Inloophuis de Bres gaat in coronatijd door met afhaalmaaltijden - Foto: De Bres
Foto: De Bres

Inloophuis de Bres gaat in coronatijd door met afhaalmaaltijden

Zwolle – Ook inloophuis de Bres is in 2020 geconfronteerd met de vervelende gevolgen van de corona-uitbraak. Een daarvan was dat gedenken van het twintigjarig bestaan niet door kon gaan.

De deuren moesten dit voorjaar zelfs helemaal dicht, wat grote gevolgen had voor de bezoekers van de Bres aan de Heiligeweg 1 in Zwolle. Het dagelijkse loopje, de structuur in de dag, het toch al schaarse contact met anderen verdween. Dit heeft het bestuur, coördinatoren en vrijwilligers van de Bres erg bezig gehouden, zo meldt voorzitter Eduard Metselaar op de website van de Bres.

Op welke wijze kan toch het zo noodzakelijke contact worden onderhouden? Dankzij giften van derden was aanschaf van mobiele telefoons mogelijk. Hierdoor lukte het de coördinatoren om contact te leggen en te onderhouden met de bezoekers. Dat leidde soms tot individuele contacten met een kop koffie/thee in het park op gepaste afstand. Zo kon een bezoeker toch even zijn/haar hart luchten.

Na versoepeling van de richtlijnen gingen de deuren voorzichtig open met strenge voorschriften. Aanmelden is verplicht, er kunnen een beperkt aantal bezoekers binnen zitten, er staan looproutes op de grond en er hangen spatschermen boven de balie. Maar het spontane en vrije contact is weg, aldus Eduard Metselaar. Toch wordt er gebruik gemaakt van de mogelijkheid om elkaar te zien en te spreken. Even weg uit de eenzaamheid.

Dan slaat het virus weer toe en gaan de deuren weer op slot. De coördinatoren vinden echter een uitweg om toch contact met bezoekers te hebben. Al is dit miniem. Afhalen van maaltijden is toegestaan. Uit eerdere ervaringen van de Bres is gebleken dat een warme maaltijd door bezoekers op prijs wordt gesteld. Op maandagen wordt een maaltijd gekookt en in bakjes verpakt. Daar zorgen de coördinatoren met een aantal vrijwilligers voor, met inachtneming van de regels. Bezoekers kunnen zich inschrijven en deze maaltijd ophalen bij de Bres. Er wordt een tijdstip afgesproken, zodat er ook gelegenheid is om even met elkaar te praten.

Mede dankzij een aantal sponsors kunnen bezoekers nog steeds wekelijks genieten van een gezonde maaltijd en is dit ook een contactmoment. “Dat het aanslaat blijkt wel uit het groeiend aantal bezoekers dat van dit aanbod gebruik maakt. Wij gaan hier dus mee door!” zegt Eduard Metselaar, voorzitter van de Bres.

Artikel delen: