Hobbemastraat - Foto: Wouter Steenbergen
Hobbemastraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Overwegend bewolkt, zaterdagavond kans op wat regen

Zwolle – Zaterdag begint zonder vrieskou ‘s morgens, want er is iets zachtere lucht aan het binnenstromen vanuit het zuidoosten. Op grotere hoogte komt de stroming uit het zuidwesten en daarmee wordt vochtige lucht aangevoerd. Dat betekent veel bewolking, de hele zaterdag.

Die kan overdag incidenteel licht gespetter produceren, maar de meeste tijd valt er niks uit. In de avond is de kans op lichte regen groter. Een temperatuur van 3 graden in de ochtend tot 7 graden in de middag. De wind is eerst zuidoostelijk en matig, kracht 3, en die wordt in de loop van de dag steeds zwakker. In de avond en nacht nauwelijks nog een zuchtje wind. Laaghangende bewolking boven de stad, misschien mist. De temperatuur daalt ‘s nachts weinig.

Zondagochtend is er kans op wat zonneschijn, maar in de middag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe. Het is de voorzijde van een groot wolkengebied dat over de regio Zwolle trekt. Met heel misschien een beetje regen. De temperatuur stijgt overdag naar 8 graden. In de loop van de ochtend steekt de wind op uit het zuidwesten, kracht 3. In de avond draait hij, komt dan uit het zuiden en trekt verder aan naar kracht 4.

Zondagavond rond 23.00 uur is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Geminiden. Meteoren zien er uit als snel vallende sterren. Geminiden laten vaak een kort, gelig lichtspoor zien aan de hemel. Bij heldere omstandigheden en weinig storend licht kunnen bij deze meteorenzwerm circa honderd lichtsporen per uur te zien zijn. En mag je honderd wensen doen als je ze allemaal ziet.

Die kans is echter nogal klein, omdat er zondagavond waarschijnlijk veel te veel bewolking boven de regio Zwolle aanwezig is. Voor de zekerheid toch even checken buiten, misschien dat er een geluksgat in het wolkendek valt. Mocht dat zo zijn, dan is naar boven kijken vanuit een ligstoel het comfortabelst.

De lichtsporen worden veroorzaakt door kleine deeltjes die met zeer grote snelheid in de aardatmosfeer terechtkomen. Op 13 december beweegt de aarde door zo’n zone met ruimtegruis heen.

Maandag en dinsdag is er grote kans op regen. De temperatuur gaat omhoog richting 10 graden, wat zeer zacht is voor de tijd van het jaar.

Artikel delen: