Voorstel D66: In het weekend gratis fiets stallen voor studenten

Voorstel D66: In het weekend gratis fiets stallen voor studenten

Zwolle – De nieuwe ondergrondse fietsenstalling bij het station biedt prachtige faciliteiten. D66 Zwolle stelt voor dat studenten ook in het weekend hun fiets gratis in de fietsenkelder stallen.

Volgens de partij kunnen de mooie voorzieningen van de fietsenkelder bijdragen om de fiets een aantrekkelijker alternatief te laten zijn op de overvolle bussen tussen station en onderwijsinstellingen. Studenten kunnen met een studenten OV-kaart gratis met de bus, maar moeten voor het stallen van de fiets in de fietsenkelder na 24 uur betalen.

Al eerder deed D66 een voorstel om fietsen door studenten te stimuleren. Over het voorstel om door de AFAC afgevoerde, en niet opgehaalde fietsen met korting aan studenten te verkopen is nog niet gestemd door de gemeenteraad omdat het college de mogelijkheden nog onderzoekt alvorens een stemadvies te kunnen geven.

D66 burgerraadslid Sander van Dijk wacht dit onderzoek af maar ziet intussen nieuwe kansen om fietsen te stimuleren: ‘Bewaakte stalling, voldoende plekken, een droog zadel; de nieuwe onder-grondse fietsenstalling is een prachtige voorziening voor de fietsgebruiker. Toch legt fietsen het al snel af tegen de gratis bus als studenten elke maandag na een weekend geen school een rekening voor het stallen van hun fiets krijgen. Als studenten ook in het weekend kosteloos hun fiets in de fietsenkelder mogen zetten, dan draagt de prachtige stalling bij aan het stimuleren van fietsgebruik en worden de bussen weer een beetje veiliger.’

De eerste 24 uur is stalling in de fietsenkelder gratis. Daarna zijn de kosten 1,25 euro per 24 uur. Een jaarabonnement kost 75 euro. Maandagavond 14 december stemt de gemeenteraad van Zwolle over het voorstel van D66.

Artikel delen: