Thorbeckegracht - Foto: Wouter Steenbergen
Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Vrieskoude start, flinke zonnige perioden en vrijwel droog

Zwolle – Vrijdag, eerste kerstdag, moet ’s morgens vroeg rekening worden gehouden met gladheid door bevriezing. De temperatuur in Zwolle is ’s nachts tijdens opklaringen tot dichtbij het vriespunt gedaald en aan de grond op veel plaatsen eronder.

Genoemde opklaringen fleuren eerste kerstdag ook overdag op. De zon schijnt en de hemel is vaak blauw, maar er is ook aanvoer van stapelwolken uit het noorden. Tussen die stapelwolken zou een enkel winters buitje verscholen kunnen zitten. De meeste buien trekken echter over de kustprovincies naar het zuiden. De wind is zwak tot matig uit het noordwesten. Die wind in combinatie met een maximumtemperatuur van 6 graden maakt het koud. Vrijdagavond daalt de temperatuur alweer gauw richting het vriespunt, met kans op plaatselijke gladheid.

Voordat we overgaan naar tweede kerstdag, kijken we terug naar de intensieve regenval op woensdag en donderdag. In Zwolle is volgens de regenmetingen in twee etmalen tijd maar liefst 40 tot 50 liter water naar beneden gekomen. Dit benadert de hoeveelheid die in december gemiddeld in een hele maand valt.

Terug naar de nacht vrijdag op zaterdag, tweede kerstdag. Dan schuift vanuit het noordwesten bewolking over de stad, die de aanvankelijke temperatuurdaling in de avond stopt.

Tweede kerstdag voltrekt zich onder veel bewolking, waar de zon heel weinig tegenin te brengen heeft. De eerste helft van de dag verloopt overwegend droog en met een temperatuur rond 6 graden. Daarna neemt de kans op een beetje regen toe, met het vooruitzicht op een natte avond. De wind zwengelt aan naar kracht 4 in de middag en kracht 5 later op de avond. Het wordt een onstuimige nacht naar zondag.

Een zeer actief frontensysteem van een omvangrijk lagedrukgebied, dat door de Engelse weerdienst Bella is gedoopt, trekt in de nacht naar zondag over Zwolle. Bella neemt ook een indrukwekkend windveld mee. In de nacht van zaterdag op zondag kan dat in deze regio een zuidwester veroorzaken met windkracht 6, een krachtige wind.

Zondagochtend hebben we volgens de huidige berekeningen ook nog te kampen met windkracht 6. Zondagmiddag neemt de wind af. Maar de regen verdwijnt pas in de avond uit beeld. Tot die tijd is een regenhoeveelheid van 10 tot 20 lier per vierkant meter mogelijk in Zwolle. In de komende weerberichten houden we de prognoses voor lagedrukgebied Bella scherp in de gaten, hier op Weblog Zwolle.

Artikel delen: