Katwolderweg - Foto: Wouter Steenbergen
Katwolderweg
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Ochtendregen trekt weg, kansen voor de zon en kouder

Zwolle – Donderdagochtend trekt een actieve regenzone naar het zuiden weg. Vanaf ongeveer 10 uur is het droog in Zwolle. Er verschijnen openingen in het wolkendek, waar de laagstaande zon met name in de middag gebruik van maakt. Tegen de avond komt vanuit het noorden een lijntje met buien opzetten.

De meeste en actiefste avondbuien, met mogelijk hagel, trekken over de provincies Noord– en Zuid-Holland naar het zuiden. Boven Zwolle zijn de buien tammer, en misschien blijft deze regio wel geheel gespaard. De wind is sterk gedraaid. Die kwam dagenlang uit zuidelijke richtingen. Donderdag komt de wind uit het noorden tot noordwesten. Aanvankelijk is hij zwak, maar in de middag neemt hij toe naar kracht 3 à 4. Een matige bries, die bij een temperatuur van maximaal 7 graden koud aanvoelt.

Kerstnacht verloopt koud en met weinig wind. Onder opklaringen is de uitstraling groot, het kwik daalt op neushoogte tot dichtbij nul graden en op de grond kan het ‘s nachts licht gaan vriezen.

Eerste kerstdag blijft het zeer waarschijnlijk droog met flinke zonnige perioden. Een enkel weermodel berekent momenteel toch de komst van een kerstbuitje boven Zwolle, met hagel en heel misschien drie vlokjes smeltende sneeuw. De wind is zwak tot matig uit het noorden tot noordwesten. In de middag bereikt de temperatuur een maximum van 5 graden.

Tweede kerstdag is er veel bewolking, maar de kans op neerslag van betekenis lijkt overdag klein. De meeste tijd is het droog. De wind komt opnieuw uit de zuidwesthoek, maar is met een ruime bocht over Engeland oorspronkelijk afkomstig uit de poolstreken. Een stevige wind, kracht 4. De temperatuur is hoogstens 6 graden.

Artikel delen: