Coronavirus - Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
Coronavirus
Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Zware lockdown op komst vanwege Covid-19

Zwolle – De regering zal maandagavond zware maatregelen aankondigen in de strijd tegen Covid-19. Het gaat om een vergaande landelijke lockdown die tot en met dinsdag 19 januari van kracht zal zijn. De toename van het aantal nieuwe besmettingen gaat veel te hard.

Volgens bronnen in Den Haag is een van de maatregelen het opnieuw sluiten van scholen voor lager en middelbaar onderwijs. De kinderopvang, niet-essentiële winkels en culturele instellingen zullen de deuren ook dicht moeten doen. Winkels die levensmiddelen verkopen mogen open blijven. De omvang van de maatregelen zal maandagavond door premier Rutte worden bekendgemaakt in een speciale toespraak op radio en tv.

NOS Nieuws meldt maandag dat bijna alles dicht gaat, ook musea en theaters. Voor vitale beroepen en (para)medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen worden uitzonderingen gemaakt. Psychologen mogen ook cliënten blijven ontvangen. De kinderopvang gaat dicht, behalve voor ouders met vitale beroepen. Het doel van de maatregelen is dat mensen zo veel mogelijk thuisblijven.

Contactberoepen, zoals kappers en massagesalons, moeten stoppen volgens berichtgeving van RTL Nieuws. Scholen moeten vanaf woensdag overgaan op online-onderwijs, volgens informatie die maandagochtend uitlekte. Of er maatregelen komen voor mbo, hbo en universiteiten is nog onbekend.

Sportscholen en zwembaden gaan weer dicht, maar buitensporten door personen tot 18 jaar blijft wel toegestaan, onder bepaalde voorwaarden, zo meldt RTL Nieuws.

Supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen, zoals bakkers, groentewinkels, viswinkels, slagers en ook slijterijen mogen open blijven.

Premier Rutte geeft maandagavond om 19.00 uur een toespraak waarin hij de nieuwe lockdown zal toelichten.

Artikel delen: