Rechtbank Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Rechtbank Zwolle
Foto: Peter Denekamp

Zwollenaren krijgen drie maanden cel voor diefstal Range Rover

Zwolle – Twee Zwollenaren zijn woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden voor diefstal van een Range Rover Velar.

De mannen, 27 en 29 jaar oud, stalen de dure terreinwagen in mei 2019 op professionele wijze bij het huis van de eigenaar in Zwolle, aldus het rechtbankvonnis. Ze reden ermee naar een loods in Emmeloord, waar ze de GSM-antenne van de auto onklaar maakten, om het track & trace-systeem uit te schakelen. Maar de locatie van de auto was al door het systeem doorgegeven, waardoor de mannen konden worden ingerekend en de Range Rover kon worden teruggegeven aan de eigenaar.

De autodiefstal in Zwolle vond plaats in de vroege uren van zaterdag 11 mei 2019. De eigenaar ging rond middernacht naar bed en zag toen dat zijn auto nog voor zijn huis stond. Hij werd omstreeks 5.19 uur ingelicht door het Tracking Call Centre dat zijn auto een automatische diefstalwaarschuwing had geactiveerd. Vervolgens werd een track & trace-signaal opgevangen van de gestolen auto vanuit Emmeloord.

Bij de bewijsvoering is niet alleen gebruikgemaakt van de posities die het track & trace-systeem van de Range Rover Velar doorgaf, maar ook van de locatiegegevens van de telefoons van de autodieven. Die straalden GSM-masten aan op Industrieweg in Emmeloord, waar de auto ‘s nachts in een loods werd neergezet door de mannen. Daar maakten ze binnen een half uur na aankomst de GSM-antenne van de auto onklaar. Even later deed de politie een inval in de loods. Beide mannen waren in de loods bij de auto aanwezig, aldus het rechtbankvonnis.

De politie trof op de middenconsole van de Range Rover een zogeheten carlock-jammer aan. Dit apparaatje verstoort het afsluitsignaal van de afstandsbediening van de auto. Hiermee konden de mannen de Range Rover stelen, zonder de auto te hoeven openbreken en zonder dat de autosleutels nodig waren. Na onderzoek is tevens gebleken dat op de aan-uitknop van de carlock-jammer het DNA van een van de mannen aanwezig was.

De 29-jarige man moet ook nog een celstraf uitzitten van tien weken, die hem voorwaardelijk was opgelegd in een eerdere veroordeling.

Artikel delen: