Stijging Covid-besmettingen doet piek ziekenhuisopnames vrezen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Stijging Covid-besmettingen doet piek ziekenhuisopnames vrezen

Zwolle – Het aantal Covid-patiënten in Isala Zwolle is flink toegenomen vergeleken met vorige week. In het ziekenhuis worden vrijdag in totaal 46 mensen verpleegd in verband met Covid-besmetting. Negen van deze patiënten liggen met ernstige klachten op de IC.

Vorige week lagen er in totaal 32 mensen vanwege Covid-19 in het Isala. Woordvoerder Gerben Hart zegt vrijdag tegen Weblog Zwolle: “De verwachting is dat het aantal IC-opnames ook weer gaat oplopen, want dat volgt meestal iets later op een toename van verpleegopnames.”

Het aantal mensen in de gemeente Zwolle dat zich in de week van 7 t/m 13 december heeft laten testen is 3733, ruim een verdubbeling sinds begin november. Het percentage positief op Covid-19 geteste personen is de afgelopen weken alleen maar gestegen naar nu 10,5%, volgens de laatste cijfers van de GGD IJsselland.

De hoeveelheid nieuwe besmettingen omgerekend per 100.000 inwoners verschilt afgelopen week in de regio IJsselland niet veel meer van de rest van Nederland: 328 per 100.000 in IJsselland, in de rest van Nederland: 338. De Corona Monitor van de Veiligheidsregio en de GGD meldt dat er in alle leeftijdsgroepen een stijging is van het aantal besmettingen.

Het Isala wil haar medewerkers rust gunnen tijdens de feestdagen, vertelde Gerben Hart vorige week. Deze week laat hij weten dat kerstverloven vooralsnog niet zijn ingetrokken. “Maar laten we hopen dat er de komende dagen, weken niet nog een enorme extra piek komt.”

De Veiligheidsregio IJsselland zegt dat de huidige strenge lockdown de meest effectieve manier is om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. “Als we minder mensen ontmoeten, is er minder kans om anderen te besmetten en kan het coronavirus zich lastiger verspreiden. Blijf dus zo veel mogelijk thuis, ook tijdens de feestdagen.”

Het is bekend dat een stijging van het aantal positief op Covid geteste personen pas na enige weken leidt tot een toename van ziekenhuisopnames. De piek van nieuwe besmettingen begin december doet daarom niet veel goeds vermoeden.

Gerben Hart: “We hadden gehoopt dat het aantal besmettingen en opnames zou dalen, maar dat is helaas niet zo. De druk op de zorg en de IC blijft onverminderd hoog. Het werk is zwaar, er wordt ongelooflijk hard gewerkt voor de zorg van de patiënten, maar we moeten het volhouden.”

De motivatie om zich door deze zware periode heen te slaan is groot onder de medewerkers van Isala. “We signaleren bereidwilligheid en kameraadschap om elkaar te helpen en te steunen. Verpleegkundigen werken bijvoorbeeld ook als IC-buddy op de IC, om daar de collega’s te helpen. Er is veel aandacht voor elkaar om elkaar hier doorheen te helpen,” aldus Isala woordvoerder Gerben Hart.

Foto's 2
Stijging Covid-besmettingen doet piek ziekenhuisopnames vrezen
Artikel delen: