Stadsgracht - Foto: Wouter Steenbergen
Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Zaterdag bewolkt en meest droog, zondag harde wind en regen

Zwolle – Zaterdag, tweede kerstdag, ziet het weer in Zwolle er totaal anders uit dan op eerste kerstdag. Er is ’s morgens meteen al veel bewolking. Die hoort bij een groot lagedrukgebied genaamd Bella, dat met het centrum van IJsland naar onze omgeving koerst.

Bella neemt een sterk windveld mee en dat is zaterdag te merken. De wind, die van noordwest naar zuidwest is gedraaid, trekt vanaf de ochtend aan. Steeds meer wind in de middag, avond en nacht. Reken zaterdagmiddag in Zwolle op windkracht 4, in de avond en nacht naar zondag windkracht 5, een vrij krachtige wind. Vanaf zaterdagmiddag is soms wat lichte regen of motregen mogelijk, nog geen grote neerslaghoeveelheden. Een maximumtemperatuur van 5 graden.

In de nacht naar zondag komt Bella dichterbij. De regen intensiveert en de wind neemt verder toe.

Zondag wordt in de vroege uurtjes windkracht 6 bereikt vanuit het zuiden tot zuidwesten. Dat is een krachtige wind, met daarbovenop windvlagen van 75 tot 90 kilometer per uur. Zulke sterke windvlagen gaan aan de haal met losse voorwerpen in je tuin en op je hoofd. Boomtakken kunnen afbreken. Voor de regio Overijssel zal waarschijnlijk code geel worden afgegeven. Op de Waddeneilanden en de noordwestkust van Nederland gaat het vermoedelijk stormen, windkracht 9.

De sterkste wind staat er in de nacht naar zondag en zondagochtend. In het begin van zondagmiddag gaat de wind afnemen en halverwege de middag neemt hij sterk af.

Zondag is behalve een winderige, ook een kletsnatte dag. Af en toe plenst het stevig door, een etmaalhoeveelheid van 10 tot 20 liter regenwater per vierkante meter zit er wel in. Pas in de avond komt de achterzijde van de regenzone in zicht vanuit Zwolle. De temperatuur overdag is niet hoger dan 5 graden. Al met al is de conclusie dat we zondag in Zwolle beestenweer hebben.

Maandag komt Bella met haar kern dicht in de buurt van Nederland te liggen, maar de exacte positie is nog niet geheel duidelijk. Hoe dan ook hoeven we niet zo veel wind als op zondag te verwachten. De neerslag is onzekerder, maar met de kern van een lagedrukgebied in de buurt is de kans op wisselvallig weer groot.

Artikel delen: