, throat and eye irritation smokers experience when breathing in cigarette smoke.
  Chemicals in Cigarettes: Toxic Metals
  Toxic / heavy metals are metals and metal compounds that have the potential to harm our health when absorbed or inhaled. In very small amounts, some of these metals support life, but when taken in large amounts, can become toxic.

  Arsenic
  Commonly used in rat poison, arsenic finds its way into cigarette smoke through some of the pesticides that are used in tobacco farming.

  Cadmium
  Cadmium is a toxic heavy metal that is used in batteries. Smokers typically have twice as much cadmium in their bodies as nonsmokers.
  Chemicals in Cigarettes: Poisons
  Poison is defined as any substance that, when introduced to a living organism, causes severe physical distress or death. Science has discovered approximately 200 poisonous gases in cigarette smoke.

  Ammonia
  Ammonia compounds are commonly used in cleaning products and fertilizers. Ammonia is also used to boost the impact of nicotine in manufactured cigarettes.

  Carbon Monoxide
  Carbon monoxide is present in car exhaust and is lethal in very large amounts. Cigarette smoke can contain high levels of carbon monoxide.

  Hydrogen Cyanide
  Hydrogen cyanide was used to kill people in the gas chambers in Nazi Germany during World War II. It can be found in cigarette smoke.

  Nicotine
  Nicotine is a poison used in pesticides and is the addictive element in cigarettes.

  A Word About Secondhand Smoke
  Also known as environmental tobacco smoke, secondhand smoke is a term used to describe cigarette smoke that comes from two sources: Smoke that is exhaled by the smoker (mainstream smoke) and smoke produced by a smouldering cigarette (sidestream smoke). Secondhand smoke is known to contain at least 250 toxic chemicals, including 50 cancer-causing chemicals. According to the U.S. Surgeon General, there is no risk-free level of exposure to secondhand smoke. That means if you can smell cigarette smoke in the air, it could be harming your health.  Maak melding

 17. Tja, een opsomming van chemische rotzooi, zegt me niet zo veel. Salmiak is gemaakt van zoutzuur en amoniak…dat geef je dan aan je kids.

  Nu begrijp ik wel dat sigaretten zeer ongezond zijn, men moet er zelf voor kunnen kiezen. Maar ook moet men ervoor kunnen kiezen om het niet te doen. Dat maakt het ook zo moeilijk. Wat ik wel vind is, dat wanneer kleine cafe’s, altijd een rookpubliek hebben gehad, dat die dan niet ineens door de regering teruggeroepen dienen te worden.
  De regering doet alsof we kleine kinderen zijn…..cliché, maar wel verdomde waar.

  Het is gewoon de zoveelste interventie van de regering, vanuit een overtuiging dat ze de Nederlander moeten bemoederen. Wanneer daar mensen en bedrijven aan failliet gaan, dan moet de regering nagaan, of er geen nuances te vinden zijn. Kan dat niet, dan zie ik ook geen nuance en zeg ik; opsouten met die fosterparents…..we zijn volwassen.


  Maak melding

 18. In de (Zwolse) kroeg waar ik regelmatig kom, was het afgelopen zaterdag zo druk dat er nauwelijks nog zitplaatsen te vinden waren. Ik heb het daar in tijden niet zo druk gezien, ondanks dat er niet gerookt mag worden. Rokers zullen moeten leren om te accepteren dat horeca voortaan gelijk staat aan niet-roken. Roken in de kroeg is niet langer vanzelfsprekend. Ondernemers die zich goed aan de wet houden, hebben er recht op dat de overtreders hard worden aangepakt. Liefst niet met geldboetes, maar tijdelijke of langdurige intrekking van de vergunning. Als een bedrijf de milieuregels overtreedt, krijgen ze geen milieuvergunning. Dus als kroegen de regels overtreden, mogen ze wat mij betreft hun horeca-vergunning kwijtraken: tijdelijk, of bij herhaling permanent.


  Maak melding

 19. geschreven door ghehe, op 16 oktober 2008 om 23:59

  Tja, een opsomming van chemische rotzooi, zegt me niet zo veel. Salmiak is gemaakt van zoutzuur en amoniak…dat geef je dan aan je kids.

  Jij hebt blijkbaar nooit iets begrepen van scheikunde.
  Ja, van zoutzuur en ammoniak kan je salmiak maken. En ja, zoutzuur en ammoniak zijn beiden geen fijne stoffen. Echter is er met de_nieuw ontstane stof_ betrekkelijk weinig mis.
  Ik wil nog wel even wat leuke dingen noemen als je toch zo bezig bent:
  Keukenzout kan je maken met natrium (zéér onedel metaal wat heftig reageert met water) en chloor (giftig gas).

  ghehe is zelf ook niet al te gezond (samen met de rest van de levende planeet) want hij heeft fosfor in zich, een stof die spontaan ontbrandt bij een temperatuur van zo’n 32 graden celcius. Toch vliegt ghehe (met hogere lichaamstemperatuur neem ik aan) niet spontaan in de hens. Waarom niet?

  Kortom: je opmerking over zoutzuur, ammoniak en salmiak zegt gewoon geen drol.

  De stofjes in sigaretten zijn w?l regelrecht slecht.

  Je had beter aan kunnen komen zetten met een ander gezelligheids-‘iets’: alcohol.


  Maak melding

 20. als men het roken in de bar’s en de overige horeca niet meer toestaat om gezondheidsredenen moet men daar ook geen alcohol meer schenken, dit is namelijk nog veel slechter voor de gezondheid dan roken.
  p.s. ik rook en drink zelf wel,maak dat zelf wel uit, we moeten ons niet zo door de overheid laten betuttelen.


  Maak melding

 21. @ WFvN: Lev-06 is ook niet zomaar iets. Zijn al jaren goed op de hoogte. Bovendien zitten daar bevolgen mensen die borstklopperij niet superbelangrijk vinden. Interessante partij om eens in de gaten te houden; doen vast weer mee met de volgende gemeenteraadsverkiezingen.


  Maak melding

 22. Heeft het rookverbod ook iets te maken met regelgeving vanuit Brussel?

  persoonlijk vind ik dat alle horeca waar ook gegeten word rookvrij zou moeten zijn… kleine kroegen waar niet gegeten kan worden hoeven van mij als niet roker niet rookvrij..


  Maak melding

 23. Rookacties
  Ik wil even reageren op de eerste opmerking: “net als in de omringende landen”

  In duitsland mogen deelstaten zelf bepalen of ze meedoen, en of het in de ‘droge’ (restaurants) en in de ‘natte’ (café’s) gedaan moet worden. Resultaat: in bijna ieder klein huiskamercafeetje mag gewoon worden gerookt:

  In België werd eerst een algeheel rookverbod ingesteld en is later voor de kleine horecaondernemers ook weer teruggedraaid.

  Met vriendelijke groet uit het zuiden des lands,
  Remy van Steenbergen te Etten-Leur (bij Breda)

  en o ja, ideetje voor de actie:
  dit was de onze: http://www.youtube.com/watch?v=uGImXeEPip4


  Maak melding

 24. @ Almanzo, ik zal ook niet op ze stemmen, maar ze zijn wel van het gezellige leven. Sibrand is een prima kerel en er lopen wel meer toppers. Site is altijd actueel, van mij mogen ze blijven.


  Maak melding

 25. Je had beter aan kunnen komen zetten met een ander gezelligheids-‘iets’: alcohol.

  Ik vind dat altijd een beetje een “zwak” iets. “Alcohol is ook slecht voor je!” Ja, dat is wel zo. Toch ben ik blij dat ik gestopt ben met roken. Alcohol drinken doe ik regelmatig, maar niet op mijn werk, niet in de auto enz enz… Roken doe je veel en veel meer (tenminste…voor de meeste rokers geldt dat.)
  Bovendien durf ik wel te stellen dat ik nu “minder” risico loop.


  Maak melding

 26. Overigens…of de horeca rookvrij is of niet maakt me niet heel veel uit. Het heeft zijn voor- en zijn nadelen. Ze zouden het over een jaartje of wat eens moeten evalueren en dan gewoon kijken wat het wordt.


  Maak melding

 27. ook geen alcohol meer schenken, dit is namelijk nog veel slechter voor de gezondheid dan roken.

  Dit is natuurlijk dikke onzin, dat gaat alleen op bij extreem alcohol gebruik. 1 glas wijn is niet slecht voor de gezondheid, 1 sigaret is altijd slecht.
  Ik heb ook nog nooit gehoord dat een dokter zei: “rook dagelijks maar lekker een sigaret. Tenzij deze persoon is opgegeven vanwege longkanker of COPD, dan maakt het niet meer uit.
  Ik verwacht ook wel op korte termijn dat verzekeringsmaatschappijen, net als bij wintersport, een extra heffing gaan vragen aan mensen die roken omdat ze percentueel gezien vaker ziek zijn.


  Maak melding

 28. Ik heb ook nog nooit gehoord dat een dokter zei: “rook dagelijks maar lekker een sigaret.

  Ik wel. Deze persoon is inmiddels helaas overleden (niet aan aandoeningen vanwege roken overigens). Hij had extreem dun bloed en daardoor zou één glas alcohol hem bij wijze van spreken de das om kunnen doen. De lichte bloedverdikking die roken veroorzaakte zou alleen maar goed voor hem kunnen zijn. Vandaar, dat hij wel mocht roken.

  Uiteraard is dit natuurlijk een extreeeeeeme uitzondering!


  Maak melding

 29. Volgens mij is het inderdaad een Europese regelgeving en geen landelijke. En een hele logische. Wanneer ik alcohol drink zullen de mensen in mijn omgeving (wanneer zij er niet voor kiezen) geen alcohol binnen krijgen, ik doe het alleen mezelf aan. Wanneer ik zou roken, dan rookt iedereen in mijn omgeving mee.

  Verder vind ik dat ‘kleine’ horecaondernemers niet moeten miepen! Het verbod te roken in de horeca is meer dan anderhalf jaar van tevoren aangekondigd. Als je als ondernemer niet capabel bent om in anderhalf jaar daar op in te spelen, dan mag je je afvragen of je wel capabel bent om een onderneming te runnen.

  Wat ik trouwens helemaal vreemd vind, is dat het initiatief komt van Anja Louwerse van café The Livingroom. Bij mijn weten hebben ze daar een ‘bijna’ ongebruikte bovenverdieping. Kan je een prima rookruimte van maken lijkt mij.


  Maak melding

 30. @Plantje
  Dat van dat alcohol geef ik puur als suggestie wat ghehe beter had kunnen aandragen (met alsnog als wezenlijk verschil dat alcohol minder schadelijk is voor ànderen dan de rook van een roker) maar zijn verhaal over salmiak sloeg kant noch wal.
  Wat mij betreft hoeft alcohol ook niet verboden te worden hoor, ik lust het ook best (hoewel in sommige gevallen een alcoholverbod best eens goed zou zijn voor de samenleving)


  Maak melding

 31. Ik rook geregeld als ik bier drink, maar vind het rookverbod goed, roken is erg slecht voor mensen en het tast ook mensen aan die er onvrijwillig naast staan.
  Er zijn mensen voor wie de kroeg zonder roken gewoon minder leuk is, de horeca zal dus moeten accepteren dat er over het geheel 10-20% minder klanten komen, dus moeten er 10-20% kroegen sluiten. Sneu voor startende kroegjes als The Living Room, maar het rookverbod is toch echt belangrijker dan het leven van een paar middenstanders.


  Maak melding

 32. Jij hebt blijkbaar nooit iets begrepen van scheikunde.

  En wie zegt dat ik dit niet wist? Dat het basische het zure opheft? Zodat er een soort ph-neutrale verbinding ontstaat?
  Het is er slechts een voorbeeld van, dat het opsommen van chemische bestanddelen niet persé hoeft te zeggen dat iets slecht is. Dat de bestanddelen in rookwaar wel ongezond zijn, lijkt me helder, maar we wisten immers al lang dat roken niet gezond is.
  Het benoemen van schadelijke stoffen voegt dan niet bijster veel meer toe, althans, dat is mijn mening….

  Dus beste WFvN, voel je niet op je tenen getrapt, maar zaken een beetje in een context kunnen plaatsen is iets, waarin jij jezelf wellicht nog kan bijspijkeren….  Maak melding

 33. Dus beste WFvN, voel je niet op je tenen getrapt, maar zaken een beetje in een context kunnen plaatsen is iets, waarin jij jezelf wellicht nog kan bijspijkeren….

  Wie voelt er zich nu eigenlijk op de tenen getrapt?


  Maak melding

 34. Tjonge jonge, wat een kuddedieren weer. Laat jezelf vooral ziekpraten door de anti-rookmaffia. Als je lang genoeg roept dat je dood gaat, ga je dat ook.
  Nog erger vind ik het, dat hier een hoop mensen zijn die niet leven kunnen zonder verbod. Dat je zelf niet eens meer in staat bent om een keuze te maken. Triest.
  Ik zeg niet dat roken gezond is, maar je kan ook overdrijven. Het lijkt nu een beetje struisvogelpolitiek te worden door roken als oorzaak voor alle enge ziektes aan te wijzen en daarmee andere gevaren weg te wuiven als “rokerssmoesjes”.
  Neem de andere gevaren (zoals de schadelijkheid van alcohol in dampvorm – ook k*-verwekkend zie rapporten gezondheidsraad) negeren is ook pure struisvogelpolitiek. Evenals lekker een rondritje in je auto maken op zondag.
  M.a.w: hou nu eens op met dat geouwehoer en laat de kroesbaas zelf beslissen wat er in zijn zaak mag en wat niet. Het is ZIJN zaak. Bevalt het je niet: dan ga je toch lekker naar een andere kroeg?
  Oh nee, “wij” zijn te dom en te lui om deze keuze te maken. “Wij” mopperen liever op anderen.  Maak melding

 35. Of het nu om roken gaat of om alle andere zaken die ons kabinet inmiddels heeft verboden. Het gaat uiteindelijk om een Democratische beslissing. Helaas is hier in NL nog nauwelijks sprake van Democratie, je wordt hier tegenwoordig willens en wetens van alles opgelegd. Er is nog nauwelijks ruimte voor welke keus dan ook, voornamelijk ingegeven door onze zeer betuttelende overheid die constant bezig is nieuwe regeltjes te ontwikkelen. Dit alles vaak onder het mom van een beter milieu, een goede gezondheid etc. waaraan je dan ook weer prachtige kostenverhogende belastingen kan ophangen. Al met al leven we ondertussen in een totaal verziekt land waar de truttigheid heer en meester is.


  Maak melding

 36. geschreven door jasper, op 17 oktober 2008 om 14:03 Wat ik trouwens helemaal vreemd vind, is dat het initiatief komt van Anja Louwerse van café The Livingroom. Bij mijn weten hebben ze daar een ‘bijna’ ongebruikte bovenverdieping. Kan je een prima rookruimte van maken lijkt mij.

  Wat je schrijft, is inmiddels werkelijkheid. In The Livingroom is de bovenste verdieping nu een rokershok. Boven de trap hangt een bordje: The Smoking Room, met een pijl naar boven. Het gekke is dat er helemaal niet veel gebruik van wordt gemaakt. Menig roker stond zelfs gewoon buiten. Zie je: het begint al gewoon te worden. Rokers gaan al uit zichzelf netjes naar buiten….


  Maak melding

 37. ist so easy………….
  what would YOU do if your income / salary would be 30-40% less, from the 1st of juli 2008 whilst your normal housing / mortgage costs stay the same? so calc.: if YOU earned 1200 euro per month and your totalmortgage, energy, water, etc was 600 euro you would still have 600 euro for your primary needs like food and clothes. All a sudden your income becomes 40% less ( 40% from 1200 = 480 less) now you have to live of 720 income whilst your mortgage , energie etc still the same 600 euro. this now means you hve 120 euro for your primary needs….what would YOU do Zwollenaar?


  Maak melding

 38. Sinds wanneer is de voertaal Engels?

  Kan aan mij (en mijn gebrekig Engels) liggen, maar snap weinig van het verhaal van the rebel. Maar volgens mij wil hij aangeven dat een inkomensdaling niet zomaar op te vangen is?


  Maak melding

 39. In Overijssel hebben zich tot nu toe bijna vijftig horecaondernemers aangesloten bij de Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer.

  De stichting wil in een bodemprocedure het rookverbod voor de horeca laten terugdraaien. Over twee weken wordt de staat gedagvaard zegt een woordvoerder van de stichting. Landelijk hebben zich ruim 960 horecabedrijven aangesloten. Een deel van de bedrijven wil op 1 november de asbakken weer op tafel zetten, omdat door het rookverbod veel minder omzet wordt gedraaid. Kroegbazen in Zwolle en in Enschede hebben al aangegeven mee te doen aan de actie.

  RTV Oost


  Maak melding

 40. Een deel van de bedrijven wil op 1 november de asbakken weer op tafel zetten

  Goed zo. Burgelijke ongehoorzaamheid tegen betutteling.
  Het gaat weer gezellig worden in Zwolle ;D


  Maak melding

 41. its so easy….
  Remember the netherlands is known through out the whole world as AMSTERDAM….where everything is possible! Amsterdam is not Amsterdam if we cant smoke……! the bar is a culture, dont break this culture…….


  Maak melding

 42. I agree, the rebel, but if I may ask…..can you only read Dutch? Because you react on pages wich contains Dutch information, but you give your comment in English. No offence and all, I’m just curious… 😉


  Maak melding

 43. Maareuhm…inhoudelijk…

  Er zijn in het verleden wel kroegen geweest die het probeerden om rookvrij te zijn. Maar als enige kroeg waar dat gebeurt is niet te doen. Om de simpele reden, dat het publiek gemengd is.
  Het in handen van de kroegbaas laten werkt dus niet.

  Ik heb op zich niet zozeer iets op met het rookverbod. Maar het is vrij simpel… Het publiek is gemengd… er is nu al jaren lang een situatie geweest waarin er wel gerookt mocht worden en waardoor de rokers van het gemengde publiek het iets gemakkelijker had. Nu komt er een periode waarin de niet-rokers van het gemengde publiek het iets gemakkelijker heeft.

  Ik vind dat er niet zo’n big deal van gemaakt moet worden. Of kroegen er echt aan onderdoor gaan zal nog moeten blijken.

  Over een jaar of 5 weten we niet meer beter! 🙂
  En zoals met zoveel aanpassingen die door de regering opgelegd wordt zal het verzet ertegen langzaam maar zeker minder worden:
  -Rookverbod op de werkplek
  -Traject controles op diverse snelwegen
  -Bromfietsers op de rijbaan
  -Geen rookwaar mogen kopen onder de 16
  -Gordels verplichten op de achterbank
  -Legitimatieplicht (ja, ik weet het ghehe…jij hebt de strijd nog niet opgegeven :))
  -Bepaalde gebieden tot gevarenzones uitroepen
  -…en noem maar op

  Zo zijn er vast nog wel meer dingen. In het begin waren mensen er fel op tegen. Er zullen nog steeds mensen zijn die hier en daar zeer fel zijn, maar het wordt gewoon minder. Dat is een simpel feit!
  En laten we het er dan vooral nog eens over hebben.


  Maak melding

 44. ist so easy…
  -Rookverbod op de werkplek
  -Traject controles op diverse snelwegen
  -Bromfietsers op de rijbaan
  -Geen rookwaar mogen kopen onder de 16
  -Gordels verplichten op de achterbank
  -Legitimatieplicht (ja, ik weet het ghehe…jij hebt de strijd nog niet opgegeven

  all these laws above dont make a certain person loose money as the rookverbod does for the kroegbaas. de vaste lasten blijven terwijl de inkomens verminderen. naast een huur zijn er meerdere vaste hoge lasten voor de horeca ondernemer! again I say to the zwollenaar: what would u do if your income was made 40% less whilst your costs stay the same? this law can be upheld if the overheid would give the horeca ondernemer some kind of subsidie…..


  Maak melding

 45. Buiten bovengenoemde punten: dat er niet over gesproken wordt bij Plantje wil niet zeggen dat “we” er aan gewend zijn.
  Trajectcontroles bijv: ik erger mij dood aan alle vertragingen die men bijna moedwillig in het verkeer probeert in te bouwen. Sta je toch extra in de file.
  Rookverbod werkplek: wordt nog met regelmaat over gesproken, mede omdat nog steeds een hoop mensen het er niet mee eens zijn. Ook niet-rokers overigens want die beginnen nu te makken dat het oneerlijk is dat de collega buiten in het zonnetje mag staan enzo….
  Zo is er op ieder punt wat te melden.

  Dus blijft er altijd wat te drammen en gaan we het er met z’n allen niet gezelliger op maken.  Maak melding

 46. its so easy…
  laat de overheid elk cafe in nederland afzonderlijk vragen of ze een rook-kroeg willen exploiteren of geen rook-kroeg! aan de hand van deze beslissing moet een ieder tevereden zijn. tog?


  Maak melding

 47. Ouwe bokken, held op sokken, niet meer gokken, steeds meer dokken, anders nokken.

  Sinterklaas is steeds vroeger!!!

  Even serieus; Kan me hier verschrikkelijk aan ergeren. Half oktober waren de eerste Sinterklaas, en zelfs Kerstartikelen, al in de winkel.

  Verwacht eerste paaseieren in januari. Zie opeens elfstedentocht,gecombineerd mer paaseieren zoeken.  Maak melding


 48. geschreven door Me, op 23 oktober 2008 om 19:33

  Buiten bovengenoemde punten: dat er niet over gesproken wordt bij Plantje wil niet zeggen dat “we” er aan gewend zijn.
  Trajectcontroles bijv: ik erger mij dood aan alle vertragingen die men bijna moedwillig in het verkeer probeert in te bouwen. Sta je toch extra in de file.
  Rookverbod werkplek: wordt nog met regelmaat over gesproken, mede omdat nog steeds een hoop mensen het er niet mee eens zijn. Ook niet-rokers overigens want die beginnen nu te makken dat het oneerlijk is dat de collega buiten in het zonnetje mag staan enzo….
  Zo is er op ieder punt wat te melden.

  Dus blijft er altijd wat te drammen en gaan we het er met z’n allen niet gezelliger op maken.

  Ik zeg niet, dat er helemaal niemand meer over praat. Maar het wordt steeds gewoner. Ik vind ook de trajectcontroles waardeloos. Maar we wennen er met zijn allen zo snel aan! Zo zullen we ook met zijn allen wel wennen aan dit rookverbod in de horeca. Ondanks het feit dat er nu zulke felle discussies over gevoerd worden.

  Overigens moeten de niet-rokers niet zeiken over collega’s die lekker in het zonnetje staan te roken. Ik dacht dat dat één van de dingen was die ik zou gaan missen toen ik stopte met roken en niets hield me dan ook tegen om voor de gezelligheid toch even mee te gaan als mijn collega’s gingen roken. Maar ik merkte dat die behoefte ook steeds minder werd. Dus dat valt wel mee!

  Maar mijn punt blijft: over een tijd maakt men zich hier niet meer druk om. Nu zal wellicht 90% van de horeca bezoekers (zowel rokers als niet-rokers) zeggen, dat het rookverbod niet hoeft. Ik denk dat over een jaar of 5 het merendeel zegt dat het zo wel prima is.


  Maak melding

 49. Of ze nou wel of niet in de kroeg roken, ze gaan er toch hardstikke dood aan (en pijnlijk ook) dus ik maak me er niet eens meer druk om want ik vermijd die vieze ranzige rookhollen (en velen met mij) dus ze sterven nog eens eenzaam ook ;D (ok, met een paar treurige kansloze lotgenoten)…durf te wedden dat jullie vieze rokers liever worden gecremeerd (opgestookt) dan begraven 😉 Vervuilen jullie onze mooie vruchtbare bodem tenminste ook niet met teer en kanker….


  Maak melding

 50. @plantje

  Ik zeg niet, dat er helemaal niemand meer over praat. Maar het wordt steeds gewoner. Ik vind ook de trajectcontroles waardeloos. Maar we wennen er met zijn allen zo snel aan!

  Ben je nu nog niet gewend dan aan die trajectcontroles? Niemand praat er meer over!
  Dussuhhh. wattisutnu… denk je dat je er aan went en het goed gaat vinden, of praat je er niet meer over.
  Hint: geen van tweeen is goed, waarbij de eerste goed is voor het blinde kuddegedrag en de tweede voor het ophopen van frustraties met alle gevolgen van dien…….. Pas maar op dat je straks geen dizzynaar wordt.;)


  Maak melding

 51. @dizzy Heb jij nog wel tijd om hier te lezen? Als ik jou was zou ik maar vroeg naar bed gaan, omdat je het vanaf 1 november hartstikke druk krijgt met je kliklijn!


  Maak melding

 52. Vervuilen jullie onze mooie vruchtbare bodem tenminste ook niet met teer en kanker….

  Zo zeg… Jij durft! :'( Er zijn ook mensen die niet rookten en toch aan kanker overlijden. En omdat ze aan kanker zijn overleden bevuilen ze volgens jou onze ‘vruchtbare bodem’ met hun kanker???


  Maak melding

 53. Ik vraag mij ook af wat een dergelijke zieke geest voor vervuiling zal zorgen….. >:(
  Vermoedelijk zal de grond wel zodanig zuur zijn dat er sowieso niets meer wil groeien….


  Maak melding

 54. @Me: Nee, ik wil niet wennen aan de trajectcontroles. Mijn punt is: het lijkt alsof iedereen het er mee eens is aangezien er steeds minder tegengas gegeven wordt.

  En ik ben van mening dat er op den duur zo weinig over gesproken wordt dat velen zich er bij neerleggen.

  Volgens mij is mijn punt eigenlijk niet zo moeilijk te begrijpen. Kijk, als je het tot op detail uit elkaar gaat peuteren is er wellicht wat ogenschijnlijke inconsistentie aan te wijzen, maar daar gaat het me in dit geval even niet om.


  Maak melding

 55. Ik denk dat je m’n punt niet begrijpt….. Vind jij het een gezonde situatie dat iedereen zich neerlegt bij op opgedrongen situatie?
  Even ietsie overdrijven: dat is een voedingsbodem voor terrorisme o.a.
  Zover zal met het bijv alleen trajectcontroles niet komen, maar zoveel van dit soort dingen zorgt (zeker op langere termijn) voor een ongewenste situatie.
  Dat is _niet_ uit elkaar peuteren postings – in tegendeel zelfs.


  Maak melding

 56. Ik zeg niet, dat er helemaal niemand meer over praat. Maar het wordt steeds gewoner. Ik vind ook de trajectcontroles waardeloos. Maar we wennen er met zijn allen zo snel aan! Zo zullen we ook met zijn allen wel wennen aan dit rookverbod in de horeca. Ondanks het feit dat er nu zulke felle discussies over gevoerd worden.

  Plantje, de discussie hebben we al vaker gevoerd, maar kom er toch even op terug 😉
  Ik vind het een enge gedachte dat we overal zomaar aan wennen. Laatst nog; de grote markt. Mensen spreken er schande van dat er voetgangers en fietsers door elkaar gaan. Dit hebben we milenia gedaan en nu opeens kunnen we het niet meer, omdat we ‘gewend zijn’aan regels. Die de overheid maakt….op deze manier ontneemt de overheid ons stukje bij beetje de eigen verantwoordelijkheid. We kunnen al helemaal niet meer anticiperen op wat minder ingekaderde situaties. Geeft me en beetje het zombie-gevoel…

  ‘Mag ik alsjeblieft het risico lopen om iets vervelends mee te maken?’ Denk ik vaak. Al die zekerheden, zijn mijns inziens helemaal niet goed voor de mens. Zekerheid maakt lui en volgzaam. Gezond risico houdt de mens alert. Met al die zekerheden zijn we zo makkelijk te manipuleren. Bij het rookverbod zie ik wel in, dat het iets kan bijdragen, maar op dit moment zie ik elke nieuwe regel als de riem nog een stukje aantrekken.
  Nu geloof ik niet dat de overheid willens en wetends regelslaven wil maken ofzo, ook geloof ik niet in een kwade intentie. Wel geloof ik dat veel mensen zo ongezond gefocust zijn op zekerheden, dat de overheid regel na regel toepast om zekerheid te verwerven.

  Een ander deel van de mensen zie je zich hier juist steeds meer tegen afzetten. Die merken dat het doorslaat. Vrijheid betekent voor mij; overal voor openstaan en je nergens aan hechten. Binnen deze uitleg is zekerheid het tegenovergestelde van vrijheid……


  Maak melding

 57. Ik kan hier snel en simpel op antwoorden (beide vorige reacties). Ik vind het juist niet gezond, dat we ons overal zo gemakkelijk bij neerleggen.
  Ik vind alleen dat de ophef direct ná het invoeren van een nieuwe regel vaak niet in verhouding staat tot de verstomming die enige tijd na invoering van een regel optreedt.


  Maak melding

 58. plantje, tja, dat is een interpretatie die ik over het hoofd had gezien…..dan ligt jou opvatting dus eigenlijk letterlijk in het verlengde…. 😉


  Maak melding

 59. Ik vind alleen dat de ophef direct ná het invoeren van een nieuwe regel vaak niet in verhouding staat tot de verstomming die enige tijd na invoering van een regel optreedt

  Psies, een reden om hier flink tegen te ageren en ben ik blij dat er protesten de kop op steken.
  En die protesten mogen van mij ook nog wel een tandje harder (overigens in alle gebieden)


  Maak melding

 60. Eigenlijk doet het niet eens meer ter zake of je zelf rookt of niet. Ik denk dat wanneer je hier iets tegen wil doen het niet zaak is je nú bijzonder hard te laten horen.
  Zorg, dat je je ook nog laat horen als iedereen zich er sukkelig bij neergelegd heeft.
  Kijk of je de discussie weer kunt aanwakkeren als blijkt dat het niet gewerkt heeft!

  Aan de andere kant vind ik wel, dat je er ook voor open moet staan als het wél prettiger zou werken op de lange duur. En mensen niet stil zijn omdat ze zich er sukkelig bij neerleggen, maar gewoon omdat ze het prettig vinden. Maar goed…daar moeten we tegen die tijd Maurice de H maar eens met een onderzoekje op loslaten! 🙂


  Maak melding

 61. Meerderheid Nederlanders wil speciale rookcafés

  Bijna 60 procent van de Nederlanders is niet blij met het rookverbod in de horeca. Zowel rokers als niet-rokers vinden dat de overheid speciale cafés moet toestaan waar wel weer mag worden gerookt.

  Rookverbod moet worden aangepast, vindt een meerderheid van de Nederlanders
  Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek in opdracht van het AD. Veel mensen vinden dat de kroeg minder gezellig is door het rookverbod.

  Minder vaak
  Rokers zeggen minder vaak naar een restaurant of café te gaan sinds de invoering van het rookverbod.

  Driekwart van de ondervraagde niet-rokers is wel heel blij met het rookverbod. Toch is het maar voor één op de zes van hen een reden om vaker naar het café of restaurant te gaan en vindt ook een deel van hen dat er speciale rookcafés moeten komen.

  Negeren
  Steeds meer café-eigenaren besluiten het rookverbod te negeren en de asbakken weer op tafel te zetten, omdat zij naar eigen zeggen veel inkomsten mislopen sinds de invoering van het rookverbod op 1 juli.

  Elsevier.nl


  Maak melding

 62. Goed…zoals reeds eerder gesteld is dit onderzoek volgens mij wat te vroeg uitgevoerd. Zou erg leuk zijn om exact hetzelfde onderzoek ieder jaar eens uit te voeren. En dan eens zien wat de uitkomsten zijn.

  Ik ben benieuwd!


  Maak melding

Reageer